Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-FX 30EG: rodinná tradice

16.10.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Jedním ze základních kamenů fotoaparátů Panasonic je řada FX. Na jeden z jejích posledních zástupců, Panasonic FX 30, jsme se zaměřili v dnešním testu. Kompakt nabízí čip s rozlišením 7,2 Mpix. a širokoúhlou optiku Leica s ohniskovou vzdáleností 4,6-16,4 mm.

Režim inteligentní ISO


Téměř všechny digitální fotoaparáty dnes nabízí nějakou modifikaci funkce Inteligentní ISO – tedy režimu, ve kterém fotoaparát nastaví odpovídající citlivost ISO s ohledem na osvětlení snímané scény. Oproti klasickému nastavení citlivosti ISO Auto se Inteligentní ISO liší v tom, že na rozdíl od automatiky, která nastavuje ISO zpravidla v rozsahu ISO 100 – 400, je „dovoleno“ režimu Inteligentní ISO nastavovat i nejvyšší nastavení citlivosti. U testovaného Panasonicu FX 30 lze nastavit nejvyšší citlivost ISO 1250, ale v režimu Inteligent ISO hodnotu až 3200. Takováto citlivost sice dovolí fotografovi pořídit ostrý snímek i při velmi špatných světelných podmínek, ale také nadmíru degraduje kvalitu obrazu digitálním šumem, ztrátou kontrastu, hranové ostrosti a detailů jemných struktur. Velké množství dnešních fotoaparátů v režimech Inteligentní ISO nastavují i při dobrém osvětlení zbytečně vysokou citlivost. Takovýto nedostatek by byl u Panasonicu o to horší, že fotoaparát nabízí optickou stabilizaci, díky které je možné nastavit delší časy závěrky a udržet je z ruky.


čas závěrky 1/8, clonové číslo F 2,8, citlivost ISO 800, režim Inteligentní ISO, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

V praxi jsme však ověřily dobrou funkčnost režimu Inteligentní ISO, jen ve tmavějších interiérech, kde by bylo možné fotografovat se stabilizací s ISO 200, fotoaparát nastavoval pro jistotu ISO 400. Pro běžné fotografování je však režim zcela dostačující. Ukázková fotografie (výše) byla fotografována v noci, bez stativu s nastaveným režimem Inteligentní ISO. Fotografie je sice postižena šumem a snížením celkového kontrastu. Důležité však je, že s normálním fotoaparátem (v klasickém automatickém režimu) by nebylo možné takovouto ostrou fotografii vůbec vyfotografovat. Režim Inteligentní ISO tedy dokáže dobře využít kombinaci vysoké citlivosti ISO 3200 s optickou stabilizací objektivu.


Optická stabilizace


Stabilizace, ať už optická nebo čipová, je fenoménem moderní digitální fotografie. Dovoluje exponovat snímky z ruky s časy o 2-3 EV (expoziční stupně) delšími, než stanovuje pravidlo převrácené hodnoty: „Lze exponovat s expozičním časem rovným převrácené hodnoty ohniska (ekvivalent kinofilmu)“. Tedy s ohniskem 60mm (ekvivalent kinofilmu je nejdelší udržitelný čas 1/60 sekundy, se stabilizací (+2EV) ale i 1/15 sekundy. Bezesporu je tedy stabilizace užitečnou funkcí a na Panasonicu FX 30 pracuje bezchybně, jak je vidět na fotografii výše. Ta byla fotografována s časem 1/8 sekundy, tedy o dva expoziční stupně delší, než by bylo možné při fotografování bez stabilizace. Byly exponovány tři snímky v řadě, přičemž jeden byl rozmazaný a ze zbylých dvou byl vybrán ten nejostřejší.

Stabilizace však není všelék. Zamezí roztřesení snímku při fotografování za šera, v interiéru, ale niž nezabrání pohybové neostrosti fotografovaných osob. Pokud tedy bude fotograf fotit momentku s lidmi časem 1/15 vteřiny, prakticky vždy budou lidé rozmazaní, protože fotoaparát zaznamená na snímek veškeré pohyby, které se za onu 1/15 vteřiny na fotografované scéně přihodí. V takovýchto situacích pomůže jen vyšší citlivost (viz výše režim Inteligentní ISO), nebo u zrcadlovek světelnější objektiv (u kompaktů světelnější širokoúhlý konec zoom objektivu).


Objektiv Leica DC Vario - Elmarit s širokým ohniskem 28mm


Jedním z klíčových znaků fotoaparátů Panasonic je kvalitní optika renomované německé společnosti Leica. Model Lumix FX 30 je na rozdíl od mnoha konkurentů vybaven optikou s rozsahem ohnisek začínajícím na širokém ohnisku 28mm.



Široký záběr se hodí nejen při fotografování v interiéru, v jiných stísněných prostorách nebo v situacích, kdy chce fotograf dostat na snímek „všechno“ (náměstí, rodinku a všechny místní pamětihodnosti). Především je široké ohnisko praktické při fotografování záběrů se zdůrazněnou perspektivou, tedy poměrem mezi popředím a pozadím. Toho se často využívá při fotografování architektury a krajinných scenérií. Široké ohnisko s sebou však přináší i zápory: vyšší náchylnost ke sférickému zkreslení, horší kresebnost, … (viz dále v kapitole Fotografické testy).


LCD monitor


Monitor Panasonicu FX 30 je průměrný až podprůměrný. Zobrazení detailů a jemných barevných přechodů je hrubé a nepěkné. Dalším nedostatkem jsou pozorovací úhly shora a zespoda. Nedostatky však Panasonic nahrazuje softwarovými funkcemi. LCD nabízí celkem tři režimy zobrazení: standardní, za slunečného počasí (se zvýšeným jasem) a režim high angle (pro focení nad hlavou). Nutno dodat, že všechny režimy pracují bezchybně a zvyšují užitnou hodnotu fotoaparátu. Jako velmi praktický hodnotíme především režim pro focení s fotoaparátem nad hlavou.


Dodávaný software


Stejně jako všechny ostatní kompakty Panasonic, i FX 30 je vybaven softwarem Lumix Simple Viewer. Jedná se o základní program pro převádění snímků z fotoaparátu do počítače, jejich archivaci/prohlížení, tisk a posílání e-mailem. V režimu prohlížení je možné provádět i základní úpravy, jako je otočení snímku o 90° a třídění fotografií do složky oblíbené (Favourites). Je zřejmé, že Lumix Simple Viewer si svůj název zasluhuje, protože opravdu slouží především na jednoduché prohlížení.


k dispozici i v nativním rozlišení

Pokročilejší úpravy jsou možné v programu PHOTOfunSTUDIO, který je rovněž součástí základní výbavy. Tento program je již určen pro běžného uživatele a nikoliv jen pro naprosté začátečníky. Program nabízí standardní spektrum možných úprav, jako je změna rozlišení (viz obrázek níže), nastavení fotografie na plochu, tisk, …samozřejmě také zkratku do programu Lumix Simple Viewer.


k dispozici i v nativním rozlišení

Dále je k dispozici balík programů společnosti ArcSoft: PhotoImpression 5, Panorama Maker 3 a PhotoBase 4.5. Zjednodušeně lze říci, že PhotoImpression 5 je základní archivační a editační program, podobně jako Lumix Simple Viewer, navíc nabízí rozšířené možnosti tvorby fotoalb (příkazem Project v horní nástrojové liště). PhotoBase 4.5 obdobou programu PHOTOfunSTUDIO. Za zmínku stojí příkaz Batch, který nabízí hromadnou úpravu více fotografií: přejmenování, změnu rozlišení a změnu formátu. Účel programu Panorama Maker 3 je zřejmý. Na obrázku je vidět, jak si program poradil se spojením dvou fotografií fotografovaných z ruky.


čas závěrky 1/125, clona F 16, citlivost ISO 100


Expoziční režimy


Na hlavním kruhovém voliči lze nastavit běžný fotografický režim (ikona červeného fotoaparátu), snadný režim (ikona červeného srdíčka), režim Inteligentní ISO – viz výše (orámované červené písmeno i), režim nahrávání videosekvencí (černá ikona filmového pásu), režim makro (černá ikona květiny) a nastavení scénických režimů (černá písmena SCN).



Běžný fotografický režim je vhodný pro všechny standardní situace, snadný „srdíčkový“ režim reprezentuje plnou automatiku a volba SCN nabízí široké spektrum fotografických motivových režimů pro nejrůznější situace. Konkrétně se jedná tyto režimy: Portrét, Soft skin, Autoportrét, Krajina, Sport, Noční portrét, Noční krajina, Jídlo, Oslava, Světlo svíčky, Dítě 1, Dítě 2, Domácí zvíře, Západ slunce, Vysoká citlivost, Hvězdná obloha, Ohňostroj, Pláž, Sníh, Letecké fotky, Pod vodou (obrázek s nabídkou expozičních motivových režimů je v předchozí kapitole). Je tedy rozhodně z čeho vybírat.


Makro režim


Na rozdíl od mnoha jiných fotoaparátů nenabízí Panasonic režim supermakro, ale jen klasický režim, vekterém lze zaostřit od 5 cm na širokém ohnisku a od 30 cm na teleobjektivu. Makrorežim dovoluje ostřit i na nekonečno, což je praktické, protože pak lze i v makrorežimu fotit běžné snímky. Fotograf však musí počítat s pomalejší rychlostí autofocusu, který kontroluje v makrorežimu širší rozmezí vzdáleností, než v běžném fotogarfickém režimu.


čas závěrky 1/30, clonové číslo F 5,6, citlivost ISO 100, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Testovaná fotografie byla pořízena v makrorežimu na nejdelší ohnisko ze vzdálenosti 30 cm, tedy při největším zvětšení. Fotoaparát sice aktivoval blesk, ten však dokázal i na takto krátkou vzdálenost scénu osvítit korektně bez výrazného ztmavení rohů.


Fotografování s bleskem


Blesk Panasonicu FX 30 má dosah od 0,6m do 5m při nastavení ISO Auto. Nejdelší vzdálenost 5m je však dosažitelná jen při nejvyšším nastavení citlivosti snímeče na hodnotu ISO 1250, při které je snímač citlivější na zábleskové (i jakékoliv jiné) světlo. Blesk se používá nejčastěji při fotografování lidí, je tedy velmi důležité, aby byl obličej člověka korektně nasvícen, aby nedošlo k přepáleným bílým místům a v neposlední řadě aby si automaika fotoaparátu poradila s vyvážením bílé.

Digikompakt Panasonic FX 30 exponoval portrét bez blesku (viz níže) s viditelným barevným posunem ke studeným tónům. Navíc si automatika fotoaparátu neporadila s kontrastní scénou, na níž svítilo slunce skrze stromy.


čas závěrky 1/50, clonové číslo F 3,7, citlivost ISO 100, režim portrét, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Naproti tomu použití blesku dovolilo dosvítit stíny na obličejí a snímek exponovat korektně, bez přepáleních bílých míst na obličeji. Bleskové světlo umožnilo fotoaparátu správně rozeznat barvu světla a nastavit správné vyvážení bílé, bez nežádoucího barevného nádechu. Blesk mimo to dodal očím lesk a ty tudíž působí daleko živějším dojmem, než na fotografii exponované bez blesku. Jediným výraznějším negativem zábleskové expozice je, že snímek pak působí ploše, protože blesk vysvítil stíny, které obličej portrétované modelují. Ani při použití blasku na krátkou vzdálenost nedochází k efektu červených očí. Fotoaparát používá na jeho korekci předblesk, který však pro fotografované osoby příliš příjemný není.


čas závěrky 1/160, clonové číslo F 3,7, citlivost ISO 100, režim portrét, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení


Pleťové odstíny (režim portrét)


Fotoaparátem, ať už se jedná o zrcadlovku nebo kompakt, zachycujeme v mnoha situacích naše blízké a rodinu, dokumentujeme, jak se ten který člověk u moře opálil, ...apod. Proto je jednou z klíčových vlastností digitálů správné barevné podání pleťových odstínů. Na dvou fotografiích (viz výše) Panasonic FX 30 obstál při fotografování s bleskem, avšak na fotografii bez blesku je patrný výrazný barevný posun. Byl jsem proto skeptický při fotografování v interiéru.


čas závěrky 1/30, clonové číslo F 2,8, citlivost ISO 100, , fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Na fotografii pěti lidí v interiéru v různých vzdálenostech od fotoaaprátu je patrné, že si fotoaparát s barevným podáním poradil bezchybně. Jen nejbližší postava v pravé části snímku je přeexponovaná, protože byla k fotoaparátu blíže, než je udávaný limit 60cm.


Prostředí Menu a ovládání důležitých funkcí


Pro vstup do menu slouží potvrzovací tlačítko uprostřed čtyřsměrných kláves. Zobrazené menu závisí na zvoleném režimu na hlavním kruhovém ovladači v pravém horním rohu zadní strany. Nejvíce možných nastavení je logicky v režimu běžného fotografování (ikona červeného fotoaparátu - viz obrázek výše). Ostatní důležitá nastavení se v menu objevují vztažená ke konkrétnímu režimu: nahrávání videosekvencí, přehrávání, ... Nejúsporněji řešená nabídka je u plně automatického režimu (ikona srdíčka), kde nelze nastavit ani citlivost ISO, ani rozlišení a kompresi.



Všechny důležité funkce, jako citlivost ISO, vyvážení bílé, nastavení autofocusu, jsou ukryty pod tlačítkem FUNC. Fotograf ho však ale asi příliš nevyužije, protože stejně snadný je i přístup do menu (viz obrázek výše). Nejčastěji nastavované funkce se nastavují přes čtyřsměrný ovladač: korekce expozice, režimy blesku, přehrávání snímků a samospoušť. Osazení všech tlačítek čtyřsměrného ovladače není u digikompaktů standardem. Panasonic FX 30 se díky tomu ovládá bez problémů, i když je vybaven jen minimálním počtem ovladačů. Tlačítkem vedle displeje se nastavují režimy zobrazení při jeho stisknutí (DISPLAY) a při delším držení se jím mění tyto režimy (LCD MODE): standardní, za slunečného počasí (se zvýšeným jasem) a režim high angle (pro focení nad hlavou).


Příslušenství


Dodávané příslušenství fotoaparátu zahrnuje standardní výbavu: nabíječka, Li-ion akumulátor s krabičkou, AV kabel, USB kabel, šňůra na ruku a software. Užitečným doplňkem by jistě bylo pouzdro na fotoaparát, to si však fotograf musí dokoupit. Jako volitelné příslušenství lze k fotoaparátu dokoupit podvodní pouzdro, kvůli čemuž má ve své nabídce i expoziční režim fotografování pod vodou. Nabídka klasického příslušenství je sice základní, ale o to více je k Panasonicu FX 30 dodáno softwaru. Konkrétně se jedná o USB driver, LUMIX Simple Viewer, PhotoFun Studio Viewer, ArcSoft PhotoImpression 5, ArcSoft Panorama Maker 3 a ArcSoft PhotoBase 4.5. Poslední tři programy jsou z dílny společnosti ArcSoft, která se zabývá produkcí fotografického softwaru již dlouhou dobu a její programy dodávají i jiní výrobci fototechniky ke svým výrobkům.