Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-FX 30EG: rodinná tradice

16.10.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Jedním ze základních kamenů fotoaparátů Panasonic je řada FX. Na jeden z jejích posledních zástupců, Panasonic FX 30, jsme se zaměřili v dnešním testu. Kompakt nabízí čip s rozlišením 7,2 Mpix. a širokoúhlou optiku Leica s ohniskovou vzdáleností 4,6-16,4 mm.
Panasonic Lumix DMC-FX 30 je klasickým zástupcem třídy stylových kompaktů. Vyniká kvalitně zpracovaným tělem s kovovým opláštěním a malými rozměry. Funkční výbava je pouze základní a fotoaparát nabízí jen automatické režimy. Výhodou oproti konkurenčním přístrojům je bezesporu kvalitní optika značky Leica, která sice ve své třídě představuje nadprůměr, nelze však od ní očekávat zázraky. Zklamáním je průměrné automatické vyvážení bílé a nedostatečná rychlost zoomu. Naopak nás mile překvapily režimy LCD displeje a softwarová výbava fotoaparátu.





Zajímavostí je, že FX 30 má za sebou nespočet starších verzí, které však od tohoto fotoaparátu jen stěží rozeznáte. Všichni zástupci řady FX jsou totiž prakticky totožní a liší se jen v milimetrech rozměrů, nebo drobnými úpravami prolisů a gripu. Stejně tak ovládání je podobné jako u starších verzí a také jako u jiných fotoaparátů Panasonic. Pokud tedy vlastníte starší fotoaparát této značky, jistě si na novinku rychle přivyknete. Potěšující je rovněž fakt, že Panasonic nabízí mimo kompakt FX 30 také novinku FX 33, která vyniká nad třicítkou novým autofocusovým systémem a vyšším rozlišením 8,1 Mpix. a ovšem také vyšší cenou, která se bude pohybovat okolo 9.500 Kč.


Plusy


+ Kvalitní objektiv Leica
+ Režimy LCD displeje
+ Kvalitní kovové tělo a ovládání


Minusy


- Automatické vyvážení bílé
- Šum při vyšší citlivosti
- Pomalé zoomování


Cena v době testování: 8.500 - 9.000 Kč


Za zapůjčení fotoaparátu děkujeme Panasonicu.