Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-FZ18E-K: Fotobrašna do kapsy

7.2.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy lákají extrémně širokým rozsahem ohnisek v relativně kompaktním těle. Dnes se podíváme na model FZ18 s rozsahem objektivu 28-504 mm (EQ 35 mm) od Panasonicu, který má s výrobou kompaktních ultrazoomů mnohaleté zkušenosti.


expoziční čas 1/500 sekundy, clona F7,1, citlivost ISO 100 (pro zvětšení klikněte)


Široká ohniska nejsou zdaleka ve sféře digikompaktů nijak zavedená a ohnisko 28 mm (viz fotografie výše) nepatří zrovna mezi ta ultraširokoúhlá. Přesto lze s tímto nastavením fotografovat snímky s neobvyklou perspektivou. Díky nízkému sférickému zkreslení je pak možné toto ohnisko použít i na fotografie architektury.


expoziční čas 1/200 sekundy, clona F4, citlivost ISO 100 (pro zvětšení klikněte)

Optika značky Leica v našich testech excelovala mimo jiné i v situacích v protisvětle. Objektiv podal velmi dobrý výkon i se sluncem v záběru. Horší výsledky jsme dostali jen při umístění světelného zdroje těsně mimo záběr, což způsobovalo výrazný světelný závoj. Proto doporučuji použití dodávané sluneční clony, která na ilustračním snímku použita nebyla.


expoziční čas 1/640 sekundy, clona F8, citlivost ISO 100 (pro zvětšení klikněte)

Naopak při snímání se zdrojem světla v záběru si objektiv, potažmo jeho antireflexní vrstvy, poradil na výbornou. Reflexy jsou sice viditelné, nedochází však k celkovému snížení kontrastu, jako je tomu obvykle u ultrazoomů.


expoziční čas 1/250 sekundy, clona F5,6, citlivost ISO 100 (pro zvětšení klikněte)

Lidské oko má vnímání perspektivy, které odpovídá zhruba ohnisku 50 mm (přepočteno na kinofilm; nikoliv reálné). Ohniska širší perspektivu zdůrazňují, naopak ohniska delší perspektivu potlačují. Potlačená perspektiva může být stejně dobrým tvůrčím nástrojem, jako perspektiva zdůrazněná. Nejvýrazněji potlačená je perspektiva logicky na nejdelším ohnisku (viz fotografie výše).
Rozsah ohnisek 28-504 mm (ekvivalent kinofilmu) je velmi univerzální. Z jednoho místa je možné fotografovat celé scenérie i jednotlivé detaily, jak je vidět na fotografiích níže. Oba snímky byly exponovány ze stejného místa ze stativu.


expoziční čas 1 sekunda, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm (pro zvětšení klikněte)


expoziční čas 0,77 sekundy, clona F4,2, citlivost ISO 100, ohnisko 504 mm (pro zvětšení klikněte)