Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-FZ18E-K: Fotobrašna do kapsy

7.2.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy lákají extrémně širokým rozsahem ohnisek v relativně kompaktním těle. Dnes se podíváme na model FZ18 s rozsahem objektivu 28-504 mm (EQ 35 mm) od Panasonicu, který má s výrobou kompaktních ultrazoomů mnohaleté zkušenosti.
Ultrazoomy v sobě kombinují malé čipy s velkým rozlišením, které mají dopad na vysokou míru digitálního šumu, a optiku s širokým rozsahem a průměrnou světelností, kvůli níž tyto fotoaparáty pomalu ostří a optický výkon rovněž nepřesvědčí. Vývoj však jde kupředu a ultrazoom Panasonic FZ18 je doslova „plnoletým“ fotoaparátem, který již těmito nemocemi původních ultrazoomů netrpí.

Digitální šum a jeho redukci lze korigovat v menu, což je spolu s dalšími možnostmi funkce nastavení obrazu nadstandard i ve třídě vyspělých digikompaktů. Rychlostí ostření pokoří FZ18 většinu běžných kompaktů a optický výkon je vzhledem k rozsahu ohnisek vynikající. Proto lze očekávat, že si tento fotoaparát najde cestu i k pokročilým fotografům, protože i těm má co nabídnout.





Pro amatérské fotografy je naopak určena široká škála scénických režimů a inteligentní automatika. Moje jediná výtka k tomuto fotoaparátu směřuje k výdrži akumulátoru, se kterým jsem na jedno nabití exponoval necelých 150 snímků (fotografováno přes LCD) a k ostření za špatných světelných podmínek na dlouhém konci zoomu, což je běžnou nemocí i ultrazoomů s daleko užším rozsahem. Jinak ale fotoaparát ostřil rychle a spolehlivě. Průměrná maloobchodní cena se dnes pohybuje těsně pod hranicí 10.000 Kč.


kvalitní objektiv Leica
rozlišení EVF
rychlý a spolehlivý AF
pomalý AF v šeru na 504 mm
kvalitní zpracování a intuitivní ovládání
výdrž akumulátoru
Cena v době testování: 9.300 - 10.800 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu děkujeme Panasonicu