Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ200: ultrazoomové překvapení roku

4.12.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Panasonic Lumix FZ200 je dnes ve třídě ultrazoomů doslova zjevení, a tak jsme jej prostě museli vyzkoušet. Má totiž velmi dobrou světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu a rozlišení 12 megapixelů. Jenže to není zdaleka všechno.
Panasonic Lumix FZ200 přinesl něco, na co jsme v kategorii ultrazoomů čekali už léta. Pořádný objektiv s konstantní světelností F2,8. K tomu zachovává prakticky všechno dobré, nač jsme u řady FZ zvyklí. Zní to tedy jako pohádka, nicméně musím přiznat, že jsem od FZ200 čekal ještě trošku více. Objektiv sice potěší již zmíněnou světelností a možností volit až o 2 EV nižší citlivost na nejdelším ohnisku ve srovnání s konkurencí, ale obecně nenabízí až tak přesvědčivé optické kvality jako 24× objektiv u FZ150.

Poněkud se zhoršila kresba, která je u širších ohnisek zhoršena také tím, že dochází k opravdu výrazným softwarovým korekcím obrazu (interpolace ze zhruba 10 MPx na 12 MPx + oprava zkreslení). Občas se vyskytuje i chromatická aberace a docela velkým problémem jsou odlesky objektivu v protisvětle, přestože se Panasonic chlubí povrchovou úpravou Nano Surface Coating. Naproti tomu zde takřka není vinětace, chválím velmi rychlé ostření (v makro režimu je ale docela pomalé) a dobré telemakro. Objektiv je díky lepší světelnosti trochu těžší a celkově fotoaparát proti minulosti trošku přibral. Ve srovnání s konkurencí je ale kresba rozhodně dobrá.

Musím pochválit tradičně dobrou ergonomii ovládání, quick menu bych ale řešil vertikálním rozbalováním, nikoli dvojitým horizontálním. Fotoaparát je opravdu velmi rychlý, prodlevy mezi snímáním i ukládání na kartu připomíná spíše zrcadlovky než kompakty. Sekvenční snímání je rovněž velmi rychlé. Pochválit lze také dobrý LCD displej a zlepšený elektronický hledáček. Ten má výborné rozlišení, ale bohužel stále velmi malou úhlopříčku, takže zlepšení není tak velké, jak by se dalo čekat.




Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix FZ200
za nadprůměrné výkony v kategorii ultrazoomů. Logo ocenění je ke stažení zde.


Těm, kteří si rádi hrají, udělá velkou radost rozsah expozičních časů, který začíná na velmi krátkých 1/4000 s a končí až na 60 sekundách. Full HD video je dosti kvalitní (i co se týče ostření a stabilizace), není mu v podstatě co vytknout, nehledě na to, že jde o progresivní záznam. K dispozici máte i zpomalené videosekvence, které jsou nadprůměrné. Kreativní uživatele budou nadšeni z možnosti manuálního nastavení expozice u videa. Fotoaparát má díky nadprůměrně velké baterii i nadprůměrně velkou výdrž.

Kvalita obrazu je slušná, šum je na kategorii 1/2,3" čipů poměrně nízký a odšumování, ač ani zdaleka není dokonalé, patří ve své třídě k těm lepším, zejména stáhnete-li ho na minimum. Do citlivosti ISO 200 je šum nízký, i při ISO 400 je akceptovatelný pro rozumné snímky. Problémy jsou jen ve stínech, kde Panasonic odšumuje více, než je zdrávo. Nechybí však RAW, takže kvalitu snímků můžete do značné míry ovlivnit. U zamračeného počasí táhnou snímky lehce do zelena nebo azurova, nicméně u běžných denních snímků i za umělého světla mu to jde vcelku dobře.

Celkové hodnocení modelu FZ200 není snadné. Oceňuji snahu Panasonicu přinést konstantní světelnost, na druhou stranu objektiv nemá až tak pěknou kresbu jako předchůdci a trpí i na více optických vad (otravné jsou zejména odlesky). Nemohu tedy říci, že by mě fotoaparát vyloženě nadchnul, nicméně vzhledem k úrovni a schopnostem konkurence patří jednoznačně k tomu nejlepšímu v této třídě i navzdory poněkud vyšší ceně. Na ocenění TREFA to stačí, tentokrát je to ale s odřenýma ušima.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Každého, kdo chce neuvěřitelně univerzální přístroj v jednom
2) Kreativní natáčení Full HD videosekvencí i těch zpomalených ve vyšším rozlišení
3) Snímání rychlých dějů (sekvenční snímání, prioritní režimy, dobrá rychlost)
 
 

Plusy


+ Vynikající univerzálnost
+ Velmi dobrá konstantní světelnost objektivu
+ Vynikající rychlost přístroje 
(ostření, sekvenční snímání, velikost RAW bufferu)
+ Dobrý LCD displej, zlepšený EVF
+ Full HD videosekvence s možností manuálního nastavení expozice
+ Zpomalené videosekvence (720p100)
+ Přijatelný šum snímače
+ Slušné telemakro
+ Nadprůměrná výdrž baterie
 
 

Minusy


- Silné odlesky objektivu, občasná chromatická aberace, místy slabší kresba
- Silnější odšumování ve stínech
- Pomalé ostření v makro režimu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix FZ200 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix FZ200 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix FZ200?
V anketě šlo hlasovat od 4.12.2012 do 5.12.2013. Počet hlasujících: 38
Výborný68 %
Průměrný26 %
Špatný5 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.