Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ200: ultrazoomové překvapení roku

4.12.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Panasonic Lumix FZ200 je dnes ve třídě ultrazoomů doslova zjevení, a tak jsme jej prostě museli vyzkoušet. Má totiž velmi dobrou světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu a rozlišení 12 megapixelů. Jenže to není zdaleka všechno.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku objektivu, šňůrku, Li-Ion akumulátor, sluneční clonu, popruh, nabíječku s kabelem, USB kabel, značně ořezaný manuál a CD-ROM se softwarem.






Výdrž baterie


Fotoaparát využívá velkého Li-Ion akumulátoru DMW-BLC12E s napětím 7,2V a nadprůměrnou kapacitou 1200 mAh. Dle stanovených norem má zajistit výdrž na 540 snímků nebo 270 minut Full HD videa, což jsou velmi pěkná čísla. V praxi je to ještě mnohem lepší. I když jsem využíval blesk jen výjimečně, dostal jsem se k 630 snímkům a asi 50 videosekvencí o celkové délce přibližně 12 minut. To je opravdu slušná výdrž.


Dodaný software


Lumix FZ200 je dodáván s programem PHOTOfunSTUDIO 8.3 PE a SilkyPix Developer Studio 3.1 SE pro vyvolávání RAWů.





PHOTOfunSTUDIO má trochu problém s rychlostí. Než naběhne, chvilku to potrvá. Zde vidíte výběr snímků určených k importu.





Po úspěšném nahrání snímků do počítače se ukážou jejich miniatury. Možnosti práce s nimi jsou rozsáhlé, od úprav snímků jako takových, přes základní střih videosekvencí, tisk nebo kopírování dat na paměťovou kartu nebo vypalování na disk.





Samotné možnosti úprav snímků už ale tak bohaté nejsou. Aplikace je navíc relativně pomalá a spoustu efektů vidíte až po jejich aplikaci tlačítkem "Apply". Do té doby nemáte ani náhled dané úpravy.





O mnoho zajímavější je SilkyPix Developer Studio 3.1 SE, které je určené pro práci s RAWy. Je to i komerčně dostupný produkt, a tak není divu, že jeho schopnosti jsou docela solidní a rozhodně se nemá zač stydět. Najdete tu i slušné možnosti dávkového zpracování dat.


Zobrazení displeje a menu


Displej má po stranách dva tenké černé sloupečky (na 3:2 displeji se totiž zobrazuje 4:3 fotografie). Většina ikonek ohledně rozlišení, zbývající kapacity a ostření je v horním řádku, naopak ve spodním jsou expoziční nastavení. Pravý snímek ukazuje quick menu, které je nešikovně ve dvou horizontálních liniích (mnohem jednodušší by bylo, kdyby konkrétní volby byly ve sloupečku).


Menu nabídky čtyřsměrného ovladače spouští vertikální menu, prostředním tlačítkem MENU.SET se pak daná volba potvrdí. Potvrzení je možné provést i tlačítkem spouště. Pravý snímek ukazuje možnost polohování AF bodu.


U manuálního ostření dojde ke značnému zvětšení náhledu na displeji. Ten nese větší množství obrazové informace, takže ostření je poměrně snadné. Vpravo pak vidíte menu kreativního režimu videosekvencí.


Dále se můžete podívat na nabídku scénických režimů a kreativních efektů. Obojí najdete na hlavním ovládacím kolečku nahoře.


Hlavní menu je rozdělené do třech záložek, kde se ta první věnuje fotografickým nastavením. Druhá si pak bere na paškál videosekvence.


Třetí má na starosti technická nastavení. Fotografie se zobrazují zásadně celoplošně, měnit můžete jen počet zobrazovaných informací.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.