Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ2000: ultrazoom nebo profi kamera?

30.1.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Po dvou letech tu máme nový špičkový ultrazoom od Panasonicu. Lumix FZ2000 dostal ještě větší 20× optický zoom, přitom má stále 20MPx 1" senzor, podporu 4K videa a potěší také další optimalizace pro video včetně přítomnosti třípolohového ND filtru.
Panasonic Lumix FZ2000 prošel naším testem a máme zde vyhodnocení. Nástupce staršího modelu Lumix FZ1000 přinesl několik užitečných vylepšení, většina z nich mířila na natáčení videa. Jde např. o superhladké zoomování, které může být na vyžádání i superpomalé (u videa i více než půl minuty na celé přezoomování), máme zde konečně ND filtr i širší rozsah clon. Pokud jde o ovládání, nemám námitek, přístroj je velmi rychlý, dobře se drží, hledáček i displej jsou výborné, dotykové ovládání pomáhá, skoro každou funkci lze ovládat mnoha různými způsoby, takže si každý najde svůj oblíbený způsob. Tradiční mnohaletou výtku mám k velmi rychlému úspornému režimu objektivu, který zajede po necelých 15 sekundách prohlížení fotografií nebo videa. To je příliš brzy a po kontrole nejednoho snímku budete muset znovu startovat fotoaparát.

Nový objektiv přináší větší zoom a ohniskový rozsah se natáhl jak do širších úhlů záběru, tak i do většího přiblížení. Musím však říci, že objektiv je asi největším a v podstatě jediným výraznějším zklamáním z přístroje. V podstatě na všech ohniskových vzdálenostech má přijatelnou ostrost, ale nikdy ne brilantní, rohy jsou mnohdy poněkud neostré a u širších ohniskových vzdáleností se zde vyskytuje také chromatická aberace. Nejhorší jsou ale odlesky v protisvětle. Jsou velké, často výrazné a především nevzhledné. Zatímco některé fotoaparáty mají odlesky jak "lens flare" z Photoshopu a vypadají efektně, tady bohužel ne nebo jen výjimečně. Zkreslení je korigováno už ve fotoaparátu.

Z dobrých vlastností objektivu lze zmínit rozumné makro na třídu 1" kompaktů, interní zoomování i ostření (objektiv za žádných okolností nemění svou délku, výjimkou je pouze zapnutí a vypnutí) a extrémně rychlé ostření. Patrně je to nejrychleji ostřící fotoaparát, který jsem kdy měl v ruce. DFD ostření je u fotografií skutečně neuvěřitelně rychlé, nicméně podobně jako u LX100, ani zde jsem neměl pocit, že by bylo vždy naprosto přesné. Průběžné ostření je znatelně pomalejší, nicméně na to, že se využívá jen simulace fázového ostření klasickou detekcí kontrastu, je na tom dobře.


Panasonic Lumix FZ2000 hodnocení


Jsou zde nekonečné možnosti ovládání autofokusu a expozice, vedle mechanické závěrky nechybí ani ta elektronická, sekvenční snímání je rychlé, buffer velký. Pochválit musím také Wi-Fi. Málokdy testuji fotoaparát, kde bych se připojil okamžitě bez jakéhokoli problému na první pokus.

Jak jsem již naznačoval, fotoaparát naprosto kraluje ve videu. Toto je GH řada v kompaktech. Najdete zde mnoho nastavení videa, které jsou typické v profesionální sféře, dokonce lze dokupovat věci jako V-Log profily. Fotoaparát umí až Cinema 4K rozlišení (4096×2160 pixelů), lze ovládat expozici, ostření, lze použít i dotykové ovládání, které je tiché a nezpůsobuje takové otřesy jako klasické ovladače. Nabídka kodeků je bohatá, totéž platí i pro datové toky (až 200 Mbps) a možnost All-Intra záznamu. Nechybí ani 4:2:2 10bitový HDMI výstup.

Kvalita obrazu je dobrá, zejména pokud stáhnete odšumování. Pak je sice vidět více jasového šumu, ale zůstane také více detailů. Limitem je zde spíše objektiv, jak již bylo zmíněno na začátku. Šum je tak klasický pro 1,0" senzory, dynamický rozsah rovněž. Tedy dosti slušný. Konečně dobře fungují i funkce pro vyrovnávání jasů (I.Dynamický), který už nepatlá kresbu tak agresivně jako jiné fotoaparáty Panasonic v minulosti.

Jak sami vidíte, Panasonic Lumix FZ2000 je opravdu velmi zajímavý fotoaparát, který má neskutečné možnosti nastavení, ergonomicky takřka vše šlape tak, jak má. Poněkud mi ale připomněl objektiv Sony 18-105mm F4, který byl snad to nejlepší na video, co existuje, ale pro fotografie měl pár vážnějších neduhů. Zde je to totéž. Chcete-li natáčet video, dostal by šest hvězdiček z pěti (s nadsázkou). Na tohle je FZ2000 naprostá špička. Pokud jde ale o fotky, tam je třeba říci, že použitý objektiv sráží nový Lumix dost na zem. Takřka ve všem je FZ2000 to nejlepší, co se dá sehnat, ale po stránce optiky to dnes na TREFU bohužel nebude. Cena 34 tisíc mi nicméně vzhledem ke schopnostem přístroje zejména po stránce videa přijde být akceptovatelná.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení amatérského i profesionálního videa včetně Cinema 4K
2. Univerzální rodinné focení
3. Ovládání fotoaparátu pomocí Wi-Fi
4. Nejrůznější hrátky s časem


Plusy


+ Naprosto excelentní možnosti natáčení videa
+ Extrémně rychlé DFD ostření (AFS)
+ Výborná ergonomie ovládání
+ Solidní senzor
+ Takřka nekonečné možnosti nastavení
+ Výborný elektronický hledáček

+ Polohovatelný dotykový displej
+ Zvýšený rozsah irisové clony i 3polohový ND filtr
+ Příjemný ohniskový rozsah
+ Rozumně velký RAW buffer a rychlé sekvenční snímání
+ Slušná Wi-Fi


Minusy


- Podprůměrný objektiv (průměrná ostrost, nevzhledné odlesky, chromatická aberace)
- DFD ostření není vždy úplně přesné
- Moc rychlý úsporný režim objektivu
- Silné odšumování ve výchozím nastavení (lze korigovat)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix FZ2000 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 34 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.