30.1.2017, Milan Šurkala, recenze

Po dvou letech tu máme nový špičkový ultrazoom od Panasonicu. Lumix FZ2000 dostal ještě větší 20× optický zoom, přitom má stále 20MPx 1" senzor, podporu 4K videa a potěší také další optimalizace pro video včetně přítomnosti třípolohového ND filtru.

reklama
FZ2000 alebo FZ1000? | od: peto27  18.2.20181:43
Dobry den.

Vlastnim FZ150, a hlavne kvoli 4K videu potrebujem prechod na vyssi rad. FULL HD uz proste nestaci ­/ano, na zmesene video­"okno­" este ano, ale akonahle pustim FULL HD na FULL HD, je to ako pozerat sa na 100% vyrez fotky :­)­/ ­- ved asi viete, co tym myslim.

Uvazujem o FZ1000 alebo FZ2000.
Moja otazka znie: je video ­- automat, ovela lepsie v FZ2000 ako v FZ1000?
Totiz, dva fotaky so sebou nosit nebudem, a potrebujem fotak, ktory robi aj kvalitne fotky, ale aj 4K video.

A kvoli tomu objektivu, ktory je popisany ako zly, sa pytam: je objektiv v FZ1000 na tom lepsie co sa foto tyka, alebo nie?

Mam moznost kupit FZ1000 za 580€, a FZ2000 za 800€. Neviem, ci sa oplati priplatit, ak budem mat horsiu kvalitu foto? :­)
Do RAW nefotim, som skor clovek, co si z akcie donesie 2000foto, vytriedi 100 najlepsich, a na nejake ­"po­" upravy v PC nemam cas.
Dakujem :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: peto27  21.2.201822:54
Tak, nedalo mi, a vyskusal som to ­- kupil som FZ2000. Zajtra ho planujem vratit. Dufam, ze nebude problem.
Neviem, ako priamo v fotoapara tenastavit jemnejsie odsumovanie Jpg obrazkov, ­/mam nastavenu naj kvalitu­/, ale aj tak si myslim, ze zazraky to neurobi.
Fotky oproti FZ150 su jedna obrovska katastrofa. Samy sum, zlievanie , na 100% velkosti je to nieco NEPOZERATELNE...
Sam neviem, ci mam vyskusat aj FZ1000 alebo to nema zmysel.

Uz dlho ­/okrem zrkadloviek­/ sledujem, ze co novy model, to horsie fotky. Som doslova alergicky na ten sum, ktore produkuju dnesne foto. Ano, viem, ze mam moznost ist do profi, ale, ja potrebujem ten zoom, aspon 20x+­-.

Takze asi sa budem musiet vzdat zoomu, inac sa kvality nedockam.
Nechapem, preco nemoze Panasonic urobit ­"re­"born FZ150 a pridat do nej napr 4K video. Proste, nezmenit objektiv, ani to, aky ­"este v norme­" sum ten fotak produkuje.

Proste, FZ2000 je oproti FZ150 premna velke sklamanie.
Ako som pisal, neupravujem foto, a chcem, aby fotak v auto rezime nafotil to naj, co moze.

Dalej, 4K video pri 24fps je nepouzitelne ­(premna, chcem to na F1­). Na to, aby slo video na 30fps je nutne zmenit rezim na NTSC, naformatovat kartu, nastavit region na USA...

Ale aby som nebol len negativny:
fotak je super rychly, hladacik je BOMBA vec... displej prakticky netreba.. rychlost je naozaj uplne inde, ale co z toho, ked proste to nedokaze urobit vo vysledku to, na co je to vyrobene? :­(
Proste, sum a zlievanie detailov ­/interier, exterier, s bleskom,bez blesku­/, je nieco, co oproti kvalite na akej som zvyknuty z FZ150 neviem tolerovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: peto27  21.2.201822:55
Tak, nedalo mi, a vyskusal som to ­- kupil som FZ2000. Zajtra ho planujem vratit. Dufam, ze nebude problem.
Neviem, ako priamo v fotoapara tenastavit jemnejsie odsumovanie Jpg obrazkov, ­/mam nastavenu naj kvalitu­/, ale aj tak si myslim, ze zazraky to neurobi.
Fotky oproti FZ150 su jedna obrovska katastrofa. Samy sum, zlievanie , na 100% velkosti je to nieco NEPOZERATELNE...
Sam neviem, ci mam vyskusat aj FZ1000 alebo to nema zmysel.

Uz dlho ­/okrem zrkadloviek­/ sledujem, ze co novy model, to horsie fotky. Som doslova alergicky na ten sum, ktore produkuju dnesne foto. Ano, viem, ze mam moznost ist do profi, ale, ja potrebujem ten zoom, aspon 20x+­-.

Takze asi sa budem musiet vzdat zoomu, inac sa kvality nedockam.
Nechapem, preco nemoze Panasonic urobit ­"re­"born FZ150 a pridat do nej napr 4K video. Proste, nezmenit objektiv, ani to, aky ­"este v norme­" sum ten fotak produkuje.

Proste, FZ2000 je oproti FZ150 premna velke sklamanie.
Ako som pisal, neupravujem foto, a chcem, aby fotak v auto rezime nafotil to naj, co moze.

Dalej, 4K video pri 24fps je nepouzitelne ­(premna, chcem to na F1­). Na to, aby slo video na 30fps je nutne zmenit rezim na NTSC, naformatovat kartu, nastavit region na USA...

Ale aby som nebol len negativny:
fotak je super rychly, hladacik je BOMBA vec... displej prakticky netreba.. rychlost je naozaj uplne inde, ale co z toho, ked proste to nedokaze urobit vo vysledku to, na co je to vyrobene? :­(
Proste, sum a zlievanie detailov ­/interier, exterier, s bleskom,bez blesku­/, je nieco, co oproti kvalite na akej som zvyknuty z FZ150 neviem tolerovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: Lord Mystic  22.2.20189:17
hele nepochopil jsem proč chceš převádět 4K video na 30fps? to je americká norma, ne naše středoevropská. proč to takhle mršíš? a jak si poznal že 24fps je nepoužitelné?! formule jsem také natáčel, a je to normální snímkovací frekvence pro 4K, na víc si budeš muset počkat nebo pořádně připlatit za extra přístroje které to dnes zvládnou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: RiMr  22.2.201811:33
...tak 30fps není mršení, někdy to význam má, obzvláště násobky pro zpomalovačky ­- koneckonců frekvence obrazu nejčastějších zobrazovačů ­- tedy displejů monitorů, jsou taky mnohem přátelštější k 30fps a jejich násobkům.
Ale 24fps není žádný ­"shit­", jen se s ním musí trochu umět, 24 fps resp. 23,976 fps se používá ve spojení s 1­/50 časem pro ­"cinema look­". A konkrétně u FZ­-2000 to ve spolupráci s vestavěným ND filtrem funguje parádně i za slunečného dne.
A k tomu šumu ­- jistěže to není ani FF, ani APSC ba ani m43, ale ty příkré odsudky... nevím no... asi máme jinou FZ2000 :­)
Podle mého názoru je video­-výsledek při dostatečných světelných podmínkách při publikování na YOutube naprosto dostatečný... Ale jistě, pokud ­"kritik­" dodává materiál pro profi produkci, měl by se rozhodně spíš poohlídnout v jiné cenové ­(a hmotnostně­/velikostní hladině :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: busy  22.2.201811:29
Pokial potrebujes zoom, skus porozmyslat nad kupou FZ300.

Mal som keydsi FZ150, ten fotil vyborne, potom som si kupil FZ200 ­(ktory mam dodnes­) a ten foti mozno este o vlasok lepsie ­(a na dlhych ohniskach pri slabom svetle dokonca az o temer 2 EV lepsie :­) ­). A podla Milanovej recenzie ten FZ300 nie je o nic horsi od FZ200. Preto si myslim ze pokial si bol spokojny s FZ150, budes urcite spokojny aj s FZ300.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: RiMr  22.2.201811:41
...pokud mu nevoní šum u FZ­-2000 tak u FZ300 bídně zahyne... :­)

Tady jsem kdysi točil něco s FZ300 na Bezdězu
http:­/­/1url.cz­/xt9xT

Tady je roztřepaný test FZ2000 s letadlem ­(kosa a vše z ruky­)
http:­/­/1url.cz­/6t9xj

FZ2000 má obrovskou výhodu s tím ND filtrem. Jinak používám hlavně m43 Panasoniky, ale ta FZ2000 má tu výhodu ­"vše v jednom­" když jsem omezený místem v zavazadle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: busy  22.2.201811:53
Pokial je pre neho FZ150 ­"este v norme­" tak som presvedceny ze s FZ300 rozhodne nezahynie :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ2000 alebo FZ1000? | od: Milan Šurkala  21.2.201823:14
Není mi jasné, jak FZ2000 může mít větší šum než FZ150. To není možné. Síla odšumování se nastavuje ve ­"Stylu snímků­", je to úplně ta první položka v celém menu. To se rozklikne, jde tam upravit ostrost, kontrast, saturace a také právě ten šum.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pumpa na prach | od: busy  1.2.20178:23
Na jednej prezentacii FZ2000 som ohrnal nosom nad tym ze sa objektiv hned po zapnuti vysunie na maximum. Pracovnik Panasonicu my vysvetlil, ze je to ­(okrem videa­) aj kvoli tomu, aby nenasaval prach pri samotnom zoomovani. Ale ked som sa opytal, ci to nahodou nenasava prach pri zapinani a vypinani, tak mi nevedel odpovedat. Povedal mi len ze to asi maju nejak osetrene...
Hmmm .... :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
4:2:2 10-bitový výstup? | od: bedo.  30.1.201721:07
asi som zaspal dobu, ale toto je z môjho pohľadu väčší prínos ako celé 4K ­- v akom formáte to ide von?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
FZ 2000 vs RX 10 III | od: aragonn  30.1.201719:04
Tady je porovnání se Sony http:­/­/www.
cameralabs.com­/reviews­/Panasonic_Lumix_FZ2000­/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
ND filtry | od: Choakinek  30.1.201717:25
Ještě poznámka k těm integrovaným ND filtrům. Docela mě pobavilo, když Neff na svém webu zcela nepochopil jejich účel, neboť jejich přítomnost kritizoval. Ty tam jsou pochopitelně kvůli videu. On je docela rozdíl při natáčení videa jejich sílu jen přepínat přepínačem nebo je vyměňovat před objektivem. V lepším případě použít cosi jako ­"Cokin­", v horším případě jednotlivé typy dokonce šroubovat na závit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: ND filtry | od: RiMr  30.1.201717:51
...no on je tak nějak mimo čím dál víc mi přijde. I když si ho jako člověka vážím, tak ty jeho fototesty čtu často s úšklebkem zubněvrtaného... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: ND filtry | od: busy  1.2.20177:46
Presne tak, obcas sa na tom clovek dobre pobavi ­(a obcas aj zatuka na celo, ale to naozaj len obcas­). Napriklad mna celkom dobre pobavili niektore myslienky z recenzie na Canon G3X:
"Podle mého přesvědčení se 600 mm nedá seriózně udržet...­"
"Snažil jsem se dosápat se na těch 600 mm, ale dotáhl jsem do na 189 mm ekv. ... Ať jsem se snažil jak to šlo, nedotáhl jsem.­"
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Umírá to! | od: Choakinek  30.1.201717:09
Nakonec to není taková tragédie. Ale musí se velmi výrazně přicloňovat na dlouhých ohniscích. Krátká ohniska docela ujdou. Samozřejmě odlesky pěkné nejsou, ale já jsem ta ­"stará škola ­- slunce vždy za zády :­-­)­", takže by mi to nevadilo. Na chromatickou aberaci je Milan tradičně přísný :­-­), přičemž jeho přísnost v tomto ohledu tak docela nesdílím.

Nicméně nyní by se hodila recenze Sony RX10 III. Myslím, že ten objektiv 24 ­- 600, f­/2.4 ­- 4 se povedl více. O to je to větší magie, když to má tak velký rozsah na větším ­(1­") snímači.

Největší moje výtka tak směřuje zejména ke konceptu přístroje. Marketingové oddělení zjevně zahájilo brífing s cílem vymyslet s čím přijít, aby to obhájilo vyšší cenu, protože počty prodaných ks foťáků padají, no a neefektivní aparát korporace je nutný živit, že. Zkrátka je zcela zjevné, že pro ty firmy je výroba foťáků zajímavá pouze při poměrně nadstandardních podmínek, řada výrobců by takové podmínky nepotřebovala.

Tak se prostě uvařilo, že UZ již nejde více ­"profesionalizovat­", tak se z toho udělala ­"profi­" kamera ve tvaru UZ :­-­). A voilá ­- důvod k vyšší ceně je na světě.

S tímhle přístupem se např. patrně někdy dočkáme pokračování LX100, ale nejspíš bude pozlacený a bude stát min. 50 tisíc Kč :­-­).

Zásadní problém je v tom, že náhrady nových hráčů na trhu za opuštěné koncepty fotoaparátů nevznikají, za což ­- jasně ­- mohou vlády. A tak trh s fotoaparáty umírá a umírá stále více :­-­(...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Milan Šurkala  30.1.201717:55
Já nevím, kdes přišel na to, že mi chromatická aberace nějak moc vadí :­-­) Pokud to aberuje tak, že se to dá snadno potlačit ­(dělá to takové ty klasické červené, azurové, žluté nebo modré kontury­), tak to zmíním, ale že bych z toho dělal nějakou vědu, to bych neřekl. Horší je, když to dělá ty duchy a úplně pak mizí kresba. To mi pak přijde docela divné řešit třeba šum a mírnou ztrátu detailů na pixelové úrovni, když ti duchové rozflákají obraz na desítky pixelů.

S recenzí RX10 III se spíše nepočítá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Choakinek  31.1.201717:14
Kde jsem na to přišel... tak je to subjektivní. Přišel jsem na to vždy, když jsi uvedl chromatickou aberaci v závěru jako mínus ­(u kompaktu, výměnného objektivu­), ale já to prostě jako problém neviděl ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Pavel Matějka  30.1.201717:55
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Pavel Matějka  31.1.20179:31
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Choakinek  31.1.201717:11
Mno, JPEG engine tradičně úplně otřesnej a ještě se zhoršil s tím novým super rychlým snímačem, ale sklíčko asi bude lepší, než má FZ2000, no.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Lord Mystic  1.2.20178:14
podle čeho se pozná že JPEG engine je tradičně úplně otřesnej?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Lord Mystic  30.1.201720:40
od loňského léta mám RX10 III který jsem vyměnil za Canon 70D se sadou výborných objektivů. a mohu říct jedno, RX10 III je to nejlepší s čím jsem natáčel. mám to primárně na svatby a ty slowmotion záběry jsou perfektní. ovládání a kompaktnost celého přístroje je úžasná. a nejen že máte 600mm ale ještě 2x ditgitální clear zoom který podává neskutečné výsledky ­- máte tak neskutečných 1200mmm! nikdy jsem nebyl nadšenější a těch necelých 50k co jsem za to dal vůbec nelituji.

mezi hlavní nedostatky RX10 III považuji absenci ND filtru. to jsem vyřešil kvalitní hoya variabil. funguje výborně a lze si na to zvyknout. druhou věcí na kterou jsem byl zvyklej je dotykové ostření na displeji. to chybí, na druhou stranu sony výborně ostří a alespoň nemám tendenci klasicky přeostřovat jako blázen a video pak vypadá decentněji. pokud chci do videa občas hodit přeostřovačku nechá se to v klidu ručně díky třem prstencům na objektivu které si můžete nastavit jak chcete, tedy i na ostření.

no a mezi hlavní výhody RX10 III oproti nejen FZ2000 patří jednoznačně objektiv. to sklo je opravdu neskutečný. mě v mnoha případech podávalo i při focení srovnatelné či lepší výsledky než 70D s 70­-200 L což je jedno z nejlepších skel. musel jsem se tomu 1­" čipu trochu přizpůsobit, ale když si najdete ty správné postupy, dokážete vykouzlit parádní fotky i videa. a také jsem blázen do slowmotion a tam sony nemá konkurenci.

takže já jsem hodně rád že jsem nečekal na FZ2000 a budu doufat že další generace RX10 IV bude mít zabudovaný ND filtr a dotykový displej pro ostření při videu. pak budu mít přístroj snů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Choakinek  31.1.201717:22
Na video to může být parádní, jasně, ale na focení jen do RAWu nebo máme asi každý jiný oči :­-­). Protože ty JPEGy fakt nejsou dobrý a to už na základní ISO, popř. od drobně zvýšené ISO, jako jsou např. hodnoty 200 a 400.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Umírá to! | od: Kabe  4.2.201713:41
Tak ale kterej zákazník bude tohle hodnotit. Nevěsta je šťastná, že má ze svatby pohyblivý obrázky, její mamka je šťastná, že vdala dcerku, ostatní ženský to neřeší a chlapi jsou šťastni, že už to maj celý za sebou ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Rozsah | od: RiMr  30.1.201712:49
Škoda no... když jsem četl že přepracovali objektiv, tak jsem si říkal, že ho třeba ­"zkrátili­" a zlepšili světelnost, ale ono né...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Rozsah | od: busy  1.2.20178:30
Ja som zase dufal, ze sa dlhym ohniskom dotiahnu aspon na konkurenciu ­(Sony RX10 III, Canon G3X­) pri nezmenenej svetelnosti ­(F4­). Stal sa pravy opak, svetelnost sa este mierne zhorsila. Sklamani sme obaja...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Proc? | od: kultus  30.1.20179:04
Proc proboha proc hrabali na ten objektiv? A jo uz vim, marketing...protoze krome videa musi byt videt i neco vic v nove verzi za 34K...FZ1000 byl IMHO revolucnejsi nez tento upgrade a stal 24K. Proc se musi po sony opicit i v tomhle...skoda toho protoze vylepsili vetsinu veci. Kdyz ale vidim i u FZ1000 ty odlesky meli zapracovat spis na tom nez na videu, ale to by museli priznat ze to i na FZ1000 posrali :­) jinak jako vzdy pekna a uplna recenze...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.