Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ28: o krok blíže dokonalosti

16.10.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Oblíbené ultrazoomy Panasonic řady FZ se dočkaly dalšího nástupce v podobě modelu FZ28, který přináší 10MPx CCD snímač, 18× optický zoom, podporu HD videa a inteligentní automatiku iA. Překoná neduhy svých předchůdců a stane se nejlepším ultrazoomem na trhu?
Detailní prozkoumání ultrazoomu Panasonic Lumix DMC-FZ28 máme za sebou. Pojďme si tedy shrnout pozorování a pokusit se odpovědět na otázku, zda FZ28 opravdu stojí za koupi.

Fotoaparát staví na osvědčeném designu řady FZ, je dobře zpracován a také se poměrně dobře drží. Může použít 46mm i 55mm filtry. Objektiv potěší výtečným rozsahem zoomu i nadprůměrně dobrou světelností s příznivým průběhem. Zajímavá je i dvourychlostní páčka zoomu. Velmi dobře hodnotím také rychlé menu Q.MENU. V kategorii ultrazoomů fotoaparát může zaujmout docela slušnou rychlostí ostření, výkony jsou však docela nevyrovnané.

Jednou ostří neuvěřitelně rychle, podruhé mu to nějakou dobu trvá. Je výborné, že fotoaparát je schopen bez problémů ostřit i v naprosté tmě. Lumix FZ28 navíc nabízí možnost ostřit dost z blízka, ale to platí pro krátká a naopak nejdelší ohniska. Střední rozsah je na tom naopak docela špatně.

FZ28 nabízí velmi rozsáhlé možnosti nastavení expozice, od automatiky až po manuální nastavení, navíc fotograf může automatice docela dobře napovědět, jak se má chovat (omezení maximální ISO citlivosti a expozičního času). Fotograf si navíc může uložit až čtyři uživatelská nastavení režimů. Rozumná je i již zmíněná stabilizace obrazu. Potěší vysoce kvalitní HD videosekvence s podporou stabilizace a optického zoomu.

Výdrž akumulátoru je rovněž nadprůměrná. Fotoaparát nemá příliš výrazné geometrické zkreslení a s trochu vyššími clonami jej netrápí ani vinětace. Oproti předchůdcům potěší i použitelnost citlivosti ISO 400, nicméně šum je pořád jeden z hlavních problémů. I samotný fotoaparát je rozumně rychlý (i když rozhodně ne nejrychlejší), nabízí dobré režimy sekvenčního snímání.




Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix DMC-FZ28
za rozsáhlé možnosti fotografování, bohatou výbavu a spoustu užitečných funkcí. Logo ocenění ke stažení zde.


Skoro ve všech disciplínách si tedy Panasonic Lumix DMC-FZ28 udělal dobré jméno. Má však i stinné stránky. Předně zklame LCD displej. Jeho pozorovací úhly jsou ve všech módech opravdu špatné. Nepotěšilo mě ani posuvné tlačítko na přepínání fotografického a prohlížecího režimu. U ostření vadí jeho náladovost. Občas je velmi rychlé, ale někdy mu to trvá dost dlouho. Trochu náladová je i funkce inteligentní expozice. Nicméně, pokud zapracuje, podává vcelku dobré a přesvědčivé výsledky.

Objektiv má chybu v silnější vinětaci při minimální cloně, jinak tuto vadu téměř nezná, což je chvályhodné. Trpí i na odlesky, ale vcelku jde o jeden z nejlepších objektivů, který můžete u nových ultrazoomů nalézt. Například chromatické aberace jsou mu téměř cizí. Pochopitelně od 1/2,33" CCD čipu s rozlišením 10 megapixelů nelze čekat nízkou hodnotu šumu, a tak od ISO 800 jsou fotografie prakticky nepoužitelné. Vzhledem k bohaté nabídce funkcí docela naštve absence plné verze manuálu.

V celkovém hodnocení mě fotoaparát velmi potěšil. Když tak přemítám mezi testovanými ultrazoomy, svými vlastnostmi vedle Fujifilmu S100FS kraluje kategorii ultrazoomů. Dobré vlastnosti svých předchůdců si ponechal a ty špatné opět o něco minimalizoval. Hovořím nyní především o nízké kvalitě snímků předchozích modelů. Kvalita sice ani u FZ28 není velmi dobrá, ale vzhledem ke své kategorii jistě neurazí. K tomu nabídne bohatou nabídku funkcí a dobrou ovladatelnost. Fotoaparát si dle mého názoru zaslouží ocenění TREFA. Lepší ultrazoom dnes zatím neseženete. Jsem však moc zvědav, co předvede Canon se svými modely PowerShot SX1 IS a SX10 IS.


Dobrý objektiv (rozsah, světelnost,...)
LCD displej
Ostření (spolehlivost, supermakro,...)
Náladovost některých funkcí
Rychlost fotoaparátu
Vyšší šum
Vysoké možnosti individuálních nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Velmi kvalitní HD videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-FZ28 děkujeme Panasonicu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.