Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ38: nejlepší ultrazoom současnosti?

6.10.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy Panasonic řady FZ jsou velmi oblíbené. V nové verzi Lumix FZ38 zůstal objektiv naštěstí stejný jako u předchůdce, Panasonic však vylepšil ostření, videosekvence, stabilizaci a čip dostal 12MPx rozlišení. Zůstane i nadále špičkou na trhu ultrazoomů?
Musím se přiznat, že zhodnotit Panasonic Lumix FZ38 je velmi těžké. Jeho předchůdce byl velmi povedený ultrazoom, troufám si říci, že nejlepší ve své kategorii. Proto se od FZ38 čeká ještě více. Lidé volali po kvalitnějším zvuku u videosekvencí a zachování kvalitního objektivu, což se naštěstí stalo, chtěli také výklopný displej, sáňky na blesk a zachování rozlišení, což se bohužel nestalo. Jaký je tedy celkově?

Panasonic FZ38 potěší kompaktními rozměry, slušným ovládáním, poměrně kvalitním objektivem s výbornou světelností a účinnou optickou stabilizací. Ohniskový rozsah je dostatečný. Objektiv netrpí na vinětaci (ani v RAWu po ní není památky), co se týče chromatické aberace, tak ta se občas vyskytuje. Nicméně ve srovnání s konkurenčními ultrazoomy je na tom FZ38 asi nejlépe. Fotoaparát ji totiž navíc softwarově trochu potlačuje. Snímky do citlivosti ISO 200 tak patří k těm kvalitnějším.

Vylepšen byl i LCD displej, na který se dá mnohem lépe koukat. Fotoaparát potěší opravdu velmi rychlým ostřením nejen na svou kategorii, rozsáhlé jsou i možnosti nastavení expozice a je umožněno i "kecat" automatice do nastavování a různě ji omezovat. HD videosekvence tentokrát potěší i stereo zvukem, ačkoli dokonalý mi stále nepřipadal. Umožněna je i manuální kontrola expozice snímků ve videosekvenci. Velmi dobrá je výdrž baterie a špatný není ani software pro práci s RAW snímky. Na kompakt má FZ38 i slušné časy mezi snímky a sekvenční snímání na CCD snímač také ujde. I rychlé sekvenční snímání produkuje celkem koukatelné fotky, ačkoli v menším rozlišení a vysokých citlivostech.



Bohužel ke škodě Panasonicu není FZ38 dokonalým fotoaparátem. Měli jsme patrně štěstí na špatný kus, který déle startoval, což mi vadilo. Nicméně jiné recenze i praktické zkušenosti uživatelů hovoří o velmi rychlém náběhu. Jestli má fotoaparát někde velkou chybu, tak je to 12MPx rozlišení. Bohužel ačkoli Panasonic hodně zapracoval a má kvalitní odšumování, u FZ38 je cokoli při ISO 400 a vyšší jen těžko použitelné pro větší tisky. Zejména od ISO 800 jsou snímky bohužel výrazně žehleny. Přitom FZ28 měla skutečně velmi kvalitní fotografie i na ISO 400. Rovněž to vypadá, že si čip přestal s objektivem více rozumět a více vylézají na povrch mírné optické vady objektivu.

Celkově si myslím, že FZ38 patří k nejlepším ultrazoomům na trhu. Kdyby ale Panasonic více poslouchal požadavky zákazníků a neřídil se tolik marketingem, udělal by mnohem lépe. Stejně jako zničilo 12 megapixelů konkurenční Canon SX20 IS, tak je tomu i zde. Ideální FZ38 by měla mít osvědčený a opravdu velmi dobře fungující 10MPx snímač (viz vynikající výsledky předchůdce FZ28) a výklopný displej. Sáňky na blesk by sice neuškodily, ale tak moc lidí po nich nevolá. Pak by už zákazníci neměli žádný důvod pošilhávat po konkurenci.

Minule to byla TREFA, tentokrát bohužel ne. Těch 12 megapixelů na malém snímači si to bohužel nezaslouží. Konkurence má rovněž takto vysokou hustotu pixelů a rovněž nekvalitní fotografie na vyšší citlivosti (někdy i na ty nižší), takže FZ38 s ohledem na kvality v ostatních oblastech určitě patří k nejlepším volbám na trhu ultrazoomů. Osobně bych si ale koupil spíše FZ28, dokud ještě je na trhu.


Rychlé ostření
Příliš silné odšumování od ISO 400 včetně
Dobrý objektiv (světelnost, většina opt. vlastností)
Pomalý náběh (patrně jen testovaný kus)
Možnosti nastavení expozice (i u videa)
Občasná chromatická aberace
HD videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Dobrá kvalita snímků do ISO 200
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9 500 Kč s DPH


Za zapůjčení Panasonic Lumix DMC-FZ38 děkujeme Panasonicu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.