Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ38: nejlepší ultrazoom současnosti?

6.10.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy Panasonic řady FZ jsou velmi oblíbené. V nové verzi Lumix FZ38 zůstal objektiv naštěstí stejný jako u předchůdce, Panasonic však vylepšil ostření, videosekvence, stabilizaci a čip dostal 12MPx rozlišení. Zůstane i nadále špičkou na trhu ultrazoomů?

Noční scéna


Pro noční focení je FZ38 vybavena až 60sekundovou expozicí, bohatou nabídkou citlivostí i clon. Ostření nečiní větší problémy a pokud už by k tomu náhodou došlo, je k dispozici i manuální ostření.


expoziční čas 30 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení

Výsledek je krásně ostrý, vyšší clona se postarala o hvězdičky kolem zdroje světel. U takto dlouhých expozic musíte přetrpět odšumování, které trvá stejně dlouho jako samotná expozice. Trochu šumu i tak zůstalo, nicméně výsledek lze označit jako dostatečně dobrý.


expoziční čas 13 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 100 je na snímku jen malé množství šumu, snímky jsou poměrně detailní a ostré. Dobrá práce.


expoziční čas 2,5 s, clona F6,3, citlivost ISO 400, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Zatímco ISO 200 nabízí ještě vysokou kvalitu téměř srovnatelnou s ISO 100, na vyšší citlivost ISO 400 už začíná být patrné zjemnění kresby a nárůst barevného šumu. Přesto je ostrost stále rozumná.


expoziční čas 1,3 s, clona F6,3, citlivost ISO 800, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Kontrastnější hrany jsou stále ještě ostré, ale všechno ostatní začíná FZ38 doslova patlat na všechny strany. Snímek je hodně rozpitý.


expoziční čas 1/1,6 s, clona F6,3, citlivost ISO 1600, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Při ISO 1600 už fotoaparát nasadil skutečně těžký kalibr. To se už ani nedá nazvat odšumováním, snímek je spíše jedna veliká šmouha. Vzhledem k tomu, jak dobře si FZ38 vede s nižšími citlivostmi (do ISO 200 včetně), mě takovéto chování velmi nemile překvapuje.


expoziční čas 1/13 s, clona F3,6, citlivost ISO 4000, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Scénický režim Vysoká citlivost může nabídnout až ISO 6400. V tomto případě navolil ISO 4000. Rozlišení je vždy 3 megapixely (při poměru stran 4:3). Díky malému rozlišení celkem šikovně maskuje šum, ale i tak se jedná jen o "dokumentační nouzovku".


Standardní scéna


Dále předkládám dvě fotografie, které posuzuji v každé recenzi. Začněme snímkem rybníka a stromů v protisvětle.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 67 mm, klikněte pro zvětšení

Co se týče chromatických aberací, tak to objektiv zvládl velmi dobře. Obloha má velmi mírnou kresbu, ale stále lepší než úplné vypálení. Kresba ve stínech mi přijde ale poněkud méně detailní.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Potěší poměrně malé množství šumu, kresba je dobrá, nepatlaná, ale opět méně výrazná. Docela se nepovedla levá část snímku, které chybí výraznější ostrost i kontrast.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.