31.1.2012, Milan Šurkala, recenze

Dnes tu máme opět dvojitý test, kdy se podíváme na nové ultrazoomy Panasonic Lumix FZ48 a FZ150. Proti svým předchůdcům bylo u obou modelů sníženo rozlišení na 12 megapixelů. Slabší model dostal Full HD video, ale přišel o RAW. Budou stále nejlepší?

reklama
Adapter na predsadky | od: RoboBA  21.1.201323:17
Aky je rozdiel ked uchytim makro predsadku na adapter DMW­-LA5 alebo priamo na objektiv ? napriklad Raynox.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Vydrz baterie FZ 150 | od: RoboBA  16.1.20130:09
Mam FZ 150 a ked sa vypne ze je bateria vybita tak ju vlozim do FZ 45 a ta ukazuje jeden dielik nabita a opacne ked dam bateriu z FZ45 kde ukazuje dva dieliky a este by fotila dost do FZ 150 tak sa ani nezapne, je to normalne ? to ma FZ150 o tolko väcsiu spotrebu ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vydrz baterie FZ 150 | od: ivan1  18.1.201319:54
Asi ano,výkonnější procesor asi potřebuje o trochu více energie aby najel.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Screen protector - ano ci nie ? | od: busy (3645)  20.9.201217:37
Jedna zaujimava prakticka skusenost: Pre tych, ktori uvazuju o tom ze si na displej nalepia nejaku foliu ­(screen protector­) chraniacu displej pre mechanickym poskodenim ­(poskrabanim­) ­- nerobte to :­) LCD displej na FZ150 ma velmi dobry, kvalitny antireflexny povrch, takze aj ked vam pri foteni na displej priamo svieti slnko, stale krasne vidite co fotite. Bezne ochranne folie nemaju ani zdaleka tak kvalitny antireflexny povrch, a nalepenim takejto folie si z displeja v kombinacii so slnecnym dnom de­-fakto urobite klasicke zrkadlo, takze pri foteni za silneho okoliteho svetla uvidite na displeji vsetko co je za vami, len nie to co fotite. Ja som to takto mal a ochranna folia po par dnoch pouzivania bez milosti isla dole :­)

A pokial vam zalezi na tom aby ste na displeji nemali ani ten najmensi skrabancek, vdaka tomu ze displej je vyklopny, mozete ho pri manipulacii zaklopit smerom k fotaku a takto ho chranit v case nepouzivania.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Vyplati se vymena? | od: Luman  8.9.20128:11
Dobry den, mame doma starsi Nikon coolpix P50 a premyslim o vymene ­- po precteni x recenzi na netu se mi zalibil tento fotak a tak jsem se chtel zeptat, jestli se vymena vyplati a v cem si hlavne polepsime? Poznam jako laik mezi P50 a timto rozdil ve fotkach? Jsem amater, ale chtel bych fotak, kde bych si mohl sam zacit neco zkouset nastavovat a zaroven, aby mohla manzelka fotit na automat. V 80% bude hlavne slouzit na foceni deti a rodiny venku i v interieru ­- je FZ48 na toto vhodny? Dekuji moc za odpoved
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Milan Šurkala (5972)  9.9.201216:15
Tak polepšíte si zejména v zoomu, a to jak v možnostech snímat širokoúhlejší fotky, tak si užít podstatně lepší přiblížení. Co se týče kvality snímků, neřekl bych, že tam bude nějak extra dramatický rozdíl ­(co jsem se díval na netu, P50 fotí s ohledem na rozlišení docela slušně­). Polepšíte si nejspíš v rychlosti a možnostech nastavení, dále v lepším videu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Prosím o radu | od: kza (3)  14.1.201319:06
Dobrý den. Mám k vám otázku a prosbu zároveň. V současné době vlastním už starší OLYMPUS C­-765UZ, nejsem ani amatér, ale ani profesionál. Rozhoduji se po pročtení mnoha článků a recenzí mezi foťákem Panasonic Lumix FZ150 a foťácích s výměným objektivem, a to Olympusem E­-PL3, a nebo Panasonicem Lumix DMC­-G3.
Jedná se mi hlavně o focení rodiny, a nátáčení kvalitního videa. Prosím z vaší strany o posouzení, já osobně se přikláním k výběru FZ150. Děkuji za odpověď
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: busy (3645)  14.1.201320:57
Rozhodnutie zavisi od vasich preferencii.
FZ150 je v sucasnosti ultrazoom s najlepsou kvalitou obrazoveho vystupu, v nom dostanete velmi univerzalny a vsestranny fotak rozumnej velkosti a vahy, s velmi zaujimavym rozsahom ohnisk, umoznujuci fotit od sirokych zaberov az po uzasne telezabery s velkym priblizenim. U CSC fotoaparatov ­(E­-PL3, G3­) ziskate vdaka vecsim objektivom a cipu zase lepsiu kvalitu fotiek hlavne pri slabom osveleni kde bude nutne pouzivat vysoke ISO a moznost rozsirenia kupou novych objektivov. Tu hodne zalezi aky objektiv si vyberiete. Pokial budete chciet mat taky ohniskovy rozsah ako u FZ150, budete potrebovat celu sadu objektivov, ktore budu cenovo a vahovo vysoko nad jednym univerzalnym FZ150.
Ja osobne som mal FZ150 a bol som s nim velmi spokojny. Jediny dovod preco ho uz nemam, je upgrade na FZ200 :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Prosím o radu | od: bat1  15.1.20130:19
To ale zapomínáš podotknout, že FZ150 má onu nejlepší obrazovou kvalitu mezi UZ za ideálního světla na základní citlivosti a do F4,5 ;­) Pravda to nejspíš je, ale je třeba ji říci celou, že ani nejlepší objektiv slabý čip na hranici difrakčního pásma nespasí :­) Čímž netvrdím že naprostá většina ostatních UZ na tom není hůř :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: busy (3645)  15.1.20136:31
No zase si nemyslim ze ten cip je ­(na kompaktove pomery­) az tak slaby, vid ukazka fotky pri ISO 3200
http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=18565
(je to sice ukazka z FZ200 ale ten ma ten cip + jpg postprocessing velmi podobny­).

Navyse som v porovnani uviedol, ze za horsich svetelnych podmienok, pri nutnosti pouzivat vyssie ISO, budu na tom CSC lepsie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Prosím o radu | od: bat1  15.1.201314:58
Já netvrdím že ten čip je nějak zvlášť slabý na dnešní kompaktové poměry ­(viz poznámka o tom že většina UZ je na tom hůř­), ale že je slabý principielně. Foťák kde jsou bez výraznějšího vlivu na kvalitu fotky ­(natož deklarovaného rozlišení­) použitelné 1­-2 clony a základní citlivost je o ničem... A v tomhle směru se pár lepších vlaštovek najde :­)
CSC tady neřeším, z hlediska použití je to vyjma pár výjimek jiná kategorie, ovládáním je většina daleko za FZ150...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: kza (3)  15.1.201320:52
Děkuji vám za názor.Možná se rozhodnu taky rovnou pro FZ200, ale pravda je, že u FZ150 se mi líbí cena.Viděl jsem nějkáké fotky z obou fotoaparátů a musím říct, že jsem byl nadšený.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Kikapu1 (566)  15.1.201321:57
Víte, rozdíly mezi těmi foťáky jsou tak obrovské, že je objevíte až v ruce. Jakýkoliv ultrazoom na focení rodiny je hloupost ­- platíte za něco, co nevyužijete a naopak handicapuje přístroj ­- typicky rozdíl mezi UZ a profikompaktem se stejným snímačem. Opravdu, vemte si do ruky Panáčka G3 a třeba i FZ200, koukněte do hledáčku a máte asi jasno. Z vlastní zkušenosti taky můžu říct ­- focení dětí je sportovní fotografie, svižný AF je nutnost, zrovna v tomto CSC Panasoniku i Olyho excelují, UZ a vlastně cokoliv s minisnímačem je v tomto absolutně jiná liga, samozřejmě směrem dolů, samozřejmě za blbýho světla mnohem markantněji. Celkově jsou mi CSC Olyho sympatičtějčí, než Panasonic kvůli malinkýmu seťáku a krásnému jpegu, ale videosekvence Olyho jsou na tom oproti Panasonicu hůře ­- s výjimkou OM­-D 5. Mezi námi, jestli Vám stačí výstup FZ150, to už raději Panasonic LX5 ­- lepší optika, lepší provedení, skladnost taky jinde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: lt (574)  15.1.201322:14
Suhlasim ... UZ tohto typu na fotenie rodiny je zbytocny az kontraproduktivny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Kikapu1 (566)  15.1.201322:42
mimochodem, veeeelmi bych doporučoval předražený Sony RX100, protože mini krabička­/super výkon ­- ale viděl jsem, jak NEostří u jinak technicky vymakaného videa a to je jednoduše průšvih ­- nechápu a je to obrovská škoda ­- šlo o ukázku za super světla a foťák zaostřil na líně se vlečícího psa až když nebyl v záběru. Škoda.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: kza (3)  16.1.201321:32
Asi jsem to napsal nepřesně.Rád fotím přírodu a makro a taky rodinu.Jednalo se mi o to, že chci foťák který natáčí i pěkná videa.Když porovnám FZ150 a třeba OLYMPUS E­-PL3, tak si myslím, že FZ150 je na tom podstatně lépe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: raka  21.1.201321:52
Dobrý den pane Šurkalo,
ve své recenzi v závěru uvádíte ukázky fotografií z FZ 48 a FZ 150, přičemž hned u první fotky z FZ 48 ­(kapitola 9­) uvádíte, že je focená při ISO 160, pátá fotka ISO 320. Dle specifikace však FZ 48 takové citlivosti ISO vůbec nemá. Nejsou tedy fotky v kapitole 9 a 10 přehozené? Nebo uvádíte špatné údaje ve specifikaci obou aparátů? Nezlobte se, ale takové recenze ve mně moc důvěry nevbuzují..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Milan Šurkala (5972)  21.1.201322:22
Dobrý den. Nejjednodušší věc, kterou jste mohl před psaním Vašeho příspěvku udělat, je stáhnout si tu fotografii, podívat se do EXIFu a tam byste sám viděl, že je to opravdu foceno s FZ48 na citlivost ISO 160, u páté fotky skutečně s ISO 320. Pak byste mě nemusel zbrkle obviňovat a stačilo by se zeptat, proč tomu tak je ;­-­) Takže ne, fotky nejsou přehozené. A ne, ve specifikacích nejsou špatné údaje. To, že uživatel nemůže nastavit ISO 160 totiž ještě neznamená, že tutéž citlivost nemůže nastavit automatický režim. A v tom je celý fígl :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: raka  21.1.201323:29
Dobrý den ještě jednou a děkuji za vysvětlení :­-­), i když po pravdě řečeno asi málokdo si stahuje každou fotku aby mohl prozkoumat EXIF.. Rád bych se ale zeptal ještě na něco. Chci koupit na běžné nošení ­(víceméně stále s sebou­) ultarzoom a rozhoduji se mezi Panasonic DMC­-FZ 48 a Canon PowerShot SX40 HS. Z hlediska ceny je to jasné, ale jde mi především o kvalitu fotek, které lze získat z těchto dvou zástupců ­(zejména ostrost a prokreslení detailů­) ve srovnatených ohniscích a nižších citlivostech. Vůbec mi nejde o RAW, externí blesk a pod., na to mám zrdcadlovku, ale opravdu pouze o obrazovou kvalitu při srovnatelných podmínkách, a především denním světle ­- zejména focení fauny apod. při vycházkách. Měl jste možnost vyzkoušet v praxi i zmíněný Canon? Pokud ano, prosím o Váš názor.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Milan Šurkala (5972)  21.1.201323:36
Tak nikdo po Vás nechce stahovat všechny fotky, ale minimálně tu jednu nebo dvě, o které šlo, jste si stáhnout mohl. Zvládl byste to mnohem rychleji, než napsat celý příspěvek :­-­) Co se týče SX40 HS, tak ten jsem nezkoušel, měl jsem možnost otestovat akorát SX30 se stejným objektivem a ten mě moc nepřesvědčil. SX40 bude určitě lepší než SX30, ale na FZ48 dle mého názoru stačit nebude. Řekl bych, že SX40 bude mít obraz s citlivějším odšumováním, u Panasonicu to ale dožene kvalitnější objektiv a celkově propracovanější konstrukce. Já bych šel do FZ48.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Luman  10.9.201223:51
Dekuji moc za odpoved, jsem amater, takze jsem cekal, ze budu mit s FZ48 lepsi fotky nez se starou P50. Tak asi kouknu po nejakym tom kompaktu, pak to dam vse na vahy a rozhodnu se :­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Milan Šurkala (5972)  11.9.201216:43
Tak ono záleží na tom, co si představujete pod pojmem ­"lepší­". Pokud jde o možnosti, tak tam je FZ48 lepší mnohonásobně, protože Vám díky zoomu a bohatým možnostem nastavení dovolí pořídit snímky, které byste s P50 ani nepořídil.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Luman  12.9.201221:15
Tak me hlavne laka vyzkouset ten vetsi zoom, P50 ma slusne fotky, takze poud budou z FZ 48 alespon o malinko hezci a ostrejsi, tak budu jako laik spokojeny.
A co rikate na TZ30? Pokud by jste si mel vybrat mezi TZ30 a FZ48 ktery by to byl?
A jestli vas muzu poprosit jeste o jednu odpoved, pokud by jste nepotreboval RAW, pridavny blesk ani vyklopny displej, koupil by jste si FZ48 nebo i tak FZ150?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: Milan Šurkala (5972)  12.9.201221:28
TZ30 je docela průšvih, ty 14MPx čipy se Panasonicu moc nepovedly a zpracování obrazu u novějších fotoaparátů je dost špatné. No, FZ150 bych si osobně koupil kvůli RAWu ­(ultrazoom bez RAWu bych si prostě nekupoval­), takže kdyby jej FZ150 neměla, asi bych volil spíše levnější variantu ­(při dnešním cenovém rozdílu­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyplati se vymena? | od: busy (3645)  12.9.201221:43
Ja by som to zhrnul takto:

TZ30 verzus FZ48 ... to zalezi ci ma vyssiu prioritu skladnost a moznost nosit fotak vsade so sebou vo vrecku, alebo kvalita a detailnost fotiek. Ale ak je dolezita skladnost, skusil by som sa popozerat po starsich TZ­-tkach, tie boli predsa len kvalitnejsie. Idealne TZ7, ale ani TZ8 a TZ10 este neboli zle.

FZ48 verzus FZ150 ... to zalezi na tom ci ma vyssiu prioritu nizka cena fotaku, alebo kvalita fotiek a moznosti fotaku. FZ150 ma lepsi dynamicky rozsah a nizsi sum hlavne pri vyssich ISO ­- vlastnost ktora sa dobre vyuzije pri foteni za horsich svetelnych podmienok ­(velmi uzitocne pre fotenie v interieri­). Tiez ma lepsie moznosti napriklad ohladom sekvencneho snimania. A ten RAW, externy blesk a vyklopny displej ­- no teraz v tom mozno nevidite vyznam ale v buducnosti sa vam to moze uzasne hodit. Hlavne vyklopny displej je mimoriadne navykovy :­)

Ale pokial cena nie je az tak rozhodujuca a priklanate sa viac k FZ150, siahol by som asi rovno po FZ200 ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
FZ 150 vs G3 | od: hunterkiller (9)  21.8.201223:05
Promiňte, vím, že míchám jablka a hrušky ­(a to opravdu hodně­) ale stojím před dilematem. FZ 150 se mi líbí jako pohotový univerzální přístroj, naproti tomu G3 mi přijde ­"kreativnější­" i s lepším výstupem. U G3 mi vadí ten zmršený grip, u kterého si nejsem jistý, jestli nezačne časem opravdu vadit, taky se mi moc nezdá cena objektivů od Panasonicu, z nichž některé jsou opravdu nesmyslně drahé. Také seťák není kdo ví co, a postupná investice do dalšího objektivu je skoro nutnost. Naopak se mi líbí velký detail hledáčku, což je jeden z klíčových požadavků, aby byl použitelný. U FZ 150 si tím moc jistý nejsem. Oba aparáty jsou od sebe vzdálené nějaké tři tisícovky a tak opravdu váhám, jestli vsadit na ultrazoom nebo spíš na celý systém Gx. Hledám něco, co přežije víc, než dva roky, G3 mi přijde životaschopnější a bližší lidem, kteří nejsou úplní začátečníci a mají určité zkušenosti ze zrcadlovek. Za každou radu díky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ 150 vs G3 | od: busy (3645)  23.8.201214:12
Pokial je velkou prioritou dobry a detailny hladacik, mozno by stalo za uvahu kupit si FZ200 ktory ma hladacik skoro tak dobry ako G3 ­- s rozlisenim 1.3 MPix ­(G3 ma 1.4 MPix­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ 150 vs G3 | od: hunterkiller (9)  23.8.201214:27
No, problém je v tom, že FZ200 je poněkud mimo cenou, kterou Panasonic nasadil celkem dost vysoko.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ 150 vs G3 | od: busy (3645)  23.8.201214:50
Je to novinka, cena urcite behom kratkeho casu klesne :­) Ale zase v porovnani s G3 + nejake kvalitnejsie objektivy, ta cena sa mi nezda az tak vysoka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: FZ 150 vs G3 | od: hunterkiller (9)  23.8.201215:05
Jasně, G3 v rámci toho celého systému vychází stejně draho, jako lowend zrcadlovky. Smysluplné objektivy jsou drahé. Takže prozatím jsem nejvíc naklonění FZ150, musím to koupit zítra, takže bohužel nemohu čekat, až FZ200 klesne, sakra že s tím nepřišli trochu dřív... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: busy (3645)  18.8.201213:22
Som sice majitelom FZ28, ale rozhodol som sa ze vyskusam aj FZ150
a spisem svoje dojmy z tohto ­(sucasnoti najlepsieho­) ultrazoomu FZ150.

Prve dojmy po vybaleni
~~~~~~~~~~~~~~

> Objektiv <

Vsimol som si, ze pohybliva vysuvna cast objektivu trci von aj pri vypnutom fotaku. To ma trosku znepokojilo a vzbudilo nedoveru. Neznici sa vodiaci mechanizmus v objektive ked do tejto vysuvne casti nieco narazi ? Napriklad budem mat fotak na krku a v tlacenici do mna niekto vrazi. U modelu FZ28 sa pohybliva cast celkom zasunula do pevneho tubusu, takze vo vypnutom stave bola velmi dobre mechanicky chranena pred potencianymi narazmi. Moje obavy trosku podporuje aj fakt, ze uz som videl viac kompaktov s vysuvnym objektivom, ktore sa pokazili prave nejakym narazom do vysunuteho objektivu.

> Slnecna clona <

Prijemne ­(ale aj neprijemne­) ma prekvapila slnecna clona. Nastastie jej nasadenie je velmi prakticke a rychle ­- clovek ju zasunie, pootoci a hotovo. Nemusi kvoli nej nasadzovat specialny kruzok a tocit srobikom ako pri FZ28. Zase na druhej strane, nasadzuje sa na pohyblivu cast objektivu, co ma svoje vyhody aj nevyhody. Vyhodou je ze na rozdiel od FZ28 dobre plni svoj ucel aj pri vyzoomovani, nevyhodou je ze pripadny naraz do clony moze poskodit objektiv ­- vid predchadzajuci bod.

Tiez som si vsimol, ze ide nasadit dost ztuha, co je na jednej strane vyhoda ­- dobre drzi a len tak lahko nespadne, ale aj nevyhoda ­- pri nasadzovani som mal strach, ze poskodim vodiaci mechanizmus pohyblivej casti objektivu. Ale verim ze casom sa to ­"vysmyka­" a clona pojde nasadzovat s pouzitim mensej sily.

> Krytka objektivu <

Krytka na objektiv je ergonomicky ovela horsia ako u FZ28. Stlacanie paciciek na obvode ide ovela tuhsie, clovek musi vyvinut vecsiu silu, a pacicky vpredu v strede nemaju na kraji hrubsiu cast takze sa v prstoch dost smykaju a voci krytke FZ28 je to velmi nepohodlne. Uvazujem ze na objektiv nasadim redukciu z 52mm na 55mm a budem pouzivat krytku z FZ28.

> Sietovy kabel <

Sietovy napajaci kabel na nabijacku je smiesne kratky, okolo pol metra. FZ28 ma kabel ovela dlhsi ­- cca 2 metre. Ale zase na druhej strane, kedze mam zasuvku hned po ruke, aj tak som mal napajaci kabel u FZ28 stale zmotany, takze kratky kabel u FZ150 mi v podstate ani nevadi.

Prve dojmy po zapnuti
~~~~~~~~~~~~~

> Objektiv <

Po zapnuti fotaku sa objektiv vysunul do zakladnej pozicie 25mm. Avsak na moje prekvapenie, tato zakladna pozicia predstavuje tak velke vysunutie, ako u FZ28 pri maximalnom ohnisku 486mm ! No je to hodne nezvykle. U FZ28 pri nasadenom kruzku pre upevnenie slnecnej clony je na zakladnom ohnisku vysuvna cast objektivu este cela schovana v pevnej casti a tym padom je stale dobre chranena voci mechanickym narazom. U FZ28 mi toto raz zachranilo fotak ked mi zapnuty spadol z cca metrovej vysky objektivom priamo na skalu ! Keby som mal vtedy FZ150, pravdepodobne by som nemal take stastie.

Potom som skusil zazoomovat na maximalne ohnisko. No skoro mi oci vypadli z jamok ! Objektiv sa vysunul skoro az na taku dlzku, aku ma samotny fotak ­- aspon taky bol moj prvy dojem. Normalne som dostal strach, ze ­(podobne ako moje oci skoro vypadli z jamok­) vypadne von aj tato vysuvna cast objektivu :­) Zvyknuty z FZ28, ze pri naximalnom zoome sa vysunie von tak maximalne na 2cm, som nieco podobne cakal aj tu ­(predsa len medzi 486 a 600mm zase nie je az tak velky rozdiel­). Ale zase na druhej strane, co si vsimam ultrazoomy inych vyrobcov, tam je taketo extremne vysunutie objektivu na maximalnom ohnisku bezne. Takze skor by som napisal, ze asi ten moj stary FZ28 je vynimka, u ktorej sa Leice podarilo vtesnat 18x zoom rozsah do objektivu bez nutnosti jeho vyrazneho vysuvania.

> Displej <

FZ28 ma displej napevno a chraneny plexisklom, takze nejaky ten aj hlbsi a vaznejsi skrabanec neposobi pekne, ale na funkcnost displeja nema ziadny vplyv. U FZ150 mam o displej trosku obavy ­- displej nie je takto chraneny, ma mekky povrch a po stlaceni tmavne, takze treba na neho davat vecsi pozor. Da sa sice zaklopit smerom k fotaku a je tak chraneny, ale zase nie je moc prakticke ­(a hlavne setrne ku klbu­) ho neustale vyklapat a otacat. Uvazujem, ze si na neho radsej dam ochrannu foliu ­(na ebay dostat za par eur­).

Avsak co ma velmi velmi potesilo, bola kvalita zobrazenia a pozorovacie uhly. Displej FZ28 uz pri pozorovani mierne zhora vyrazne bledne a okamzite straca kontrast, a staci len uhol mierne zospodu a farby tmavnu a tie tmavsie uz prechadzaju do negativu. Sprava sa tak ako typicky nekvalitny LCD TN panel. Naproti tomu displej FZ150 ma obraz krasny, jasny, cisty, ostry ­(voci FZ28 ma vyssie rozlisenie­), a hlavne pri pozorovani zhora a zdola sa tak nedegraduje. Takze bez problemov mozem fotit makro pri zemi bez toho aby som si musel lahnut, alebo mozem fotit nad hlavou a stale vidim pouzitelny obraz. Pripada mi to ako keby displej na FZ150 uz mal LCD panel typu VA alebo IPS, co je jednoznacne pozitivum.

> Pripojenie k pocitacu <

Tu ma cakalo velmi neprijemne prekvapenie. Podobne ako FZ28, aj FZ150 je nutne po pripojeni k pocitacu rucne zapnut, aby sa vobec pripojil. Napriklad co mam Olympus C­-2, ten zapinat netreba ­- aj ked je vypnuty, po pripojeni na USB sa zapne sam ­- toto povazujem za ovela lepsie riesenie.

Ale teraz k tomu neprijemnemu prekvapeniu: Po zapnuti sa vysunie objektiv ! Ako keby fotak hned nepoznal, ze je pripojeny na USB. Po par sekundach ked si sice uvedomi, ze je pripojeny na USB, objektiv zasunie nazad, ale i tak si myslim, ze toto vysuvanie a zasuvanie len zbytocne opotrebuva mechanicke casti objektivu. Starsi FZ28 poznal pripojenie na USB okamzite a hned po zapnuti sa prepol do rezimu komunikacie bez toho aby akokolvek manipuloval so svojimi mechanickymi castami ­(bez ohladu na to v akej polohe bol prepinac na pozeranie fotiek­).

Takze v tomto vidim u FZ150 urcite negativum a jednoznacny krok vo vyvoji nazad. Viem, nie je to sice kriticka chyba, v praxi to vobec nevadi, ale predsa len, ako clovek, ktory si uvedomuje ze kazdy mechanicky prevod sa pri praci opotrebuva, a tiez to zbytocne zerie energiu z baterie, to vidim negativne.

Prve dojmy pri foteni
~~~~~~~~~~~~

> Prepaly <

FZ150 hrozne prepaluje. FZ28 pri beznom foteni urobil obcas prepal, avsak u FZ150 je to omnoho castejsie. Takze trvale nastavena kompenzacia do ­-2­/3EV alebo dokonca ­-1EV je nutnost, hlavne pri foteni vonku pocas slnecneho dna a vseobecne kontrastnejsich scen.

U FZ28 som si vsimol jednu velmi zaujimavu vec. Ked fotim nieco s bleskom na vzdialenost pol metra az par metrov, nikdy to nie je prepapelene. Automatika u FZ28 si s tym vzdy vyborne poradi ­- vdaka predblesku si ­"osahala­" scenu a potom pusti hlavny blesk s primeranou silou. FZ150 si sice tiez ­"osaha­" scenu pomocou predblesku, avsak jeho automatika je nejaka divna, neviem ci hlupejsia, alebo sa snazi byt az prilis inteligentna, ale casto urobi prepal aj tu. Takze kompenzacia ­-2­/3EV je nutnostou aj pri foteni s bleskom.

Inak, vsimol som si, ze vela ludi prepaly ani nevnima, nejake vyblednute flaky na tvarach im nevadia. Mozno prave pre takychto ludi je automatika u FZ150 voci FZ28 trosku posunuta expozicne do plusu. Avsak mne osobne vadi uz to, ked co len jediny z RGB kanalov je saturovany, preto som si tu automatiku pekne zase posunul do minusu pomocou toho EV :­)

Je pravda, ze tmave casti su potom este tmavsie, avsak prax ukazala, ze FZ150 ma velmi dobry dynamicky rozsah a aj v takto stmavenych castiach je obvykle este stale dost peknej a nezasumenej kresby.

> Obrazovky sum <

FZ28 ma CCD cip s pixelovou hustotou 36MPix­/cm^2, kdezto FZ150 ma CMOS s 43 MPix­/cm^2, takze u FZ150 som tak nejak podvedome ocakaval vyssi sum uz na najnizsom ISO. Avsak na moje prekvapenie, ten sum je s FZ28 zhruba rovnaky, klobuk dole :­) Ten CMOS cip u FZ150 sa naozaj celkom dobre podaril. Dokonca aj struktura sumu je rovnaka ako u FZ28, ale to bude skor pouzitymi podobnymi odsumovacimi algoritmami.

Avsak na vyssich ISO ma FZ150 velmi prijemne prekvapil. FZ28 mal poslednu pre mna pouzitelnu citlivost ISO800. Pri ISO1600 bol uz obraz vecsinou hrozny, farby sa stracali a zvykol chytat fialovy nadych. Naproti tomu FZ150 ma este celkom pouzitelny obraz aj pri ISO3200 ! Sice na pixelovej urovni uz vidno ze je odsumovanim znacne rozpatlany ­(ale jasne hrany su stale dostatocne ostre­) a uz trosku straca farby, ale je zhruba na urovni ISO800 u FZ28.

Na oboch fotakoch mam standartne nastavene ­(v zaujme co najlepsieho zachovania detailov­) co najnizsie odsumovanie a ked potrebujem cistu fotku bez sumu, odsumim ju v NeatImage.

> Sekvencne fotenie <

Vdaka rychlejsiemu CMOS cipu a novsiemu procesoru ma FZ150 ovela vecsie moznosti sekvencneho fotenia. ­(Skoda ze Milan v recenzii nedal aj fotku displeja pri vybere sekvencnych rezimov.­) Je pravda ze aj FZ28 mal rozne sekvencne rezimy, ale u FZ150 je to ovela vecsi vyber. Napriklad 5.5 FPS v plnom rozliseni a s priebeznym autofokusom je velmi zaujimave :­) Paci sa mi ze pri vybere rezimov fotak na displeji uvadza ci bude pouzivat mechanicku alebo elektronicku uzavierku.

Sekvencne fotenie FZ150 ma voci FZ28 jednu nevyhodu ­- neukazuje vyfotenu fotku, ale displej okamzite po expozicii zase ukazuje liveview. Nie je to kriticka chyba, len som bol zvyknuty u FZ28 ze pri sekvencnom foteni aspon na tych 0.1 az 0.2 sec vidiet vyfotenu fotku na displeji.

> Mechanicka uzavierka <

Mechanicka uzavierka u FZ150 je ovela ­"hlucnejsia­" ako u FZ28. U FZ28 ju temer vobec nebolo pocut, mohol som fotit aj v absolutnom tichu a fotak ­"nevydal ani hlaska­" ­(pipanie do toho neuvazujem, to sa da vypnut­), mohol som takto kludne tajne fotit napr. na porade v praci. Mam taky mily zazitok, fotil som pomocou FZ28 portret jednej kamaratky, a kamaratka bola uz netrpezliva ze kedy ju konecne vyfotim, ale ja som uz mal narobenych zopar fotiek. Kamaratka zvyknuta fotit zrkadlovkou proste ocakavala typicky cvakaci zvuk spuste, ale ake bolo potom jej prekvapenie, ked som jej potom ukazal kolko fotiek som zatial nafotil :­)

Ale nazad k FZ150. Uzavierku na FZ150 pocut o kusok hlasnejsie ako u FZ28. Pravdepodobne to suvisi so stavbou objektivu, kde u FZ28 je uzavierka pravdepodobne umiestnena ovela hlbsie, takze jej zvuk je viac tlmeny. Avsak na druhej strane, zvuk uzavierky FZ150 je stale ovela ovela tichsi nez zvuk sklapajuceho sa zrkadla u ktorejkolvek zrkadlovky, takze sa vobec nemusite bat, ze by ste si cvakanim vyplasili nejakych drobnych zivocichov :­)

Silnejsi zvuk uzavierky ma teda moc nepotesil, avsak potesila ma ina vec. Uzavierka u FZ150 na rozdiel od FZ28 nema vzajomne obmedzenie clony a casu. Napriklad pokial som chcel na FZ28 pouzit cas 1­/2000 sec, musel som zaclonit na maximalnu clonu F8. Pri minimalnej clone F2.8 bol najkratsi pouzitelny cas iba 1­/1300 sec. Je to tak preto, lebo pri miminalnej clone F2.8 je clonovy otvor tak velky, ze uzavierka ho uz nestiha ­"prebehnut­" za cas kratsi ako 1­/1300 sec.

Naproti tomu uzavierka u FZ150 ma uz toto doriesene lepsie a nie je problem pouzit najkratsi mozny cas 1­/2000 sec spolu s najvecsim otvorom F2.8. A mozno je ­"hlucnejsia­" prave preto, ze je rychlejsia a vykonnejsia :­)

Este mala poznamocka pre zrkadlovkarov: Kompakty pouzivaju zasadne iba centralnu uzavierku, to znamena ze uzavierka a clona tvori jeden modul v optickom strede objektivu. Nie je preto mozne dosiahnut kratsie casy napr. tym, ze strbina medzi dvomi lamelami uzavierky prechadza pred snimacim cipom. Zase na druhej strane, centralna uzavierka nema obmedzenie ohladom synchronizacneho casu pre blesk, takze nie je problem s len jedninym blesknutim interneho blesku fotit aj s najkratsim casom ­- u FZ150 je to 1­/2000 sec.

> Prepinac fotenie ­- zobrazovanie fotiek <

FZ150 na rozdiel od FZ28 uz nema typicky panasonikovy prepinac rezimov fotenie a prezeranie fotiek. Je to velka vyhoda, ale aj velka nevyhoda. U FZ28 som si este pred zapnutim mohol zvolit, ci chcem fotit alebo pozerat fotky. Ked som chcel len pozerat fotky, FZ28 zapol iba elektroniku, vsetky mechanicke casti v objektive zostali vypnute. Velka nevyhoda u FZ150 je v tom ze fotak sa vzdy zapnina do rezimu fotenia ­- a to znamena vysunutie objektivu a otvorenie uzavierky. Az potom mozem stlacit tlacidlo na prezeranie fotiek. Cize aj ked si chcem len pozriet fotky, opotrebuvaju sa mi mechanicke casti v objektive a zbytocne sa zerie z baterky viac nez by sa muselo. Je to nieco podobne ako vyssie spominane pripojenie fotaku na USB.

Avsak na druhej strane, ma to aj jednu velku vyhodu. Nemoze sa mi stat ako u FZ28, ze prepinac zabudnem v rezime pozerania fotiek ked zapinam fotak lebo chcem fotit. U FZ28 ma toto vzdy hrozne jedovalo ­- zapol som fotak, ale hned som si uvedomil, ze prepinac je v rezime prezerania, tak som ho rychlo prepol do rezimu fotenia. Lenze, fotak si prepinac uz stihol nacital a najblizsich par sekund nabiehal do rezimu prezerania fotiek. Ked ­(po dllllhom case­) dokoncil nabeh, zistil ze chcem fotit, tak zase zacal nabiehat do rezimu fotenia. A prave to mi obcas sposobilo ze mi usiel pekny zaber :­(

> Nastavovanie parametrov pri zapnuti <

Ak som niekedy dostal chut otrieskat fotak o zem, tak je to prave vtedy, ked chcem po zapnuti nastavit nieco v menu. Ano, je pravda ze fotak nabehne super rychlo a je schopny urobit fotku za dve sekundy po zapnuti ­(ako pise Milan v rezencii­), ale to iba za predpokladu, ze nechcete nieco nastavit inak. Jednoducho, fotak par sekund po nabehu okrem obrazu snimaneho cipom nezobrazuje vobec nic, a uplne ignoruje akekolvej tlacidla okrem zoomu, spuste a kolieska rezimov. Dokonca nereaguje ani na tlacidlo prezerania fotiek, takze ak si fotak zapnem aby som si prezrel nejaku fotku, musim najprv dost dlho cakat pokym sa ­"zobudi­". A az po par ­(dlhociznyyyyych­) sekundach sa spameta a zacne na displeji zobrazovat vsetko co ma ­(ostriaci bod, stav baterie, pocet fotiek...­) a reagovat na tlacidla.

Neviem ci je to vseobecny jav alebo chyba kusu, ale moj stary FZ28 takymto neduhom rozhodne netrpel. Po nabehu okamzite zacal zobrazovat na displeji vsetky udaje co mal a na tlacidla reagoval ihned bez problemov.

U FZ150 to obcas riesim tak, ze kolieskom rezimov rychlo nastavim iny rezim a potom nazad ten co chcem. Vtedy sa fotak tak nejak ­"uvedomi­" a zacne sa spravat normalne. Ale moc ma to netesi, predsa len zbytocne tocenie kolieskom ho opotrebuva viac nez je nutne.

> Opticky stabilizator <

Velmi zaujimave je porovnanie technologii optickych stabilizatorov. FZ28 ma este stary MEGA OIS, kdezto FZ150 ma uz novsi POWER OIS.

Ale najprv trosku teorie: Opticky stabilizator na zaklade udajov zo senzorov zrychlenia vyhodnocuje ako sa fotak hybe v priestore a nasledne potom pohybuje sosovkou v objektive alebo snimacim cipom tak, aby kompenzoval pohyby fotaku. Senzory zrychlenia ­(casto nespravne oznacene ako senzory polohy­) z principu nevedia snimat rovnomerny priamociary pohyb, ale vyhradne iba zmeny rychlosti pohybu. Preto opticky stabilizator ako taky nie je schopny kompenzovat rovnomernu zlozku pohybu, ale iba zlozku pohyb ktora sa neustale meni ­(napr. prave to trasenie ruk­). Kto sa rozumie elektrotechnike, mohol by si to predstavit tak, ze senzory nie su schopne merat jednosmernu zlozku napetia, ale iba jeho striedavu zlozku. Ak by ste fotak polozili na rovnomerne sa otacajuci tanier ­(napr. gramofon:­)­), dostali by ste aj napriek stabilizatoru rozmazanu fotku ­- pretoze senzory zrychlenia nie su schopne zaznamenat rovnomerny otacavy pohyb gramofonu ­(kruhove zrychlenie otacaveho pohybu sa tu neuplatni­).

A teraz navrat do praxe: Stabilizator MEGA OIS v FZ28 funguje presne podla teoretickych ocakavani ­- krasne kompenzuje traslave pohyby ruk, takze obraz je bud stabilny, alebo pomalicky rovnomerne plava po displeji nejakym smerom ­- podla toho, ci v pohyboch vasich ruk je len ta traslava zlozka, alebo aj zlozka rovnomerneho pohybu ­(ktoru si casto clovek vobec neuvedomi­). Za tie tri roky, co uz mam FZ28, som sa s tym jeho stabilizatorom doslova ­"zzil­" ­- naucil som sa pri sledovani plavania obrazu na displeji jemnymi trhnutiami ruk vykompenzovat tento rovnomerny pohyb, takze som behom sekundy­-dvoch dokazal dosiahnut krasny stabilny obraz aj na najdlhsich ohniskach a nebol pre mna problem vyfotit ostru fotku ­(resp. nerozmazanu pohybom­) na 486mm aj s casom 1­/2 sekundy.

Male odbocenie: Tento princip umoznuje krasne fotit panning aj so zapnutym stabilizatorom. Dolezite je len to, aby sa s fotakom zacalo rovnomerne pohybovat s dostatocnym predstihom pred samotnou expozicou ­- aspon sekundu­-dve. Pri zacati pohybu sa sice stabilizator snazi tuto zmenu vykompenzovat, avsak po sekunde­-dvoch sa upokoji a tento rovnomerny pohyb uz nevnima. Vnima a kompenzuje iba zmeny voci tomuto rovnomernemu pohybu ­- a to je uplne idealny stav pre samotnu panningovu expoziciu.

Ale teraz sa uz vratme k FZ150. Stabilizator POWER OIS v FZ150 bol pre mna velkym prekvapenim ! Vzal som fotak do ruk a zvyknuty z FZ28 som chcel dosiahnut stabilny obraz, ale ono to neslo :­) Obraz sa nehorazne klepal aj ked som sa velmi snazil. Ako keby na prvy pohlad ten stabilizator vobec nestabilizoval... Avsak na druhy pohlad, pohyby obrazu na displeji ­- nebolo to take typicke trasenie ruk, ake vidno pri vypnutom stabilizatore, ale to klepanie bolo take akesi ­"digitalne­". Ako keby sa obraz na displeji vzdy po dvoch­-troch desatinkach sekundy vzdy nahodne skokovo posunul nahodnym smerom o nahodnu vzdialenost inam. A dost to stazovalo kompoziciu :­( Ale aj napriek tomu, ze obraz neustale takto neprijemne ­"skackal­", uspesnost vyfotenia nerozmazanej fotky bola aj pri dlhsich casoch nie horsia ako u klasickeho stabilizatora FZ28 :­)

Vyzera to tak, ze stabilizator POWER OIS vyhodnucuje nielen snimace zrychlenia, ale snazi sa divat aj na samotny obraz a zmeny pohybu samotneho snimaneho obrazu tiez zahrna do kalkulacie ako bude hybat sosovkou. Nieco ako dynamicka elektronicka stabilizacia obrazu pri natacani videa s kompenzaciou polohy dvoch po sebe iducich snimkov. Tuto moju teoriu potvrdzuje aj to, ze na FZ150 sa mi podarilo dosiahnut absolutne stabilny obraz ­(obraz co ani pomalicky neplava jednym smerom­) aj bez toho aby som sa snazil jemnymi pohybmi kompenzovat rovnomerny pohyb ruk do strany.

Takze, ak by som mal porovnat oba stabilizatory ­- pre mna osobne su obidva rovnako uspesne, pretoze to, co stabilizatoru MEGA OIS v FZ28 chyba, som sa naucil robit ­"rucne­". Avsak pre fotografa, ktory ma prist s optickym stabilizatorom do styku po prvy krat, alebo nema taky cit v rukach, bude modernejsi POWER OIS v FZ150 urcite lepsi a ma sancu s nim dosiahnut vyssiu uspesnost fotiek nerozmazanych trasenim fotaku drzaneho v rukach.

> Celkovy feeling <

Tak, a sme u poslednej polozky tejto mojej minirecenzie, a tou je celkovy pocit z fotaku. Ak by som to mal vyjadrit jednym slovom ­- tento pocit je ovela ­"zrkadlovkovejsi­" nez z FZ28. FZ150 je o kusok vecsi a tazsi, rychlejsie nabieha, rychlejsie ostri, hlasnejsie cvaka, pri vyssich ISO ma kvalitnejsie fotky, maximalne vysunuty objektiv je ovela dlhsi ­- toto vsetko su charakteristiky, ktore fotak viac priblizuju k zrkadlovkam. Preto ten ­"zrkadlovkovy feeling­". Hlavne to rychlejsie ostrenie, obzvlast na dlhsich ohniskach, a hlasnejsia uzavierka k tomu prispievaju.

Zaver
~~~

A aky zaver k tomu napisat ? Celkovo, aj napriek urcitym nedostatkom voci starsiemu FZ28, som s FZ150 o kusok spokojnejsi nez s FZ28. Ten pokrok v technologiach je tam proste citit. A ci sa majitelom FZ28 vyplati prechadzat na FZ150 ? To je zaujimava otazka. Ak majitelovi FZ28 vyhovuje prepinac na prezeranie fotiek a nepotrebuje pouzivat vysoke hodnoty ISO nad 800 a rychle sekvencne fotenie v plnom rozliseni, na FZ150 sa mu prechadzat prilis nevyplati. Ale ak niekto chce lepsiu kvalitu pri vyssich ISO a lepsie moznosti sekvenceho fotenia, moze o FZ150 uvazovat. Ale ja osobne by som si v tom pripade uz radsej pockal na novinku FZ200 :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: lt (574)  23.8.20121:14
Super ... paradne napisane a zamerane na podstatne faktory, toz mi je jasne , ze z FZ18 na 150tku prechadzat nebudem :­)
Inak ISO800 je este ok ? Hmm, mne pripada na FZ18 casto prakticky nepouzitelne aj ISO400 ­/okrem pripadu, kedy je dost silne svetlo, tam sa da aj ISO800­/ .. a v podstate pri upravach fotky ak nie je dost svetla, tak aj ISO 100 je casto problem ..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: busy (3645)  23.8.20127:38
FZ18 by som este zaradil do doby ked Panasonicy hodne ­(hlavne farebne­) sumeli, kdezto FZ28 ma ovela novsi cip, ktory sa so sumom dokazal vysporiadat ovela lepsie, obzvlast farebneho sumu je ovela menej uz od zakladneho ISO. Takze medzi FZ18 a FZ150 je ten kvalitativny rozdiel vidno uz od najnizsieho ISO.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: lt (574)  23.8.20129:43
To by chcelo vyskusat .. ale po FZ28 som pokukoval aj svojho casu, no ale naskytla sa FZ18ka... toz mozno niekedy ..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: busy (3645)  23.8.201210:25
Skusal som ­(mal som pozicany FZ18­):
http:­/­/busy.speccy.cz­/tmp­/panasonicrozneiso.jpg
Na prvy pohlad tam nie je velky rozdiel, ale pri blizsom skumani vidno ze FZ28 zvlada hlavne farebny sum lepsie a menej patla detaily.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: bat1  23.8.201210:52
Je docela pěkně vidět že 28ka trochu víc šumí jasově ­(nebo používá jiné odšumování­), ale barevný šum už zvládá o dost lépe, stejně jako víc drží detaily. Mě ty starší panasoniky moc neseděly barevně, přišlo mi že to jakž takž vychytali až u generace FZ38, to je řekl bych krom videa největší lákadlo pro přechod na novější.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: Milan Šurkala (5972)  23.8.201211:07
Ono ani ty nové Panasonicy nejsou barevně úplně OK, docela táhnou do zelena, především se to týká TZ řady... možná je to i objektivem, těžko říci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: busy (3645)  23.8.201213:59
RAWy som neporovnaval, ale vyzera to tak, ze FZ28 pouziva pre jasovy sum menej agresivne odsumovanie ­- preto sa zda ze ten sum je vyssi. Teraz nie som si isty, ci som uz vtedy nemal na FZ28 nastavene minimalne odsumovanie ­(ktore standartne vzdy mam­), u toho FZ18 bol nastaveny default ­(stredne odsumovanie­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: bat1  23.8.201214:14
Jj, taky první co u foťáku dělám je nastavení odšumování na minimum a poladění doostřování na rozumnou míru :­)
Ten rozdíl mezi středním a nízkým bývá dost velký.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: lt (574)  23.8.201212:52
Mas peknu modelku :D .. ale je vidno, ze ani jeden z fotakov uz ISO400 nezvlada ­/FZ18 je na tom najhorsie, LX3 najlepsie­/ vyssie ISO uz ani nema vyznam.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnanie FZ28 a FZ150 | od: busy (3645)  23.8.201214:01
Zase si treba uvedomit ze toto vsetko su vyrezy 1:1, realne budu obrazky ovela mensie ­(napr. na monitore, alebo vytlacene povedzme na A4­) takze ten sum sa zamaskuje a aj to ISO400 bude vtedy vyzerat dobre.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Focení v pohybu | od: petushh  14.8.201210:43
Dobrý den,

chtěla bych vás požádat o radu, jsem úplný začátečník, co se týče focení, koupila jsem si FZ 150, chtěla bych se zeptat do jakého režimu či jak foťák nastavit, aby dělal ostré fotky v pohybu, hodně fotím svého pejska, ale bohužel fotky v pohybu jsou rozmazané a nevím co s tím, mockrát děkuji za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Focení v pohybu | od: Milan Šurkala (5972)  14.8.201212:00
Nastavit prioritu času ­(na horním kolečku položku S­) a nastavit nějaký kratší čas, ideálně tak 1­/125 s a kratší ­(tj. 1­/160, 1­/200... dle podmínek a rychlosti pohybu ­- pokud se moc nehýbe, může být i delší,... prostě podle potřeb­). ISO nechat na automatice. V interiéru bych to rovnou vzdal, venku by to mělo jít.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Focení v pohybu | od: busy (3645)  14.8.201212:08
Tiez je moznost zostat v rezime P ale v menu obmedzit automatike maximalny pouzivany cas na tu 1­/125 sec alebo dokonca na 1­/250 sec. Clovek to aspon nebude musiet menit, ked bude svetla tolko ze aj pri maximalnej clone bude nutne pouzit kratsie casy ­(napr. slnkom osvieteny exterier­). Ja to mam takto trvale nastavene uz skoro tri roky ­- je to velmi prakticka vec.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Panasonic FZ150 nebo Fuji FinePix HS30 EXR | od: Charon11  8.8.201220:55
Zdravím,
hledám vhodný foťák do přírody i pro běžné focení. FZ150 už byl finalistou, ale narazil jsme teď na Fuji FinePix HS30 EXR je tu někdo, kdo je schopen to posoudit? http:­/­/www.fotoradce.cz­/fotoaparaty­/fujifilm­-finepix­-hs30exr­-cislo2758 tay to vychází lépe než 150 v kvalitě fotek. Teď babo raď na jinou recenzi jsme nenarazil...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ150 nebo Fuji FinePix HS30 EXR | od: Milan Šurkala (5972)  8.8.201222:27
No, osobně razím názor, že pro většinu lidí není důvod kupovat ve třídě ultrazoomů cokoli jiného než FZ150. I když má HS20­/HS30 EXR pár zajímavějších věcí, Panasonic je celkově mnohem lépe dotaženým fotoaparátem. Takže osobně jsem pro FZ150.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ150 nebo Fuji FinePix HS30 EXR | od: Charon11  9.8.20127:23
Díky za názor, co si myslíte o tom, že ten FUJI má lepší kvalitu fotek? Měl jste možnost to posoudit? Vím, že všechny tyhle diskuze jsou o detailech, které v praxi nemají ten ­"význam­". Málokdy budu mít 2 fotky ze dvou foťáků, udělaných za stejných podmínek k porovnání a pak je to ještě otázka očí, vkusu,... každý preferuje něco jiného někdo má rád živé barvy, max. ostrost, jiný něco jiného.... jde mi o to nekoupit něco čeho bych pak litoval... vlastním kompakt od canonu ­(cca 5 tis­) a chci něco co mi bude dělat lepší fotky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ150 nebo Fuji FinePix HS30 EXR | od: Milan Šurkala (5972)  11.8.201212:01
Možnost jsem přímo neměl, zkoušel jsem jen FZ150 a předchůdce HS20 EXR. Osobně fotím do RAWu a z toho se pak snažím vytřískat co nejvíce a tady mi vždy více vyhovovala FZ150. On rozdíl mezi Canonem a čímkoli jiným v JPEGu nijak výrazný nebude, snad by jen mohl být v příjemnějších barvičkách ­(ty Canonům moc nejdou­). Záleží na tom, jak moc si s fotkami chcete hrát, jak moc jsou pro Vás důležité detaily a podobně. V podstatě jde o to, co pro Vás znamená ­"lepší­" fotka. Jak už jsem říkal, kdybych si osobně měl kupovat ultrazoom pro běžné použití, neváhám ani minutu a kupuju FZ150.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Urobil som par fotiek | od: Peto669977  5.8.201222:44
Urobil som par fotiek, niektore so zoomom, niektore bez...

Zoomovane fotky su takmer rovne ­- kedze ako vieme pri zoome objektiv uz nema krive rohy... Neviem, u mna to az tak zle ako u Teba nevyzera, ale nefotil som to az z takej dialky. Ak si to Ty fotil z 40cm musel si tiez zoomovat, tak by si to mal mat rovne... Inak monitor mam 22­" LCD ACER

http:­/­/www.edisk.cz­/stahni­/21042­/excel.rar_63.02MB.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Urobil som par fotiek | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.201223:18
Tohle mi přijde v pořádku. To, že je to perspektivně zkresleno, je dle mého názoru tím, že to prostě není vyfoceno kolmo ­(i v recenzích při měření zkreslení mám co dělat, abych to nastavil opravdu kolmo, natož toho dosáhnout při focení z ruky­). To, že se zkreslují rohy, tedy že to vytváří jakýsi soudek, je naprosto normální. Viz třeba tohle ­(http:­/­/www.digimanie.cz­/digimanie­/media.nsf­/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf­/dbe24aa43e19a551c12578ff0033bc58­/Body­/0.6BD4?OpenElement&FieldElemFormat=jpg­), toto je normální chování, jen se to dnes většinou softwarově koriguje. Upozorňuji, že toto soudkovité zkreslení nemá moc společného se zkreslováním postav v rohu snímků. V podstatě se dá trochu říci, že čím blběji kreslí objektiv rovné linie ­(viz tento snímek­), tím přirozenější podání má objektů na rohu ­(je to pochopitelně trochu nadnesné, protože zase začnou stahovat dovnitř fotky a nikoli ven­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Urobil som par fotiek | od: Peter123 (15)  6.8.201213:00
Tak s tou velikosti monitoru sem se trochu sekl mam taky 22­". Fotil jsem ale bez zoomu, zblizka ­(jak sem psal uz nevim presne vzdalenost taky to mohlo byt 25cm)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  4.8.201219:50
Dobrý den, koupil jsem si FZ48 a jsem nemile prekvapen. Fotografie jsou deformovane viz odkazy ­(foceno je to samozrejme kolmo na plochu­/zed­). Muze to byt nastavenim nebo je to zavada?
Kliknete na obrazek pro plnou velikost.
http:­/­/2i.cz­/194aa78d5e
http:­/­/2i.cz­/e6b55872a1
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.20120:43
Tohle je divné. Je to opravdu kolmo? Resp. nemáte posunutý ostřící bod, kvůli čemuž by se mohl změnit pocit z pojmu ­"kolmo­"? S posunutým ostřícím bodem člověk vnímá scénu trochu jinak. Pokud ne, tak takhle šikmé to být nesmí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.20122:12
No ostreni mam zvolene ten ctverecek a je uprostred ­(po stisku tlacitka FOCUS jim lze pohybovat a menit jeho velikost ale je ve stredu­) takze by to melo byt v poradku. Pak je tam rezim mereni to mam multimereni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter667788  5.8.201212:30
Bol som cez vikend na formule a sice mam FZ150, z nicoho nic prestal fungovat vyklopny displej ­- obraz som videl len v hladaciku, nepomahalo vyklapanie, zaklapanie nic. Ani tlacitko displej. Proste nesiel. Napadol ma urobit reset nastaveni v menu ­- a pomohlo, displej uz isiel. Teda ak urobis uplny reset, a bude to fotit rovnako, tak vies ze mas vadny kus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201212:42
No dela to porad budu zadat druhy kus
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201216:04
Tak v obchode me rekli ze to delaji asi vsechny tyto kompakty z velkym zoomem. Zkousely jsme porovnat ultrazoom Nikona za 10 000Kc a uz na displeji bylo videt pri zaberu na mrize ze dole jsou tycky vyrazne bliz u sebe nez nahore. Tak nakonec jsem si vzal penize a pujdu do nejakeho kompaktu s mensim zoomem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peto669977  5.8.201217:24
No neviem :­) Mam FZ­-150 ako nahradu za Canon S3IS a som maximalne spokojny. Aj ked fotak som kupoval na exterier a nie interier ­- ved ma 24x zoom, tak to tazko moze byt interierovy fotak. A take skreslenie na zaciatku som nejak nikdy neriesil, fotky ktore som s nim za mesiac nafotil ­- a to ich je viac ako 10 000 su vynikajuce, ostre, prakticky bez sumu na monitore pri 24% nahlade co je premna dolezite + este do tych 60­-70% sa to takisto da :­) Tak vela stastia pri vybere nahrady za FZ48 :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.201218:47
Tak to je naprosty nesmysl. Jestli Vam i dalsi ultrazoom delal tohle, tak proste neumite fotit rovne a bude Vam to delat fotak i s mensim zoomem ­(a sirokym ohniskem­). Je nutne si uvedomit, ze u sirokouhlych objektivu se kazde, byt malinke, naklopeni projevi vyraznym zkreslenim. Tohle je proste nemozne, aby takto sikme linie delal fotak standardne a uz vubec nic to nemuze mit spolecneho s tim, ze je to ultrazoom. Vzdyt na displeji prece musite videt, ze se to kaci. Nebo se to nekaci a nasikmo je to az po vyfoceni?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peto669977  5.8.201220:26
Ta mrizka je odfotena ako obrazovka v Exceli? a na LCD monitore alebo CRT? :­)­)
Odfotim to iste svojou FZ150 a dam sem, len napis ako ,presne si to fotil, aka vzdialenost. Podla foto mam pocit ze je to odfotena obrazovka MS Excelu ci sa mylim?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201222:18
No v te prodejne mel ten druhy ultrazoom v rukach prodavac a ukazoval mi ze to dela taky. Ja sem si daval sakra pozor aby to bylo kolmo ale je mozne ze sem nekde udelal chybu, zajimave je ale ze kdyz sem to vyfotil starym olympusem ­(kompaktem­) tak to bylo vcelku v poradku ale ten ma ohnisko od 5.8 takzo to je asi ono.
Jinak puvodne jsem si toho vsiml pri foceni rodiny ze jsou trochu deformovane postavy. Byl to zaber jak sedi venku u stolu a nekteri za nema jeste stali, focene tak ze vzdalenosti 4 metru na nejsirsi ohnisko. To by se dalo vysvetlit cim? Viditelne to bylo az na 24­" monitoru.

Ano mrizka je excel na LCD monitoru. Vzdalenost uz nevim presne, mam 24­" monitor a fotil jsem to proste co nejdal od monitoru abych zabral co nejvic car ­(co nejvic z maximalizovaneho okna­). Jestli mas vyrazne jiny monitor tak ta vzdalenost byla asi 40cm ­(ale zkus radsi i +­-10cm­).
Jinak nahradu za FZ48 hledat nemusim, puvodne jsem totiz vahal mezi nejakym slusnejsim kompaktem a ultrazumem. A ted kdyz jsem si ultrazoom vyzkousel tak jsem zjistil ze bych ve vetsine pripadu ten zoom ani nevyuzil a ze je to asi zbytecne velke. Rikal jsem si ze to bude fotit lip jak kompakty za 5 nebo 6 tisic ale nakonec si vystacim asi s nema.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.201222:27
No, siroke ohnisko dela ty deformace na krajich, coz jde videt zejmena u postav. Je to proste dano tim, jak vubec objektivy funguji, neni to zadna vada. Kazdopadne to, ze by se linie sbihali jen na jedne strane, to uz normalni neni a vidim to proste na ­"nekolme­" foceni. Ja bych proste fotil tak, aby to na displeji vypadalo dobre, to proste musi jit. Pokud se sbihaji ­(nebo rozbihaji­) na obou stranach, je to relativne v poradku, objektivy zpravidla trpi na sfericke nebo poduskovite zkresleni. Tento jev jen na jedne strane... krome fakt kriveho foceni si to neumim vysvetlit. To by tam musela byt jedna cocka fest hodne posunuta, aby to udelalo jakysi tilt­-shift objektiv...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201222:54
A lisi se nejak vice tyto deformace mezi jednotlivymi modely­/vyrobci? Resenim by bylo teda koupit fotak s delsim minimalnim ohniskem nebo vzdy trochu zazoomovat. Pro priste kdyz teda budu fotit takto rodinu tak radsi mit trochu zazoomovane a byt od nich dal?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.201223:10
Jak se to vezme. Sony třeba více narovnává sférické zkreslení objektivu ­(takové to typické zakulacení linií v rozích­), což ve výsledku dělá linie naprosto rovné a zkreslení objektů na hranách výraznější. Je nutné si uvědomit, že zatímco člověk vnímá sféricky ­(promítá na obraz kouli ­- podobně jako objektiv typu rybí oko, akorát s mnohem delším ohniskem­), tak objektiv promítá obraz na rovinu. Čím širší je ohnisko, tím větší je úhel záběru a tím větší je rozdíl mezi vnímáním objektivem a člověkem v rozích ­(čím víc objektiv zazoomuje, tím menší je úhel záběru a tím více je rovina podobná tomu malému výřezu z koule­). Vy vnímáte centimetrovou vzdálenost uprostřed stejně jako v rohu, ale objektiv díky perspektivě nikoli. To způsobuje ty natažené hlavy lidí na rohu fotky. Pokud jen trošičku snímáte v nekolmém úhlu, perspektivu zvýrazníte v dalším úhlu a uděláte lebkouny s obrovskými hlavami nebo naopak jako se špenslíkovými hlavičkami. Takže ano, pro focení lidí je vždy lepší zoomovat a dostávat se na ohniska alespoň okolo 40­-50mm, což odpovídá ohnisku lidského oka. Tím samozřejmě nejsou vyloučené fotografie se širokým ohniskem, ale budou většinou působit ­"nepřirozene­" ­(někdy může být ona nepřirozenost záměrná­). Čím dál od nich budete, tím větší náklon fotoaparátu si můžete dovolit, aniž by došlo k nějakému perspektivnímu zkreslení. Vždyť si můžete zkusit jednoduchý test. Dejte co nejširší ohnisko na fotoaparátu, postavte se před skříň nebo něco velkého s rovnými a kolmými liniemi a zkuste fotoaparátem pohybovat do stran a nahoru dolů. Sledujte rohy snímku. Uvidíte, že zatímco prostředek se mění docela logicky, rohy se natahují strašně rychle a máte pocit jako z 3D akcelerovaných her, svět se s Vámi jakoby točí, jakoby rohy letěly mnohem rychleji než Vy. Trochu zazoomujte a tento pocit bude pryč ­(rozdíl perspektivních vzdáleností mezi středem a rohem se znatelně sníží ­- s ním tedy i rozdíl rychlostí středu a rohů­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201223:35
Diky za vysvetleni. Ctu si tedka clanek Doporučené fotoaparáty ­- červenec 2012 tak si snad neco vyberu. Jinak co do kvality fotek da se rict, ze tento FZ48 dela peknejsi fotky nez kompakty stredni tridy jako je coolpix P300, Canon IXUS 230 HS, Cyber­-Shot WX5 nebo?
A pak jeste obdobna otazka. Kompakty stredni tridy delaji lepsi fotky jak kapesni ultrazoomy ­(kdyz odmyslim vetsi zoom­)?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  5.8.201223:47
Takhle se to nedá říci. Existují levné kompakty za dva tisíce, které fotí lépe než ultrazoomy za 10 tisíc a samozřejmě naopak. To, že větší zoom znamená automaticky horší kvalitu obrazu se u kompaktů vůbec nezakládá na pravdě. Důvod je jednoduchý, u ultrazoomů se dobrá kvalita dosahuje velmi těžko kvůli tomu zoomu ­(nicméně FZ48 má velmi kvalitní objektiv­) a u objektivů s menším zoomem se zas odrbává všechno, co se dá odrbat. Výsledkem tak je, že např. objektiv ve FZ48 je opticky asi nejkvalitnější objektiv ­(nebo alespoň patří do top 3­) mezi všemi fotoaparáty s cenou do 8000 korun, a to i navzdory tomu velkému zoomu. Co se týče lepších fotek, tam záleží, co si představujete pod pojmem lepší. někdo si to vysvětluje jako co nejnižší šum, někdo jako co nejlepší detaily, někdo jako co nejpěknější barvičky. Suma sumárum bych ale řekl, že budou o něco lepší ­(co do detailů se mu vyrovná jen ten Canon, co do šumu jej Canon překoná ­- ostatní dva hodně odšumují, což je právě důvodem, proč jsou slabší v detailech,...­). Prostě paušálně to nelze hodnotit ani náhodou, vždy model od modelu, a to se ještě musí dat sakra velký důraz na konkrétní požadavky toho kterého člověka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Peter123 (15)  5.8.201223:58
"co do šumu jej Canon překoná­"
tím myslíte že Canon šumí míň? Ten šum mi trochu u FZ48 vadilo.
Závěrem děkuji za Váš čas a rady.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Deformované fotografie | od: Milan Šurkala (5972)  6.8.20120:03
Ano, Canon šumí méně na vyšších citlivostech ­(za horšího světla­). Ve dne je to víceméně stejné. Je to tím, že FZ48 má CCD čip, který obecně téměř nešumí na nízkých citlivostech, ale se zvyšujícím se ISO šum rychle roste. Naproti tomu CMOSy za dne obvykle šumí trochu více, ale s vyšším ISO se to tolik nezhoršuje. Každopádně se najdou CMOSy, které na vyšším ISO šumí ještě více než CCD ­(např. původní 14MPx MOS ve FZ100, který byl výrazně horší než CCD za všech podmínek­). Ať tak či onak, za špatného světla bude šumět hodně oboje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Ostření na blízko - problém | od: Radkamp  30.7.201213:58
S FZ150 jsem spokojená až na jednu věc ­- pokud se snažím někoho vyfotit zblízka, fotoaparát velice často proostří, ačkoli fotografovaný objekt zabírá nejen střed ale i většinu fotografované plochy ­(fotím na P­). Už jsem z toho celkem zoufalá, protože v menších prostorách se nedá téměř fotit ­(na větším prostoru pomůže použití ZOOMu­). Zkoušela jsem fotit i na portrétní režim, ale stejně bylo plno fotek neostrých s ostrým pozadím nebo prostě jen neostrých, ačkoli jsem fotila na velice rychlý čas a necukala se. U dřívějšího foťáku ­(FZ 18­) se mi to stávalo jen ojediněle, tak mám pocit, že to bude asi foťákem. Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo nevíte, jak s tím bojovat? Je to u FZ150 normální nebo jde o nějakou vadu konkrétního přístroje? Některé fotky se prostě nedají opakovat a mírnou neostrost poznám stejně až v PC.........
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Ostření na blízko - problém | od: busy (3645)  30.7.201221:23
Aky rezim ostrenia pouzivate ? ­(Menu => AF rezim­). Je tam na vyber niekolko rezimov. Skuste si nastaivit ostrenie na stred ­(stvorcek v poslednej polozke­). Na displeji uprostred sa potom pri foteni objavi stvorcek, do ktoreho pri ostreni vzdy umiestnite nejaky kontrastny vzor z tvare na ktoru chcete ostrit. Popripade portrety skuste fotit aj s detekciou tvare ­- fotoaparat vsetky tvare, ktore na fotke najde, zaramuje do stvorcekov a na ne by potom mal aj zaostrit.

Pri celoplosnom ostreni, alebo automatickom vybere ostriacich bodov sa moze kludne stat ze fotoaparat zaostri pozadie kde najde ovela viac kontrastnejsich hran a struktur ­(napr. stromy, trava...­), nez na fotenom objekte ­(ludska tvar a pod.­).

Pokial fotite s vecsim zoomom a foteny objekt je prilis blizko, je kludne mozne ze uz je proste mimo ostriaci rozsah objektivu. Na maximalnom zoome je to skoro dva metre ­- ak je nieco blizsie, uz na to proste nedokaze zaostrit. Skuste vtedy zapnut rezim makro, ten tuto vzdialenost skrati na polovicu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Ostření na blízko - problém | od: 2xs (261)  30.7.201221:53
Ano, to by mohlo být to, co způsobovalo neostrost ­- volba ­(ne­)správného režimu autofokusu.
Osobně jsem si jednu dobu oblíbil mít tam stále ostření na střed ­(i při makru­), a vždy jsem si zazoomoval, následně spoušť namáčknul na té části objektu, kterou jsem chtěl nejostřejší, pak posunul rámeček tak, jak jsem potřeboval, a spoušť domáčknul. Tento způsob se mi zdá takový nejzodpovědnější... než spoléhat se na nějaké automatické vícebodové ostření, které si vybere ostření na body a hrany dle své ­"libovůle­". Hloubku ostrosti je možno ovlivnit poloautomatickou preferencí clony. To by při focení v nočních prostředích, v interiérech, mohlo být také jedním z možných důvodů nespokojenosti s ostrostí ­- objektiv je pak při automatické expozici maximálně odcloněný, časy na hraně, kde to ještě může jít bez pohybového rozmazání, takže hloubka ostrosti je minimální ­- a pokud je více obličejů za sebou, je nějaký jistě neostrý... nebo pokud jde o obličeje hodně zblízka, může i plasticita hlavy znamenat, že ne celý portrét je ostrý. Vyloučit nejde ­(za těch málo světelných poměrů­) ani pohybové rozmazání nikoliv pohybem roztřesené ruky fotografa, ale prostě spontánním, nekoordinovaným pohybem foceného objektu... a hned je zde neostrost.
A ano ­- i zoom na doraz ­(na jednom konci­) může automatickému zaostřování působit problém... není dostatečná vůle pro hledání ideálního zaostření... na tom konci to už prostě dál nejde.
Jo, a ještě existuje jedna možná chyba: že fotograf nedá autofokusu čas na řádné zaostření a bez namáčnutí hned jedním rázem stlačí spoušť na doraz... toto mi také někdy vyprodukovalo až přiliš rychlé, ale ne zcela doostřené fotky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: PetoF1  13.6.20128:41
Dobry den.

Moj prispevok bude dlhsi ale tak snad potvrdite moje rozmyslanie, kedze mate urcite ovela viac skusenosti...

Som dlhorocnym majitel fotaku Canon S3 IS, ktory pouzivam hlavne na natacanie videi pocas Formule1. Fotak ma sice 6rokov ale stale robi kvalitne AVI videa so super zvukom v 640 rozliseni. Kedze som mal po 4rokoch problem a fotak po zapnuti napisal Chyba objektivu a vypinal sa, kupil som si po dlhom vahani Sony HX1. Bol som vsak velmi sklamany tak aj velkym sumom na fotkach a tak aj velmi nekvalitnym zvukom v porovnani s S3 IS ­- hlavne vysoko dB zvuku ktory F1 produkuje. Fotak som potom predal a nasiel servis kde mi S3 jku opravili za 20€ a dodnes funguje. Avsak uz chcem Full HD videa a sice minuly rok som takmer kupil HX100 nakoniec som tak neurobil a fotil a hlavne nahraval dalej s S3jkou. Tento rok ale uz urcite kupim fotak, minuly tyzden som objednal FZ100vku v super akcii za 299€ no po precitani vsetkych recenzii a prezreti fotiek na 100% som objednavku zrusil, pretoze som si bol isty ze FZ100 by ma sklamala rovnako ako Sony HX1 nedavno ­- zasumenymi fotkami. Tak som sa rozhodol a uz som v podstate rozhodnuty ze kupujem FZ150 v Prahe.... Budem tam osobne a na Slovensku stoji FZ150 minimalne 460€, u Vas 9990Kc co je v prepocte len 398€ co je velky rozdiel..
Tak dufam ze FZ150tka neurobi tak zasumene fotky ako HX1dnotka a bude to nieco medzi S3 IS a HX1 aj ked viem ze dnes sa zvysuju megapixely nehladiac na sum... A je vela fotiek ktore kvoli detailom chcem priblizit na 100% a zasa zrkadlovku si nekupim kedze na F1 by som potreboval vela objektivov + cas spojeny na vymenu...Potrrebujem nieco akcne, co okamzite prezoomuje z 24x na 1x alebo naopak...

Co sa ale chcem opytat je to, co mi viete povedat, v akej kvalite asi bude nahravat zvuk FZ150tka. Totiz pre porovnanie sem dam linky na 2videa zhotovene v Brne, prve je robene Canonom S3 IS a druhe presne v tej chvili Sony HX1dnotkou. Zvuk zo Sony HX1 je oproti S3jke otrasny a vobec mi nevyhovoval....

Video nahrate Canonom a Sonyckom som ulozil sem ­(pre porovnanie zvuku­):

http:­/­/uloz.to­/xmDbRYs­/canon­-s3­-is­-mvi­-7109­-por2­-avi

http:­/­/uloz.to­/xwHi2FD­/sony­-hx1­-mah03396­-por1­-mp4

Zatial neviem ako bude spokojny so zvukom ktory nahra FZ150 so zabudovanym mikrofonom, ale premyslam dopredu a chcem sa opytat: nahra externy mikrofon ovela kvalitnejsi zvuk ktory sa bude priblizovat kvalite zvuku nahraneho S3 IS ­(ktora ho nahrala zabudovanym mikrofonom­).
Niesom ziadny profik, ale na tom zvuku si davam zalezat a to co nahrala Sony HX1dnotka bol otrasny ­"plechovy­" zvuk ktory v tej vysokej hladine zvuku uplne ­"zastala­" a uz dalej neslo, zatial co Canon ma ten zvuk vynikajuci a takmer realny.
A este sa chcem opytat ­- premyslam o externom mikrofone Panasonic DMW­-MS1E, z fotoskody mi ale napisali ze mozem pouzit akykkolvek externy mikrofon pre sanky na blesk. Mate skusenosti s kvalitou externych mikforonov v povovnatelnej cenovej hladine, ktory je na tom lepsie? Thanks :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: Kikapu1 (566)  13.6.201211:21
disk.cz­/disk­/detail1.csp?!PV,2436
žádný firemní mikrofon nebude tak dobrý, jako Rhode, mono verze stojí snad půlku, zavěšení na gumičkách je taky pecka, nesmímá hluk z foťáku, když už budeš v Praze, můžeš to rovnou vyzkoušet
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: Kikapu1 (566)  13.6.201218:01
to vkládání odkazů... ještě jeden pokus: http:­/­/disk.cz­/disk­/detail1.csp?!PV,2436
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: busy (3645)  13.6.201218:20
Aj ja som nazoru, ze FZ150 je vyborna volba a schvalujem ju :­)

Na Sk sa da kupit napr. tu:
http:­/­/www.mall.sk­/digitalne­-kompakty­-videosekvencie­/panasonic­-lumix­-dmc­-fz150­-black
Cena 419e je podla mna velmi dobra na ceskoslovenske pomery.

Ohladom zvuku videa, nestacia na posudenie videa z recenzie ?
http:­/­/www.digimanie.cz­/art_doc­-9EFE919D2575DB5EC125799200568F02.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: PetoF1  13.6.201218:49
Tak 419€ nieje zla cena, ale kedze idem do Prahy a 10t Kc zamenim za menej ako 419€ je to este lepsie kupit mi to Fotolabe alebo Fotoskode na Vaclavaku, + mi k tomu daju 300Kc poukazku na dalsiu sluzby. Darmo, casto su veci v Cesku lacnejsie ako u nas, a 20€ je dost velky rozdiel, hlavne ked idem do Prahy a nemam problem..

Tak dufam ze neolutujem, ina volba v oblasti UZ momentalne nieje... No na to video mi to nestaci ­- ani moznost vyskusat lepsie mikfofony v Prahe, pretoze zvuk samotnej F1 je tak specificky ze to sa neda napodobnit, len nazivo odskusat... Asi skusim najprv zabudovany a ked to nebude ono budem riesit nejaky externy, aj ked 200€ za mic do fotaku za 400€ sa mi nechce dat, jedine ze to bude nejaky univerzalny mic ktory by som v buducnosti pouzil napr na zrkadlovke. :­)Este kus vylepsia videa, zaostrovanie a casom kupim urcite zdrkadlovku aj ked som si uz presiel dost vela fotakmi ­- Oly220,Nikon 2000, Canon S95, Olympus C765, Canon S3 a uz by bol cas aj teraz ale potreboval by som vela objektivov alebo 75­-300 a s nimi su zrkadlovky dost drahe.. alebo je tam stary 18­-55 typ v sete...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: busy (3645)  13.6.201221:26
Ja by som to napisal takto. Ziadny ultrazoom nie je uplne dokonaly, myslim ze aj pri FZ150 budes lutovat ze nieco by mohol mat aj lepsie, avsak keby si si kupil akykolvek iny v sucasnosti ponukany ultrazoom, urcite by si toho lutoval ovela viac :­)

Ohladom zrkadloviek, s tymi objektivmi mas pravdu, castokrat proste nie je cas a priestor ich menit. Keby som si ja musel kupit zrkadlovku, tak by som pravdepodobne uvazoval o nejakom 18­-270 alebo comsi podobnom. Zrkadlovkari sice pisu, ze je to jeden z najhorsich objektivov, ale myslim si ze zly nie je ani tak kvoli velkemu rozsahu ako takemu, ale skor tym, ze vyrobca sa tento rozsah snazil vtesnat do nejakej rozumnej ceny. Ak by existoval nejaky kvalitativne spickovky objektiv s L­-kovou kvalitou a aspon takym rozsahom, cena by u mna nehrala rolu a urcite by som nad nim vazne rozmyslal ­(teda, ale zase aby som si kvoli nemu nemusel brat hypoteku:­) )
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: Kikapu1 (566)  14.6.20122:26
tak asi nejlepší kombinace foťák+objektiv na video je v současnosti Panasonic GH2+14­-140 za pouhých 30000,­-Kč a to je nářez, ovšem kvalita pořízeného videa tomu odpovídá. Škoda jen, že to má crop 2, být to APS­-C, tak snad do něj jdu :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: busy (3645)  14.6.20126:51
Ale zase na druhej strane prave vdaka cropu 2 ma rozsah ohnisiek az do 280mm, kdezto APS­-C by malo len do 210mm, a este k tomu by objektiv musel byt o kusok sirsi pri zachovani rovnakej svetelnosti. Myslim, ze ten rozdiel velkosti medzi 4­/3 a APS­-C zase nie je az natolko velky, aby to nejak radikalne vylepsilo kvalitu fotiek ­(pri rovnakej technologickej urovni cipov­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: Kikapu1 (566)  14.6.20127:24
no, mně by kvalita výstupu stačila bohatě, ale vadí mi crop jako takový, ideální foťák si představuju jako střednoformát v těle běžného kompaktu :­-­) i APS­-C beru jako kompromis.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Dobry den, prosim o radu - aky ext. mikrofon? | od: Tibor-ke  25.6.201211:06
Tiež som kupoval cez mall.sk vo februári ´12 za 399,­-
- odporúčam.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Panasonic FZ150 vs Nikon P7100 | od: Karel12345@seznam.cz  28.5.20125:59
Dobrý den, dlouho jsem byl rozhodnut pro FZ150. Ale zjistil jsem, že je na trhu podle mě zajímavý foťák Nikon P7100.
Který myslíte, že je lepší? Já fotím více méně na rodinné úrovni a vše možné ­(makro,příroda, občas zoom, chci i pěkné video,...­). Proto se mi líbil ultrazoom, ale P7100 má poměrně slušný zoom a je také dobře vybaven.
Díky předem za tip. Dobré světlo všem :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ150 vs Nikon P7100 | od: Milan Šurkala (5972)  29.5.201217:54
Na video bude mnohem lepší ta FZ150, jinak kvalita fotek bude u obou docela podobná. Ani jedním neuděláte chybu, ono 200mm ohnisko u P7100 pro běžné požadavky stačí docela bohatě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Doporučte prosím náhradní akumulátor | od: Karel12345@seznam.cz  23.5.20127:06
Dobrý den, mohl bych poprosit nějakého majitele tohoto fotoaparátu o doporučení náhradního akumulátoru?
Našel jsem na internetu třeba i za 299 Kč nějaký neoriginální s kapacitou asi 2900 maH, přitom originál má 895 maH. Dá se tomu věřit? Máte někdo dobré zkušenosti s nějakým jiným neoriginálním? Něchce se mi dávat téměř 1500 Kč za náhradní..... Díky za každou případnou pomoc. Hodně světla všem :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Doporučte prosím náhradní akumulátor | od: busy (3645)  23.5.20127:31
Pre FZ48 alebo FZ150 doporucujem tuto bateriu:
http:­/­/www.laak.sk­/product_details.php?p=2573
Osobne vyskusane priamo v FZ150, na jedno nabitie vydrzala cca 1100 fotiek a zopar minut Full HD videa.

Tym 2900 mAh by som neveril, to je uz trosku moc, to zavana podvodom...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Doporučte prosím náhradní akumulátor | od: lt1  23.5.201217:42
To bude nejaka haluz .. obvykle mozno tak 10% naviac .. ja som kedysi kupoval do S45 tusim od Avacom, faktom bolo, ze vydrzala o nieco viac ako origo, dokonca aj jej zivotnost bola vacsia. Ale kapacita tam bola asi tak o 5% vacsia ako original, alebo dokonca rovnaka ­/ale chovala sa rochu inak, original zacal hlasit ze sa vybija niekedy v polke, od Avacomu ked hlasil , ze sa vybija tak uz dlho nevydrzal­/. Rozhodne treba ale davat pozor, ci sedi napatie. Jo a ten Avacom stal mozno tak polku toho co original Canon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Doporučte prosím náhradní akumulátor | od: busy (3645)  13.6.201218:25
FZ28 ma originalnu bateriu s kapaciou 710mAh. Pokusne som si kupil z ebay­-u nejaku nahradnu made­-in­-ani­-neviem­-co, s kapacitou ­(vraj­) 1300 mAh za cca 6 eur. A aj ked ma pisanu skoro dvonasobnu kapacitu, vydrzi zhruba rovnako, este aj ukazovatel vybijania sa hybe zhruba rovnako.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pamatuje si po vyp / zap WB? | od: mafa (5)  5.5.201211:15
Se Sony HX­-1 ­/ W630 zazivam neduh: v rezimu videa se po vypnuti aparatu nebo pri prepnuti na foceni prenastavi WB znovu na Auto. Pri castem toceni na toto musim porad myslet! Vi nekdo, jak je na tom FZ150? Diky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pamatuje si po vyp / zap WB? | od: busy (3645)  5.5.201219:24
FZ150 s tymto nema najmensi problem, nastavene WB zostava aj po pri prepnuti z videa na fotenie. Plati aj pre natacanie videa spustou specialne pre video, a aj natacanim videa cez specialny scenicky rezim video.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Vrele diky za info! | od: mafa (5)  5.5.201219:42
Jeste by me zajimalo: zoom na objektivu funguje stejne rychle jako zoom na páčce u spouste? Pri toceni videa maji oba volice stejnou rychlost? A kdyz se pri zaznamu pohne páčkou u spouste, skubne obraz kupredu nebo se fokus mekce rozjede...?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vrele diky za info! | od: busy (3645)  5.5.201220:09
Zoom na objektive pri videu zoomuje presne tak isto ako zoom na packe. Po vychyleni ovladaca ­(na spusti alebo na objektive­) sa pekne rozbehne nizsou rychlostou a krasne plynulo ide, ziadne sklbanie. Po pusteni ovladaca pekne mekko zastane, tak isto bez sklbania.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Maly el. hledacek | od: mafa (5)  4.5.20128:20
Zdravim pana Š, zaujala me zminka o malem ­/ nepouzitelnem hledacku. Mohl byste ho srovnat s hledackem DSC­-HX100V ­/ 200V, abych si udelal predstavu, zda je maly standardne, nebo ­(oproti Sony­) abnormalne? Dekuji za odp.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Maly el. hledacek | od: bat1  4.5.20128:36
Pokud není třeba manuálně ostřit, pro běžnou kompozici i prťavé 0,2­" 200kpix hledáčky bohatě stačí.
Hledáček je malý standardně, větší se u kompaktů vyskytují spíše výjimečně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Maly el. hledacek | od: busy (3645)  4.5.20129:21
Pri ostreni sa prostredna cast obrazu v hladaciku ­(aj na displeji­) zvecsi takze nizke rozlisenie hladaciku ako takeho tu az tak nevadi. Pokial sa obraz naozaj zvecsi ­(a nielen resampluje z nizkeho hladacikoveho rozlisenia­), ostrenie je uplne v pohode. Mne osobne vtedy skor vadil pomerne hruby krok medzi jednotlivymi ostriacimi krokmi pri elektronickom ostreni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Maly el. hledacek | od: bat1  4.5.201210:46
No, mám s tím poměrně bohaté zkušenosti z S200 a pokud v záběru není nějaká výrazná hrana které by se dalo chytit, je to docela peklo i se zvětšením. Přes displej je to výrazně lepší ­(tedy až na stabilitu­) ačkoli má tuším jen 230kpix, tedy skoro stejně jako hledáček. Elektronická vazba je tam dost nevyzpytatelná, ale krok má jemný dostatečně. Jen přejet celý rozsah kvůli tomu trvá věčnost, ideální je použít AF a jemně doladit MF.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Maly el. hledacek | od: mafa (5)  4.5.201212:39
Proc se ptam na el. hledacek: hodlam fotak vyuzivat predevsim jako kameru = setreni baterii ­(vypnuty LCD­), vyzaduji soukromi ­(tj. ne zdalky vejrat do displeje + nechci dotyk. LCD­), vyhovuje mi hledet do finderu, Sony HX1 ­(ktery mam­) povazuji za dobry standard, proto me zajima, zda FZ150 ma hledacek stejny nebo mensi. Muj jasny favorit byl Sony HX100V ­(200V­), ovsem zjistil jsem, ze behem nataceni videa NEUMI akcne ­(rucne­) zoomovat ­- max. rychlost je stejna jako ta na páčce ­- proto nyni zvazuji i FZ150, ten to take neumi:­-­) Za velmi sympaticke povazuji pripojeni ext. mikrofonu + AF­/AE Lock bez nutnosti vazat funkci na custom button ­(jako u Sony­), filtry, v baleni je i slun. clona.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Maly el. hledacek | od: Milan Šurkala (5972)  4.5.201211:17
Maly je standardne. Dnes maji snad vsechny ultrazoomy maly 0,2­" hledacek s 200.000 body, vyjimkou je snad jen Fuji X­-S1.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zavit na objektive | od: busy (3645)  2.5.20126:39
Aky zavit ma FZ150 na vysuvnej casti objektivu ? 52 mm ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zavit na objektive | od: busy (3645)  2.5.201217:37
Uz som to na nete nasiel, je to 52 mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
FZ150 a IR fotografie | od: Karel12345  14.4.201215:49
Našel jsem na internetu pár informací o IR fotografii. Jestli jsem to správně pochopil, musí se obraz snímat několik vteřin. Tento foťák by měl podporovat čas 15 sekund.
Nemáte někdo zkušenost s IR fotografiemi s IR filtrem na podobném kompaktu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.