Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm F4.0

6.4.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnes vyzkoušíme extrémně širokoúhlý objektiv od Panasonicu pro jeho Micro Four Thirds systém. LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH nabídne po přepočtu ohniska od 14 milimetrů. Jak dobře ve skutečnosti fotí?

Autofokus, ostření


Objektiv ostří ze vzdálenosti od 17 do 22 centimetrů od snímacího čipu (dle ohniska), od přední čočky je to pak 8 až 13 centimetrů. Protože jsou však ohniska opravdu velmi široká, přepočtené zvětšení je velmi malé, na nejdelším ohnisku jsem naměřil 0,19× zvětšení. Na makro to opravdu není.



Objektiv na fotoaparátu Lumix GH2 ostřil velmi rychle, zde opravdu není žádný problém. Ostření je navíc opravdu velmi tiché. Příjemně mě překvapilo, že i za horších světelných podmínek je s fotoaparátem schopen plynule a rychle průběžně doostřovat.




Makro režim


Maximální zvětšení objektivu je poměrně malé (0,19× virtuální zvětšení), což na makro opravdu nestačí. Ostatně na snímku vidíte, že jsem musel být od kleští hodně daleko. Kvalita snímku je dobrá, šum velmi mírný.


expoziční čas 1/320 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Se světelností je to velmi jednoduché. V celém ohniskovém rozsahu činí F4. Naopak maximální hodnota clony je v celém ohniskovém rozsahu F22. Clona je sedmilamelová.




Bokeh


Objektiv má příjemný bokeh, který ani po přiclonění neztrácí svůj pravidelný tvar s pozvolným rozmazáním. Vzhledem k velmi krátkým ohniskům se ale rozmazaného pozadí dočkáte jen málokdy.


expoziční čas 1,6 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.