3.2.2009, Milan Šurkala, recenze

Zrcadlovka bez zrcadla - tak prezentuje Panasonic nový Lumix G1. Mnozí jej srovnávají s klasickými EVF kompakty, někteří se zrcadlovkami, většina se podivuje nad vysokou cenu. Málokdo se však ptá, zda nejde o zrcadlovku vyššího low-endu, jen bez zrcadla.

reklama
Panasonic Lumix G1 - zkušenosti | od: standav (16)  8.8.201117:57
Před skoro dvěma lety jsem koupil G1 z druhé ruky, se sedmitisícovou slevou za 20 tisíc. S koupí prvního digitálu jsem čekal až na přijatelnou cenu digitálu s hledáčkem a s výklopným a otočným displejem, byla to na podzim 2003 A80 od Canonu. Fotil jsem v té době už více než 30 let, hlavně na horách, ale taky akce, prostě všelicos. Od té doby jsem už tuto koncepci neopustil! Po pár letech následoval Panasonic FZ30 nahrazený brzy FZ50 a pak už G1.
Nejsem z těch, kteří se nimrají v technických detailech a mnohdy zřejmě ani moc nefotí, ale zhusta se účastní ­"laických­" diskusí. Proto tyto komentáře ani nečtu, snad až na občasnu výjimku. Ke G1 mohu říci, že mi s oběma základními zoomy 14­-45 a 45­-200 mm ­/×2­/ naprosto vyhovují; a to opravdu také papírové fotky 30×45 cm! Kratší zoom ­- mám ten dojem ­- má trochu měkčí kresbu. Ale všechno se dá se znalostí používání malých či velkých clon zvládnout! Takže doporučuji získat nejprve aspoň základní teoretické znalosti o fotografii, nejlépe z jednoduché příručky ­(ani mne příliš nebaví začíst se do tlustých knih­).
A pak za rok nebo za dva pište komentáře!!! Opravdu většinou je to O NIČEM!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
V Polsku za 10.500,- a v double zoom kitu za 17.000,-!!! | od: pavel12345  12.3.200913:38
Tak jsem se koukal na net a v polsku stojí ten samí typ fotoaparátu cca 10.500,­- v základu a v double zoom kitu okolo 17.000,­-...

Jedná se o stejné verze jako u nás, takže s češtinou by neměl být problém a pokud panasonic uznává mezinárodní záruku v rámci EU, tak by neměl být problém ani s 2 letou zárukou.

No a český návod je na netu...

Nenašel by se někdo blizko hranic, kdo by my pro něj do polska zajel?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: V Polsku za 10.500,- a v double zoom kitu za 17.000,-!!! | od: samkoC  24.12.20098:13
Kde ste našiel inzerciu za túto cenu? V ktorom meste a v ktorom obchode?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: V Polsku za 10.500,- a v double zoom kitu za 17.000,-!!! | od: PETR Harnol  27.12.201117:43
Jsu z Krnova a uvažuji o koupi fotáku canon d600 v polsku,ale zatím nemám zjištěnou cenu.Odkud jste?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Telo | od: Carlos2  9.3.200921:42
Neviem, možno som to prehliadol, ale v článku som nenašiel info, z akého materiálu je vyrobené telo ­- plasťák, či nejaká kovová modifikácia? Celkom by ma to zaujímalo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Telo | od: Carlos2  9.3.200922:21
Už som našiel na dpreview: plastic
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
g1 jiz od 12.500,-.... | od: Pavel1254  4.3.200912:16
koukal jsem, ze je na internetu uz od 12.500,­- coz je krasna cena... zrejme se jedna o nejaky dovoz z jinych evropskych zemi, kde je zastoupeni panasonicu v realu...

jelikoz je to z evropy, s cestinou by nemel byt asi zadny problem.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Firmware | od: G1 question  22.2.200914:09
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak velký reálný účinek může mít ­"firmware­"? Zachytil jsem informaci, že 9. února Panasonic vydal druhý firmware pro G1. Tento firmware prý má zlepšit reprodukci barev. Lze tedy v tomto směru skutečně očekávat nějaké viditelné zlepšení nebo se spíše jedná o marketingový tah Panasonicu?
G1 je často vytýkán slabší dynamický rozsah ­(s ohledem na velikost snímače a v porovnání s některými APS­-C­), existuje tedy například možnost, že pomocí firmware bude nabídnuto alespoň částečné zlepšení?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware | od: slavik74  22.2.200923:58
podla mna je dynamicky rozsah zalezitost expozicie, schopnosti snimaca a nema s farbami nic spolocne. Skor by to mohla mat vplyv na reprodukciu farieb vplyvom nastavenia vyvazenia bielej. Ale je to iba moj nazor, takze takto to prosim aj berte :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware | od: G1 question  25.2.20090:58
Spíše jsem to myslel tak, zdali je možné čekat, že třeba někdy v budoucnu Panasonic vydá firmware, který bude řešit právě dynamický rozsah...Nemám přesnou představu, co ještě lze firmwarem doladit, a co už ne.
Každopádně ale díky za odpověď;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
recenzia | od: slavik74  5.2.20090:31
Dakujem autorovi za vyborne spracovanu recenziu. Mam tento ­"kram­" 2 tyzdne a myslim ze realne vystihol plusy a minusy fotaku. Ja osobne ako minus vidim prave to ze zatial su iba 2 objektivy ­(toho roku pribudnu dalsie 3 ­- supersiroky, zoomovy umoznujuci natacanie videa na novom modeli Panasonic G HD a 50mm­/F1,4 pancake­), a ako dobru vec pri foteni v interieri vidim dokupenie externeho blesku ­(najlacnejsia 220­-tka stoji 4000 Kč­). Vinetaciu a farebnu chybu som spozoroval az po upozorneni v recenzii a aj to minimalne ­(mozno zalezi aj na konkretnom kuse­). Co sa tyka ostrenia v noci, zatial som skusal len zo stativu a tam problem nebol.
Spor o to ci to je alebo nie je zrkadlovka je malicherny a nepodstatny. Podstatne je ake zabery fotak produkuje a nie ako sa vola alebo co obsahuje pod obalom. Samozrejme kto sa vyziva v slovickach sa hadat moze, mne je jedno ci sa to nazyva zrkadlovka, hranolovka, cvakacka ­- stale je to fotak a tak to aj volam. A ak by G1 niekto chcel ­"degradovat­" na uroven kompaktu, nech si ju najprv kupi alebo pozicia odskusa a potom posudzuje. Mam Panasonic FZ18 co je podla mna vydareny UZ a som presvedceny o tom ze okrem rozsahu zoomu ­(FZ18 do 504mmm, G1 do 422mmm­) a niekedy lespieho makra ­(ale na to nie je ani jeden z nich urceny­) sa FZ18 na G1 v nicom nechyta. A riesit cenu je v dnesnej dobe dost problem, na Slovensku stoji 750­-800EUR, v Polsku 400­-450EUR, v Cechach cca 600EUR. Cize kto je aky sikovny za tolko si ju kupi :­)
Ja mam z CR telo+oba objektivy za 850EUR a nelutujem tuto investiciu. ved nemozme cakat ze takyto kit za takuto cenu bude fotit ako profi zostava za 20000EUR...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: bob222  5.2.200920:58
No neviem, v road mape bol 20­/1,7, 7­-14 širočina ale o tej 50­/1,4 veru neviem.Inak podľa mňa ten 20­/1,7 je na 2x krope fajn.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: bob222  5.2.200921:00
Ten tretí je 14­-140. Takže zostava na tento rok je 7­-14, 14­-140 a 20.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: slavik74  5.2.200923:47
presne tak, sorry za dezinformaciu, nechcelo sa mi to hladat a pamätal som si ze je to cca 50mm a ono je to 40mmm ­(20 x 2­). Ten objektiv 14­-140, cize vlastne 28­-280 ktory dovoli natacanie HD videa bude podla mna dost drahy, ked teraz 45­-200 ­(90­-400­) stoji 300EUR. A pochybujem ze bude mat minimalnu ostriacu vzdialenost rovnaku na wide aj tele, ale ak ano tak bude super na macro.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: RR (78)  6.2.200916:09
Ono nejde o slovickareni, ale problem je v systemu ostreni. Specializovany sensor ­(D­)SLR ma pred EVF a jemu podobnymi systemy, kde se vyuziva k AF obrazoveho snimace, zasadne navrch. Zkuste vyfotit sjezdare na lyzich 200­-400m telakem jinak, nez v rezimu kontinualniho ostren a s DSLR ­- rozdily jsou velke i mezi DŠLR ­(ze zkousenuch byl Oly E500 nic moc, E3 podstatne lepsi a nejlepsi je Nikon D700­). Tohle kontrastni AF system nezvladne. A prave zatim nikdo neprisel na to, jak dat separatni AF sensor do EVF, kompaktu atp.
A jeste jedna vec ­- jsem priznivce Olympusu a 4­/3 systemu, ale FF DSLR fakt poskytuje brilantnejsi vysledek, o sumu ani nemluve...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: Busy  9.2.20099:24
Mozno dalsia generacia fotackov, nasledujuca po bezzrkadlovom 4­/3 systeme, bude zase mat zrkadlo, ale len take malicke, ktore bude sluzit vyhradne pre autofocus. Normalne bude sklopene, pri predstlaceni spuste sa na chvilku vysunie, odrazi svetlo na specializovany AF senzor, fotak blekovo zaostri, potom sa odklopi prec a bude sa moct exponovat fotka. Pri kontinualnom ostreni bude stale vysunute, a len pocas samotnej expozicie sa odklopi prec. Myslim ze do priestoru 20 mm medzi objektivom a senzorom by sa to mohlo vojst.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: Milan Šurkala (5439)  9.2.200912:11
To by sice bylo hezké, ale stále by bylo vidět na displeji. Ledaže by bylo skryto někde, kde ještě objektiv kreslí obraz, ale čip již nesnímá ­(tedy ihned pod čipem­). Jenže to by se zase ostřilo kdo ví kam. Takhle to asi nepůjde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: recenzia | od: Busy  9.2.200915:37
Displej by nebol problem, zrkadlo by mohlo byt polopriepustne a v okamihu ostrenia by sa na displeji prislusna cast obrazu zosvetlila tak, aby to nebolo vidno. Alebo by sa ani zosvetlovat nemusela, v manuali by sa proste napisalo, ze ten tmavsi stvorcek ­(pri kontinualnom ostreni­) v obraze znamena oblast na ktoru sa ostri :­)
Inak, bolo by to zaujimave aj preto, lebo fotacik by typicky ­"zrkadlovkovsky­" cvakol pri natlaceni spuste, a pri uplnom dotlaceni by bol ticho ­(resp. bolo by pocut iba tichy zvuk mechanickej uzavierky­) :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Počkáme si | od: unaghy (7)  4.2.200911:07
Jedna s prvých lastovičiek. Vychytať detské nemocy a bude to ono. Niekde sa to začať muselo, no nie?

Prídu nové objektívy, odstránenie nedostatkov chipu, atď., len či budú ludia ochotní vzdať sa zrkadla...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Počkáme si | od: Busy  4.2.200912:06
Mne osobne zrkadlo v podstate prekaza. Pretoze pri foteni ja nechcem vidiet priamo scenu ­(tu vidim perifernym videnim pri pohlade na displej­), ale chcem vidiet to, co bude na fotke, vratane prepalov, kompenzacie expozicie a vyvazenia bielej. A to uvidim jedine tak, ze si necham zobrazit to, co vidi hlavny snimaci cip. Takze podla mna Lumix G1 je ten spravny smer vyvoja ­(aspon pre mna­) ­- hlavne co sa tyka manualneho zaostrovania na EVF. Ked sa to tak vezme, tak ci tak nema vyznam robit zaostrovanie presnejsie, ako je rozlisovacia schopnost snimacieho cipu, takze informacie z cipu su pre ­(rucne­) zaostrovanie plne dostatocne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
hmm | od: kolemjdoucí  3.2.200921:16
Tenhle aparát mě neoslovil zejména svým poměrem výkon ­- cena a mizernou nabídkou objektivů.
Jinak to považuji za docela dobrý nápad.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hmm | od: Busy  4.2.200910:02
Existuje redukcia, pomocou ktorej sa daju pouzit bezne objektivy pre APS­-C­/FF zrkadllovky. Takze ponuku objektivov by som nepovazoval za az tak malu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hmm | od: Ganec  4.2.200910:11
Pockaj si na objektivy z noveho Olympusu.
Podla http:­/­/www.digineff.cz­/art­/aktuality­/090129oly.html by na bezne veci mali stacit ­(a ten lepsi model ma celkom pouzitelnu svetelnost­).
Aj ked predpokladam ze Olympus nebude mat stabilizovane objektivy...

A ak ti je to malo, tak si kup redukciu a mozes pouzit hociaku 4­/3 objektiv.
(a vraj sa daju cez inu redukciu aj objektivy niektorych {?} inych firiem .. aspon na 4­/3 vraj taka redukcia existuje­)

Cena je vyssia lebo to nie je entry­-level zrkadlovka. Povedal by som ze zodpoveda...
Mozno o 2 roky spravia
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zrcadlovka? | od: Pavel Matějka (779)  3.2.20096:47
Na webu foto­-test napsali: ­"Zrcadlovka nebo ne? Čistě technicky se jedná o SLR fotoaparát ­(Single Lens Reflex­), pouze k odrazu nedochází optickou, ale elektronickou cestou. To, že se jedná o SLR fotoaparát, má Panasonic potvrzeno řadou odborných organizací. Nešťastné na slovanském názvu “zrcadlovka” je, že se vymezuje vůči ostatním technologiím, které splňují specifikaci SLR. V případě slova “zrcadlovka” se jedná o zavedené názvosloví pro standard SLR. Samotný název “zrcadlovka” však žádný standard nepopisuje.­"

To se mi líbí. Proč diskutovat o tom, je­-li to zrcadlovka, když ­"zrcadlovka­" nic neznamená a není to technický název příslušné třídy foťáků, nýbrž slang?

Přesto se mnoho zrcadlových puristů může zbláznit nevolí, místo toho, aby uvítali novou konkurenci, která v důsledku povede i ke zlepšení přístrojů se zrcátkem. Když si vzpomenu na pokřik nad prvními pokusy Olympusu s liveview ­- a vida, jak se to rychle ujalo... :­-­)

K videu: Předpokládám, že Panasonic nechtěl do své nové vlajkové lodi dávat své obvyklé video s ubohým zvukem. Proto jej naplánoval až do příštího modelu a urychleně pro něj vyvinul nový procesor Venus HD ­(v G1 jsou dva procesory Venus IV­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Busy  3.2.200912:08
Ak G1 splna specifikaciu SLR, potom vlastne aj moj kompakt FZ28 je tiez vlastne SLR, ci presnejsne napisane DSLR :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Cejpatka (269)  3.2.200914:11
To ztěžka. Neboť nemá onen ­"Single Lens­". Z FZ28 objektiv neodděláš. Jedině snad nějak hrubým násílím, poprvé a naposled. :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Busy  3.2.200914:57
Podla mna ­"single lens­" nic nehovori o vymennosti objektivov. Aspon ja som to tak pochopil, ze to najblizsi zauzivany ekvivalent je ­"jednooke­", t.j. meranie expozicie a aj pohlad fotografa na scenu sa vykonava cez tie iste sosovky ako samotna expozicia. A toto splnaju vsetky zrkadlovky + EVF kompakty + kompakty bez hladacika. Jedine, co toto nesplna, su ­(hlavne starsie­) kompakty ktore maju opticky hladacik ako samostatny opticky system, nesuvisiaci s objektivom ­(napr. Olympus C2­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: RR (78)  3.2.200919:16
Neni to zadna zrcadlovka. To zrcatko je klicovy prvek, ktery prepina dve opticke drahy ­- bud se ostri a meri expozice plus je videt obraz v hledacku, nebo se exponuje ­(film, chip­). Nazyvejte tedy tuto kategorii jak chcete, ale zrcadlovka to neni. Je to EVF doplneny o bajonet. Nic vic, nic min. PS ­- proc by nesla zrcadlovka udelat bez vymenneho objektivu? A porad to bude zrcadlovka... Porovnejte to s kompakty na kinofilm ­- nikdy se nehovorilo o jakychsi pseudozrcadlovkach...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Busy  3.2.200919:28
Aj ja si myslim, ze pojem zrkadlovka sa na G1 vobec nehodi. Pretoze ­- nema zrkadlo :­) Zrkadlovkou to nazyvaju hlavne manageri, ktori chcu ludi nalakat, pretoze vecsina ludi ma pojem ­"zrkadlovka­" spojeny s vyssou kvalitou fotografii.

Inak, kompakty na kinofilm nikdy neboli ­"single lens­" ­- hladacik bol vzdy samostatna opticka sustava. Alebo potom uz poctiva zrkadlovka, pretoze v pripade ­(kino­)filmu to vlastne inak ani neslo.

V tejto suvislosti ma napadla taka otazka ­- ako spravne nazyvat napr. taky Flexaret ? ­"Single lens­" to rozhodnie nie je ­(ma dva samostatne opticke systemy pre film a hladacik­), ale pritom ma aj zrkadlo, takze tu by sa ­(teoreticky­) pojem zrkadlovka pouzit aj dal ... :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Flexaretu se říkávalo "dvouoká zrcadlovka". | od: Filcka (241)  19.2.200912:19
Pamětníci vědí...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Tim kutil Taylor  22.2.20097:34
Flexaret je TLR ­- twin­-lens reflex
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Cejpatka (269)  3.2.200920:21
Single Lens = oddělený, nezávislý, samostaný objektiv. Nic o měření expozice bych do toho nemotal. Reflex je pak prostě reflex, odraz.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: RR (78)  4.2.20099:33
Single Lens Reflex znamena, ze na rozdil od Flexarety svetlo projde jednim objektivem ­(vymennym nebo ne, proto Single Lens­) a pak se rozdeli tim zrcadlem na dve drahy, odlisne pri mereni a pri expozici ­(Reflex­). Nikde se nemluvi o tom, ze co ma vymenny objektiv je zrcadlovka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: slavik74  9.2.200919:40
co sa tyka procesora ­- je tu Venus HD,a nie 2x Venus IV, cize tym to nebude. Skor tym, ze predpokladali pad ceny, pricom novy G HD model bude mat zase vyssiu cenu.
Este par postrehov k informaciam z recenzie:
1. Rozlisenie je identifikovane L,M,S pricom ku kazdemu z rezimov ­(3x2,4x3,16x9­) je priradeny iny geometricky utvar ­(obdlznik, takmer stvorec, taky divny utvar signalizujuci sirokouhly zaber­), takze kazde z 9 rozliseni ma vlastne oznacenie.
2. Vinetaciu na mojom objektive takmer vobec nepozorujem ­- mozno sa jedna o to ako sa ktory kus vydaril.
3. Ten farebny sum tam aj pri ISO100 naozaj 4.4pozorujem ale hlavne pri snimkach s malou hlbkou ostrosti, inac ani nie.
4. Orientacia v Menu mi nesposobuje ziadne problemy ­(mozno je to tym ze toto je uz moj treti panasonic­). Keby fotak nemal tolko funkcii bolo by menu jednoduchsie, ale myslim ze to radsej sa preklikat ako nemat :­)
5. Velka vdaka za tu fintu s ostrenim ­(vyber ostriaceho bodu­), toto bolo jedine co mi ozaj vadilo. A uz nie je :­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrcadlovka? | od: Milan Šurkala (5439)  9.2.200922:40
1, Vidíte, to jsem si ani nevšiml. Každopádně je to poněkud nenápadné. Když někde uvidím např. 8M místo 10M, rychle mě to trkne, obdélníkovitost moc zkoumat nebudu. Díky za připomínku.
2, Důležité je to, zda používáte nejkratší ohnisko a nejmenší clonu. Již s menším přicloněním vinětace velmi rychle mizí.
3, Njn, to mě trochu zklamalo, čekal jsem lepší boj s barevným šumem.
4, Orientace je složitější jen při zapnutí histogramu, kdy na konci řádku najednou nevíte, kam to teď skočí. Jinak je to docela fajn.
5, Nemáte zač :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.