Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

10.10.2016, Milan Šurkala, recenze
Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.

Noční scéna


Na noční focení je Lumix G80 velmi dobrý přístroj. Expoziční čas může dosahovat nadprůměrných 60 sekund v běžných režimech (konkurence většinou končí na půl minutě), nicméně pokud chcete využít bulb pro extrémně dlouhé expozice, musíte se spokojit se dvěma minutami, což v některých případech nemusí být mnoho. Velmi dobré výsledky prokazuje autofokus, který je schopen ostřit i při opravdu malém množství světla.


Panasonic Lumix G80 noční scéna

expoziční čas 15 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 20 (40) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Kvalita nočních snímků je v pohodě, se stáhnutým odšumováním lze očekávat nepříliš rozmyté detaily i v nevýrazných oblastech. K dispozici je i RAW snímek.


Panasonic Lumix G80 noční ISO

výřezy z 16MPx JPEGů (vlevo) / RAWů (vpravo)



Zde vidíte výřezy z nočních snímků pořízených při různých citlivostech. Při ISO 1600 se obraz začíná trochu rozmývat, ale stále jde o slušné výsledky. ISO 3200 je přijatelné, nicméně ISO 6400 už vytváří artefakty a šum je dost vysoký.


Standardní scéna


Dále se budeme věnovat standardním snímkům.


Panasonic Lumix G80 standardní scéna krajina

expoziční čas 1/500 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Objektiv svým širokoúhlým záběrem docela potěší krajináře. Kresba je ve většině plochy solidní, přesto ale směrem k rohům ostrost trochu slábne. Na zoomovací objektiv je to ale dobré. Můžete si stáhnout RAW snímek.


Panasonic Lumix G80 standardní scéna mlýny Šenov

expoziční čas 1/320 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 22 (44) mm, klikněte pro zvětšení



Uprostřed jde na šedé stěně vidět moaré efekt. Ten je zesílen i díky odstranění AA filtru. Na druhou stranu o to lepší jsou jiné detaily. I zde je k dispozici RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.