Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

10.10.2016, Milan Šurkala, recenze
Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.
Panasonic Lumix G80 je fotoaparát, který mnohým vykouzlí úsměv na tváři. V podstatě už levnější a menší model Lumix GX80 byl vynikající a měl jen pár malých nedostatků. Lumix G80 není nástupcem, ale vyšším modelem a jako takový je lépe vybavený, což se projevilo právě v odstranění těchto záležitostí. Prvně je tu větší grip a s ním mnohem lepší držení přístroje, za druhé je tělo odolné vůči prachu a vodě. Kvůli větším rozměrům už ale nejde o příliš kompaktní fotoaparát. To je ale pochopitelně daň za lepší ergonomii, nelze mít oboje.

Ovládání je perfektní, téměř vše lze nastavit a přizpůsobit. Dotykový displej je vynikající, dovoluje snadné polohování ostřících bodů a osobně jsem se přistihl při tom, že už jej používám i pro práci v menu. Mnohdy je to opravdu pohodlnější a rychlejší než pomocí tlačítek. Elektronický hledáček je obrovský, překonává i některé full frame přístroje. Za běžných podmínek nabídne vynikající obraz a i za dost špatného světla se do něj dá velmi dobře koukat. Teprve za skutečně nočních podmínek je obraz dost zašumělý, většinou to ale stále stačí na kompozici i ostření.

Oceňuji rychlé ostření pomocí DFD, na poměry kontrastních systémů rozumně zvládá i průběžné ostření s normálním pohybem, nicméně rychlejší pohyb už dělá potíže. Odezvy jsou velmi krátké, sekvenční snímání rychlé a RAW buffer má rovněž kapacitu, za kterou by se nemusely stydět ani mnohem dražší přístroje.


Panasonic Lumix G80 hodnocení TREFA

Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G80
za dobrou kvalitu obrazu, excelentní funkce a výbavu. Logo ocenění je ke stažení zde


Pokud jde o video, máte zde možnost natáčet 4K videosekvence a dokonce je i externě nahrávat na HDMI rekordér díky 8bitovému 4:2:2 výstupu. Kvalita je velmi dobrá, možnosti nastavení dosti bohaté. Jak již bylo řečeno, autofokus je možné ovládat dotykově, je ale místy trochu lenivější. Na výraznější pohyb nestačí, ale pro běžné natáčení naprosto dostačuje. U Full HD jsou jeho výkony o něco lepší. Škoda, že nejsou podporovány zpomalené videosekvence, na druhou stranu tu nyní najdete vstup pro externí mikrofon.

Kvalita fotografií je také hodně slušná. Může za to i nadprůměrný setový 12-60mm objektiv. I když není bez chyby, patří rozhodně k tomu nejlepšímu a navíc je díky 5× optickému zoomu docela univerzální. 16MPx snímač není z nejnovějších, jeho výkony jsou ale stále dost dobré. Do ISO 1600 včetně jsou výsledky hodně pěkné, použitelným maximem je tak ISO 3200, ale to spíše ve stinných, ale ne nočních podmínkách. Oceňuji možnost úpravy odšumování, které je nutno dát na tu nejnižší možnou volbu. Jinak jsou snímky odšumování až příliš rozmyté. Absence AA filtru dále pomáhá zvýšit množství detailů. Dynamický rozsah je solidní, dobrou rezervu má zejména ve stínech.

Pokud nevadí dlouhé časy, může kvalitě snímků výrazně prospět duální stabilizace obraze, která kombinuje mechanickou stabilizaci na čipu a optickou v objektivu. Výsledky jsou fantastické, naměřil jsem výkon přes 5 EV. To znamená, že při maximálním zoomu (přepočtených 120 mm) se s poměrně velkou úspěšností dá z ruky fotit i při 1/2,5 sekundy. Nedělám si legraci. Výdrž baterie je dostatečná a nechybí ani dnes už "povinná" Wi-Fi.

Lumix G80 je bez debaty přístroj, který si zaslouží plné bodové hodnocení a naše ocenění TREFA. Není sice dokonalý ve všech ohledech (obecně mu někteří vytýkají nepřesvědčivé výkony v průběžném ostření AFC), ale v podstatě nemá žádnou vážnější chybu.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení 4K i Full HD videa
2. Použití se starými manuálními objektivy
3. Focení makro snímků (ať už focus stackingem nebo focus bracketingem)
4. Noční focení z ruky


Plusy


+ Hodně slušná kvalita obrazu i se setovým objektivem
+ Solidní 4K video s bohatými možnostmi nastavení
+ Vynikající možnosti konfigurace ovládání, ergonomie
+ Obrovský elektronický hledáček
+ Polohovatelný dotykový displej
+ Výborné DFD ostření, rychlé a výborné i v noci
+ Excelentní duální stabilizace

+ Obrovský RAW buffer
+ Odolná konstrukce
+ Vstup pro externí mikrofon, 8bit 4:2:2 HDMI výstup
+ Možnost nastavení odšumování


Minusy


- Průměrné výkony průběžného ostření (nadprůměr na kontrastní ostření)
- Ve výchozím stavu velmi agresivní odšumování (lze snížit)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix G80 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: nebyl ještě v prodeji (včetně 12-60mm objektivu)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.