Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GF1 s pancake objektivem

15.3.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Před několika týdny jsme otestovali Panasonic Lumix GF1 s 14-45mm objektivem. Slíbili jsme, že se podíváme i na novější verzi s 20mm pancake objektivem. Slib dodržíme a dnes se můžete podívat, jak si pancake objektiv v praxi opravdu vede.

Zoom


Pevný objektiv nenabízí žádný optický zoom, proto se podíváme jen na digitální zoom. Poněvadž u GF1 půjde často o kvalitní snímky, nejvyšší volba 4× zoomu se asi moc často používat nebude. Podíváme se tedy jen na základní 2× variantu.


expoziční čas 1/2500 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Panasonic Lumix GF1 zde s pancake objektivem opravdu velmi mile překvapil. Kresba je vynikající a při cloně F3,2 je výborná i v rozích snímku. Chromatickou aberaci zde rovněž prakticky nenajdete a potěší i rozumná prokreslenost světel a stínů bez výraznějších přepalů.


expoziční čas 1/2500 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S 2× digitálním zoomem je přiblížení jen minimální a kresba pochopitelně oproti výchozímu stavu ztrácí. Nicméně optická kvalita objektivu je velmi dobrá, takže i přes digitální interpolaci je výsledný snímek kvalitnější než z většiny dnešních obyčejných kompaktů.


expoziční čas 1/3200 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Je vidět trochu menší úhel záběru 40mm ohniska. Přeci jen to opravdu není širokoúhlé ohnisko. Kresba je opět vynikající, a to i v rozích. Objektiv si zaslouží velkou pochvalu.


expoziční čas 1/3500 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Přiblížení není moc výrazné, kresba je však stále poměrně dobrá i přes digitální dopočítání. Nicméně je nutno počítat s tím, že digitální zoom se složitěji loví v menu.


Standardní scéna


V této kapitolce se ještě podíváme na dva snímky, které najdete v každé recenzi. Začneme snímkem rybníku.


expoziční čas 1/1000 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Snímku při daném počasí nelze prakticky nic vytknout. I dynamický rozsah je poměrně dobrý a obloha se příliš nepřepaluje. Můžete si stáhnout snímek i ve formátu RAW.


expoziční čas 1/2000 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Opět velká pochvala pro Panasonic. Snímek má výraznou kresbu, stromy se ani v nejmenším neslévají a jde vidět i struktura stěny budovy. Rovněž tráva se nikde neslévá a je detailní. Fotografii netrápí ani chromatická aberace. I zde vám dávám k dispozici RAW snímek.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.