Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery

11.1.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery
Nový Panasonic Lumix GH5 II míří zejména na vloggery, ale to zdaleka neznamená, že jen ně. Přináší lepší stabilizaci, 10bitové video je možné ukládat na kartu, umožňuje i streamování a lepší má být i DFD ostření. Je tomu ale skutečně tak?

Protisvětlo

 
Na několika scénách se podíváme, jak si fotoaparát poradí s protisvětlem a vysokým dynamickým rozsahem.
 
Panasonic Lumix GH5 II protisvětlo 1
expoziční čas 1/1300 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 10 (20) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Toto byla velmi náročná scéna plná ostrého světla a výrazných stínů. Fotoaparát ji dost podexponoval a chtělo to korigovat do plusu o něco více. Můžete se podívat na RAW, ze kterého dostanete do stínů mnohem více kresby, počítejte však s nárůstem jasového i barevného šumu.
 
Panasonic Lumix GH5 II protisvětlo 1 I.Dynamický
expoziční čas 1/1600 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 10 (20) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Funkce i.Dynamický umí trochu stáhnout jasy a mírně prosvětlit stíny. Mnohdy je to vidět, když se podíváte na RAW a JPEG, které mohou mít docela dost odlišné podání jasů při aktivaci této funkce, zde to ale není až tak moc vidět.
 
Panasonic Lumix GH5 II protisvětlo 2
expoziční čas 1/60 s, clona F16, citlivost ISO 640, ohnisková vzdálenost 10 (20) mm, klikněte pro zvětšení
 
Zde jsem záměrně hodně clonil pro vznik výrazných hvězdiček, takže citlivost šla nahoru. To se logicky projeví na kvalitě obrazu (difrakce, vyšší šum). Přesto můžete z RAWu vytáhnout poměrně dost, nesmíte to ale přehánět.
 
Panasonic Lumix GH5 II protisvětlo 3
expoziční čas 1/60 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 10 (20) mm, klikněte pro zvětšení
 
Snímek je slušný, kresba a detaily jsou v pořádku, šum není vysoký, nezačnete-li to příliš přehánět s vytahováním stínů. Pokud jde o objektiv, ten vyhazuje jeden zelený odlesk. Šmouha je způsobena mírnou nečistotou, na které je objektiv 10-25mm F1.7 nadprůměrně citlivý (pro protisvětlo musí být opravdu velmi čistý). Také zde se můžete podívat na RAW.
 
 

Zoom

 
Zoom závisí na použitém objektivu. V našem případě se podíváme na Leicu 12-60mm, podobné snímky s jinými objektivy můžete vidět v jejich vlastních recenzích.
 
Panasonic Lumix GH5 II zoom 24mm ohnisková vzdálenost
expoziční čas 1/30 s, clona F6,3, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
V tomto případě tu máme přepočtených 24 mm a tradičně širokoúhlý záběr. Objektiv Leica potěší i velmi dobrou celoplošnou ostrostí. K dispozici je také snímek ve formátu RAW.
 
Panasonic Lumix GH5 II zoom 120mm ohnisková vzdálenost
expoziční čas 1/30 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 60 (120) mm, klikněte pro zvětšení
 
S Leicou 12-60mm bude GH5 II příjemně univerzálním fotoaparátem s 5× optickým zoomem. Kresba je v rámci možností solidní, směrem k rohům trochu ztrácí výraznost.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.