Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery

11.1.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery
Nový Panasonic Lumix GH5 II míří zejména na vloggery, ale to zdaleka neznamená, že jen ně. Přináší lepší stabilizaci, 10bitové video je možné ukládat na kartu, umožňuje i streamování a lepší má být i DFD ostření. Je tomu ale skutečně tak?
Panasonic Lumix GH5 II navazuje na dnes již legendární Lumix GH5 a je nutno říci, že výrobce vylepšil především to, co bylo třeba. Nadále je to tak fotoaparát, který je významně optimalizován na video a pro fotografy nemusí dávat až tak moc smysl. V případě fotografů bych u MFT Panasonicu asi nešel do něčeho "vyššího" než Lumix G9. Pokud jsou pro vás ale nadprůměrné funkce u videa velmi důležité, a to ať už pro kvalitu a možnosti samotného videa nebo pro streamovací funkce, Lumix GH5 II rozhodně potěší. Nejen vloggeři jistě uvítají i to, že ačkoli jde o vyspělejší model než původní GH5, začíná na nižší ceně (s objektivem Leica 12-60mm je o 9 tisíc levnější, než když jsme testovali GH5).
 
GH5 II podporuje streamování přes Wi-Fi, LAN (pomocí USB) i hotspot v telefonu, a tak můžete přinášet živé přenosy v podstatě odkudkoli, kde je mobilní signál. Mobilní aplikace má přímou podporu pro YouTube a Facebook, zvládne také jiné servery pomocí RTMP a RTMPS. Pochopitelně tu máte zdířky pro mikrofon a sluchátka (nicméně i interní mikrofon je poměrně kvalitní), využití najde otočný displej a další funkce. S aplikací Lumix Tether můžete používat vzdálené snímání a napájení pomocí PC, kde se ale míří spíše na studiovou práci v oblasti videa než fotografie (tam profíci asi sáhnou pro full frame nebo středoformátu).
 
Fotoaparát potěší snad každého téměř nekonečnými možnostmi nastavení ovládání. Funkčním (konfigurovatelným) tlačítkem je tu skoro každé a líbilo se mi i to, že někdy lze nastavit aktivaci přímo dané volby. Příkladem je např. V-Log. Na tlačítko si můžete vyvést nejen vyvolání menu barevných profilů, ale dokonce i konkrétní barevný profil. Lumix GH5 II je poněkud větším a těžším fotoaparátem Micro Four Thirds, osobně bych však uvítal trochu větší vybrání u gripu. Máme zde již zmíněný velmi dobrý dotykový plně polohovatelný displej, hledáček je také výborný a zvýšila se mu i obnovovací frekvence.
 
Panasonic Lumix GH II hodnocení Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GH5 II
za možnosti úpravy ovládání i excelentní schopnosti videa. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Tradiční výtky veřejnosti u MFT od Panasonicu míří na dvě věci. Ostření DFD a vyšší šum malého 4/3" snímače. Pokud začnu u DFD ostření, tak zde musím chválit. U fotek to funguje velmi dobře a myslím, že většina lidí by ve slepém testu nepoznala, že se zde neostří fázově. Dokonce i bleskurychlá plná zmáčknutí v rychlosti "co kdyby to ještě vyšlo" končí na kontrastní zaostřování až nepochopitelně často správně.
 
Neškodila by však možnost navolit si trochu menší sledovací bod, neboť je mnohdy nutno čekat poměrně dlouho na to, než se objekt dostatečně přiblíží, aby vyplnil plochu AF bodu, a to pak může mít systém zase málo času na to, aby se s pohybem dostatečně "sžil" a předpověděl, kam se objekt pohne. Občas se tak u malých objektů ztratí a někdy tak překvapí tím, že se AF rozjede. Nicméně toto rozhodně není problémem jen u systému DFD, tuto občasnou nespolehlivost jsem zažil i na mnoha fázově ostřících CSC. U videa funkce významně závisí na nastavení i snímkovací frekvenci. Střední, případně jen velmi mírně zvýšená rychlost a citlivost udělají z GH5 II poměrně svižně přeostřující přístroj, to však platí pro frekvenci 60p. Budete-li natáčet ve filmových 24p, pak se připravte na slabší výkony. Nepřehánějte to ale s nastavením, nejvyšší hodnoty ztrácí plynulost.
 
Pokud jde o kvalitu snímků, ta je adekvátní velikosti senzoru a osobně bych v JPEGu doporučil stáhnout odšumování, aby nedocházelo k rozmývání stínů. Snímač nabídne slušnou rezervu dynamického rozsahu ve světlech, ale naopak ve stínech by to mohlo být lepší. Dávejte si pozor na prosvětlování, které se rychle zvýrazní jasový i barevný šum, a to už i při nízkých citlivostech. GH5 II určitě předvede lepší výsledky, budete-li lehce přeexponovávat. Přístroj má však tendenci přesně opačnou a spíše podexponovává. Škoda, že nemá duální ISO jako GH5S, což limituje použití GH5 II u videa za horšího světla. Možností konfigurace jsou takřka nekonečné, což se týká i expozice, která může mít nastavenu trvalou korekci (posun nulového nastavení). Poněkud se mi nelíbila nestabilita nastavení expozice s elektronickou závěrkou.
 
Excelentní je mechanická stabilizace obrazu, kde lze čekat 6-7 EV navíc. Z ruky můžete fotit i v noci, a to s překvapivě nízkými citlivostmi, ne-li tou nejnižší. Ve videu je také velmi dobrá a Boost IS se výkonem už dost blíží stativu. Potěší rozumná výdrž baterie, která sice není vysoká, ale neurazí a fotoaparát lze pomocí USB-C nejen nabíjet, ale také napájet (a se speciálním adaptérem má zvládnout dokonce obojí najednou).
 
Výsledné hodnocení tak hodně závisí na tom, zda jste fotograf, příležitostný kameraman nebo profesionální kameraman, případně vlogger. Pro fotografa nedává příliš smysl. Sice má nejlepší AF a stabilizaci u MFT Panasonicu, ale jinak pro ně nabídne spoustu nepotřebných profesionálních video funkcí. Fotograf, který je příležitostným kameramanem, by už v GH5 II našel asi větší smysl, ale i zde bych asi zamířil trochu níž ke G9. Pokud ale patříte do posledních dvou skupin, tak nejde-li vám o perfektní kvalitu videa bez šumu za horšího světla, patrně za dané peníze nenajdete lepší profesionální přístroj pro video a vlogování.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Profesionální natáčení 4K videa (za lepšího světla)
2. Vloggery
3. Zpravodajskou produkci s živým přenosem (venku i ve studiu)
4. Focení statických snímků i za horšího světla (díky stabilizaci)
5. Natáčení slow-motion videa až ve 180 fps

 

Plusy


+ Velmi účinná stabilizace obrazu
+ Takřka nekonečné možnosti úpravy ovládání
+ Funkce pro profesionální natáčení videa (V-Log, 10bit, anamorfické,...)
+ Optimalizace pro vloggery (živé streamování)
+ Rozumná výdrž baterie, možnost nabíjení i napájení přes USB-C
+ Velmi dobrý systém AF (zejména v AFS)
+ 180fps slow-motion Full HD video
+ Dva sloty pro SDXC karty
+ Takřka nevyčerpatelný RAW buffer

 

Minusy


- Slabý dynamický rozsah ve stínech (vyšší jasový i barevný šum)
- Pomalejší průběžné ostření AFC u 24p videa
- Tendence k podexpozici
- Méně stálá expoziční automatika s elektronickou závěrkou
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GH5 II děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 61 000 Kč s DPH (včetně objektivu Leica 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.