Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5: video-profesionál

15.6.2017, Milan Šurkala, recenze
Lumix GH5 je jedním z nejočekávanějších fotoaparátů roku. Má 20MPx stabilizovaný snímač, podporuje 4K/60p, dokonce i 6K/30p video a spoustu dalších funkcí zejména pro profesionální natáčení videa. Jak se projeví v našem testu?

Stabilizace


Stabilizace fotoaparátů je dost zajímavá. Lumix GH5 totiž podporuje duální stabilizaci, tedy kombinaci stabilizace na čipu a stabilizace v objektivu. Ačkoli v manuálu je zmíněno, že mechanickou stabilizaci čipu jde vypnout, testovaný kus takovou položku v menu vůbec neměl. Stabilizace se tak zapínala na objektivu a tím se zapnula nejen ta optická, ale také ta mechanická ve fotoaparátu. Vypnutí stabilizace na objektivu automaticky vypnulo i tu v těle. Test probíhal na 120mm přepočtené ohniskové vzdálenosti.



se stabilizací, 1/4 sekundy



bez stabilizace, 1/4 sekundy



bez stabilizace 1/40 sekundy



bez stabilizace 1/80 sekundy



Účinek duální stabilizace je vskutku výborný. Z ruky není žádný problém fotit časy hodně přes 1/10 sekundy a nadpoloviční počet ostrých snímků jsem měl i při času 1/4 sekundy. Pak už to klesá, ale i s 1/2,5 sekundy se dá tak ve čtvrtině, možná třetině případů vyfotit dostatečně ostrý snímek. To bez stabilizace je focení z ruky s takovými časy naprosto nepoužitelné.

Zajímavé ale bylo, že bez stabilizace z ruky jsem měl docela překvapivé množství ostrých snímků už kolem 1/30 sekundy a lehce nad polovinou jsem se pohyboval při 1/40 sekundy. Další dva kratší časy se mi ale ostře nepovedlo vyfotit snad ani jednou a jasnou nadpoloviční většinu jsem pak dostal na 1/80 sekundy. Těžko tak říci, kolik je účinek stabilizace, ale když to tak zprůměruju, bude to okolo 4 EV, což je dosti pěkné číslo.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je výborná a určitě bych doporučil ji používat. Je velmi rychlá, je doplněna o detekci očí, takže ve většině případů budete mít zaostřeno přesně na oko. S 12-60mm F2,8-4,0 objektivem si navíc užijete i docela pěkně rozmazané pozadí (na poměry 4/3" čipů).


Panasonic Lumix GH5 portrét

expoziční čas 1/1600 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 60 (120) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát skutečně zaostřil naprosto přesně, detaily jsou fantastické. Také vykreslení vlasů je výborné a potěší i již zmíněné docela rozumně rozmazané pozadí. Stále to není jako z portrétního objektivu, ale použít se to určitě dá. Můžete si stáhnout také snímek v RAW formátu.


Výdrž baterie


Napájení elektrickou energií má na starosti Li-Ion akumulátor DMW-BLF19E s napětím 7,2 V a vysokou kapacitou 1860 mAh. Jde tedy o poměrně velkou baterii.Ta má dle výrobce vydržet na pořízení 400 až 410 snímků podle toho, zda využíváte hledáček nebo displej. V testu jsem opravdu nadprůměrně hodně natáčel video, takže pokud jde o snímky, průměr byl jen 250 fotografií na jedno nabití. K těmto 250 snímkům jsem ale současně v průměru pořídil 19 minut videosekvencí, což není špatné.


Displej


Zadní displej má poměr stran 3:2, takže při focení snímků s klasickým poměrem 4:3 bude po stranách tenký černý proužek. Nahoře jsou informace o kvalitě záznamu, dole pak expoziční nastavení a vpravo vidíte rozkliknutelné quick menu s dalšími funkčními tlačítky.


Při manuálním ostření se může zvětšit náhled (kousek nebo celý), navíc i vidíte, kterým směrem ostříte. To se hodí zejména tehdy, když je obraz opravdu úplně rozostřený. Pravý snímek ukazuje jedno z mnoha menu pro konfiguraci nějakého funkce.


Při nastavení expozice vidíte graf, který ukazuje dostupné rozsahy časů a clon. Vpravo je pak quick menu.


Dále se můžete podívat na výběr ISO citlivosti (horní pravý roh ukazuje, že můžete rovnou vybírat i horní limit ISO citlivosti), vpravo je jsou pak barevné filtry.


Náhled na displeji si také můžete zrušit a nechat si zobrazit jen stavový náhled. Pravý snímek ukazuje natáčení videa (díky poměru stran 16:9 jsou zde dva černé proužky dole). Pravý sloupeček pak umožňuje nastavit dotykově clonu nebo čas. To je tišší řešení a v podstatě bez otřesů.


Hlavní menu se dělí na mnoho záložek. Jsou zde fotografická nastavení, pro video, ovládání, technická nastavení a další.


Vyfocené fotografie je možné si zobrazit celoplošně, doplnit je údaji, případně tu mezi jinými máte i zmenšení zobrazení s více informacemi.




Wi-Fi


Fotoaparát je vybaven bezdrátovým rozhraním Wi-Fi (IEEE 802.11ac) a je zde také Bluetooth 4.2. Bezdrátová konektivita je už tradičně chloubou Panasonicu, vše funguje hned napoprvé a opakovaně. Aplikace v době testování nicméně nepodporovala GH5, takže k dispozici byly jen základní funkce (neuměla některé z těch, které byly popsány v manuálu, což se týkalo např. přenosu GPS souřadnic).


Vzdálené focení ale uměla i tato verze a zde opět oceňuji velmi solidní rychlost spojení a minimální prodlevy. Výborné je také to, že lze z telefonu nastavovat většinu expozičních parametrů a dokonce je možné změnit režim focení na kolečku fotografických režimů fotoaparátu, aniž by to shodilo aplikaci jako u některých jiných výrobců.


Tady tedy vidíte možnost nastavit např. clonu a čas, vyvážení bílé, korekci expozice, ostřící body a ISO citlivost. K dispozici je také quick menu ve formě seznamu.


Je zde i možnost prohlížet si vyfocené snímky na větší obrazovce telefonu (nebo tabletu) a stáhnout si tyto snímky do mobilního zařízení. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.