Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5: video-profesionál

15.6.2017, Milan Šurkala, recenze
Lumix GH5 je jedním z nejočekávanějších fotoaparátů roku. Má 20MPx stabilizovaný snímač, podporuje 4K/60p, dokonce i 6K/30p video a spoustu dalších funkcí zejména pro profesionální natáčení videa. Jak se projeví v našem testu?
Nyní se budeme věnovat focení v protisvětle, které je pro všechny fotoaparát dost náročnou disciplínou.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo 1

expoziční čas 1/1000 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl pořízen bez prosvětlovacích technologií. V obloze je přepal, naopak krajina je dost tmavá. Docela příjemným překvapením bylo zachování alespoň nějaké kresby v méně výrazných stínech (doporučuji proto stáhnout odšumování na minimum). Objektiv bohužel trpí na odlesky. Můžete se mrknout na snímek v RAW formátu. Ve světlech jsou slušné rezervy a velkou část přepalu lze zachránit. Můžete dát také více jasu stínům, počítejte ale s postupným zvyšováním šumu.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo Inteligentní dynamický 1

expoziční čas 1/1000 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24)mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



V tomto případě byla použita funkce Inteligentní dynamický na nejnižší nastavení. I zde jde vidět, že Panasonic dělá pokroky a funkce je opět lépe využitelná než u starších přístrojů. Trochu slabší expozice stáhla přepal, fotoaparát nicméně o něco více prosvětlil krajinu. Přesto zde nedochází k výraznějšímu rozmývání, což chválím.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo Inteligentní dynamický high 1

expoziční čas 1/1300 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde byla použita funkce Inteligentní dynamický na nejvyšším stupni. Přepal je výrazně slabší, naopak krajina je ještě více prosvětlená, a i když se to trochu projevuje na kvalitě obrazu, ta je stále velmi dobrá. Rozmytí prosvětlených detailů není nějak dramatické.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo HDR 1

expoziční čas 1/1300 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát disponuje i HDR režimem. Typicky pro Panasonic má problémy s mraky, které "srovnává" někdy až moc a působí dost jednolitě. Nicméně je nutné uznat, že prosvětlení stínů a stáhnutí jasů je velmi dobré a proti předchozímu snímku je fotografie sice trochu méně ostrá, ale také mnohem méně zašuměná a celistvější.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo 2

expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Dynamický rozsah scény byl opravdu hodně velký. Krajina a budova nepřekypují kresbou, čekal jsem to ale horší. Především ve trávě ale moc detailů skutečně nenajdete. V obloze je naopak velký přepal. Pokud se podíváte na RAW, můžete si zkusit, co vše lze ze snímku vlastně vytáhnout. Pokud jde o přepal, tam už se toho moc dělat nedá. Stínům můžete dodat lepší jas, počítejte ale se šumem.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo HDR 2

expoziční čas 1/1000 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení



HDR režim trochu srovnal jasy, pořád je tu ale tmavá krajina a budova. Opět je tu trochu nižší šum, ale snížena byla i ostrost fotografie.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo 3

expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 40 (80) mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek dopadl mnohem lépe, než se na první pohled zdálo. Stíny byl skutečně výrazné a přesto tu najdete solidní kresbu. Nějaké dramatické zásahy v RAWu ani nejsou potřeba.


Panasonic Lumix GH5 protisvětlo 4

expoziční čas 1/1000 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení



Pokud fotoaparátu necháte výchozí odšumování, připravte se na neuvěřitelně rozsáhlé mydlení obrazu. Ze stromů nezbylo prakticky nic. RAW ukazuje, že tam sice je dost šumu, ale rozhodně lze zachovat lepší zdání kresby. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.