Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5: video-profesionál

15.6.2017, Milan Šurkala, recenze
Lumix GH5 je jedním z nejočekávanějších fotoaparátů roku. Má 20MPx stabilizovaný snímač, podporuje 4K/60p, dokonce i 6K/30p video a spoustu dalších funkcí zejména pro profesionální natáčení videa. Jak se projeví v našem testu?
Na Lumix GH5 se dlouho čekalo a je nutno říci, že až na pár věcí jde skutečně o vynikající přístroj. Není to už žádný drobek, větší rozměry ale umožnily zlepšit ergonomii držení i ovládání, byť by stále bylo co zlepšovat. Konfigurovat lze takřka cokoli, jsou zde desítky funkčních nastavitelných tlačítek. Výborný je dotykový výklopný displej, perfektní je také nadprůměrně velký elektronický hledáček. Zajímavostí je i joystick, dva rollery a radost udělá i dvojice SDXC slotů. Ve výbavě jsou jacky pro sluchátka, externí mikrofon, port pro dálkové ovládání a máme zde dokonce plnohodnotný HDMI port.

Autofokus je oblastí, kde lze hodně jásat i kárat. DFD ostření je zde opět extrémně rychlé, u jednorázového ostření patří k naprosté špičce. Ostří velmi rychle, obvykle přesně a velmi spolehlivě i v hodně špatných světelných podmínkách. Dojmy z průběžného ostření může dost ovlivnit volba priority ostření/spouště. Sledování má sice občas problém zamknout objekt, ale pokud se podaří, sleduje jej velmi spolehlivě. Možnosti polohování AF bodů jsou velmi bohaté, potěší dotykové ostření a obecně je tu tolik možností nastavení, že každému bude vyhovovat něco jiného.

K dispozici je focus peaking, manuální ostření se zvětšováním náhledu, focus bracketing a technologie Post Focus, která nyní funguje dokonce i v 6K rozlišení. Takřka nekonečné jsou také možnosti nastavení expozice, kde lze využít nejen mechanickou, ale také elektronickou závěrku. I zde je mnoho možností nastavení bracketingu.


Panasonic Lumix GH5 galerie ocenění Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GH5
za excelentní možnosti videa, ovládání a dobré kvality výstupu. Logo ocenění je ke stažení zde


Hlavním lákadlem modelu Lumix GH5 je video. Maximem je 6K video při 30p, to ale není k dispozici v poměru 16:9. Jde v podstatě o speciální režim sekvenčního snímání. V klasickém video režimu je pak maximem 4K při 60 snímcích za sekundu. To je hodně detailní a plynulé. Kvalita je výborná, dost dobrá je i při vyšších citlivostech. Ještě ISO 3200 je v pořádku, při ISO 6400 začíná obraz více šumět a trochu ztrácet barvy, špatné je to pak až při ISO 12800. Lze točit zpomalené Full HD video při 180 fps, bohužel bez možnosti autofokusu a zvuku. Je zde obrovská spousta profesionálních nastavení záznamu, potěší i možnost 10bitového záznamu a výstupu.

Autofokus ve videu ale zaznamenal asi největší kritiku. I když umožňuje nastavit své chování (rychlost a citlivost). i při nejvyšší citlivosti je občas necitlivý a lenivý začít, přitom ale nepříjemně pulzuje. Paradoxně tak předvádí lepší výsledky při méně agresivním nastavení. V běžných podmínkách ostří slušně a pro profesionální natáčení s dnes tak populárními video objektivy (které jsou z drtivé většiny manuální) jsou kvality GH5 excelentní. Výborná je také duální stabilizace obrazu. Video dost žere baterku, a tak určitě nezapomeňte přikoupit několik náhradních akumulátorů.

Kvalita fotografií je hodně slušná, 4/3" čip předvádí slušné výsledky odpovídající velikosti senzoru. I když se Panasonic chlubí pokročilými algoritmy odšumování, jediné, co byste měli udělat, je odšumování stáhnout na naprosté minimum, které je dostupné. Teprve tehdy budou snímky dostatečně detailní, ne až tak moc rozpatlané, byť za cenu vyššího jasového šumu. Dynamický rozsah čipu je dobrý. Výborná je rychlost fotoaparátu, RAW buffer je obrovský (přes 60 snímků) a sekvenční snímání nabídne velmi vysokou rychlost.

Panasonic Lumix GH5 je tedy vynikající fotoaparát a vskutku profesionální kamera. Dobře se ovládá, nabídne tolik možností konfigurace, že se v tom člověk až ztratí. Snad jedinou vadou na kráse je letargické ostření u videa, které se setkalo s velkou kritikou. Některé dynamické scény mu prostě dělají problémy a je lepší si to ošéfovat sám. Pro vyloženě profi nasazení, kde se obvykle ostří ručně, ale za dané peníze jen těžko seženete něco lepšího.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení vynikajícího 4K videa v profi kvalitě (ideálně s ručním ostřením)
2. Rychlé sekvenční snímání
3. Makro fotografie díky focus bracketingu
4. Natáčení slow motion Full HD videa

 

Plusy


+ Vynikající možnosti natáčení videa (až 6K, 4K 10bit záznam)
+ Výborné možnosti ovládání a konfigurace
+ Nekonečné možnosti nastavení ostření a expozice
+ Perfektní elektronický hledáček a dotykový displej

+ Dva SDXC sloty a mnoho portů (2 jacky, plnohodnotné HDMI,...)
+ DFD ostření, výborné u fotografií
+ Obrovský RAW buffer

 

Minusy


- Letargický autofokus ve videu

- Slabší výdrž na baterie

 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GH5 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 70 000 Kč s DPH (včetně objektivu Leica 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.