Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem

28.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem
Panasonic nedávno představil nový fotoaparát Lumix GH6, který byl napjatě očekáván. Zvýšilo se rozlišení 4/3" čipu na více než 25 MPx, dostáváme zde 4K video při 120 fps, většina režimů je v 10bitové hloubce a máme tu především Dynamic Range Boost.

Protisvětlo

 
Na několika snímcích se podíváme na dynamický rozsah senzoru. Překvapivě z Lumixu GH6 zmizela funkce I.Dynamický a nenajdeme zde pro snímky ani žádné HDR (můžete však aplikovat např. plošší profily včetně V-Log).
 
Panasonic Lumix GH6 protisvětlo 1
expoziční čas 1/125 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Dynamický rozsah snímače je solidní, nabídne poměrně dost možností pro prosvětlení stínů i stažení přesvětlených jasů, což můžete vyzkoušet ve snímku RAW.
 
Panasonic Lumix GH6 protisvětlo 2
expoziční čas 1/640 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zatímco v JPEGu najdeme přepaly, v RAWu je dokážete téměř všechny zachránit. Ani stíny na tom nejsou špatně a i při výrazném prosvětlení se netopí úplně v šumu (s nějakým tím šumem ale musíte počítat).
 
Panasonic Lumix GH6 protisvětlo 3
expoziční čas 1/400 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Vzhledem k tomu, že jsem používal snížené odšumování, se stíny netopí v rozpatlaných plochách, ale mají docela slušnou kresbu. V obloze máme velký přepal a můžeme se podívat, co vše s ním půjde udělat v RAWu. Musím uznat, že dynamický rozsah snímače je poměrně slušný.
 
Panasonic Lumix GH6 protisvětlo 4
expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Máme tu poslední snímek v kapitole o protisvětle, kde JPEG trpí na mnoho přepalů. RAW ale ukazuje obrovské rezervy a většinu z nich snadno vytáhnete zpět a dostanete do mraků trochu kresby. Vytažené stíny budou trpět na jasový i barevný šum, nicméně na 4/3" snímač to není vůbec špatné.
 
 

Zoom

 
Velikost (a vůbec přítomnost) optického zoomu závisí na namontovaném objektivu. V tomto případě se podíváme na Leicu 12-60mm F2.8-4.0.
 
Panasonic Lumix GH6 zoom 24mm
expoziční čas 1/400 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Objektiv potěší širokoúhlým záběrem i celoplošně výbornou kresbou. I zde se můžete podívat na snímek v RAW formátu.
 
Panasonic Lumix GH6 zoom 120mm
expoziční čas 1/400 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 60 (120) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Výhodou tohoto objektivu je slušný 5× optický zoom i to, že nabídne velmi pěknou kresbu až do rohů.
 
 

Multiexpozice (High Resolution)

 
Novinkou u Lumixu GH6 je možnost fotit snímky režimu vysokého rozlišení využívajícího multiexpozici i z ruky. Fotoaparát se sám postará o potlačení artefaktů a při testu jsem se s ničím takovým nesetkal. GH6 umožňuje využít 50MPx nebo 100MPx rozlišení a vedle plného rozlišení umožňuje uložit i snímek ve 25MPx rozlišení.
 
Panasonic Lumix GH6 multiexpozice 25MPx
expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Obraz je velmi slušný (levý roh bych viděl na nějakou anomálii, neboť většinou byla i tato strana v pořádku) a podívat se na něj můžete i v RAW formátu. Jak ale bude vypadat 100MPx snímek?
 
Panasonic Lumix GH6 nultiexpozice 100MPx
expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 12 (24) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Na pixelové úrovni vypadá jak po mírném digitálním zoomu, v zásadě je ale kvalita dost slušná. Můžete se podívat také na RAW. Zajímalo mě však, co se stane, když tento 100MPx snímek zmenším na rozlišení 25 MPx a porovnám ho s 25MPx snímkem bez této funkce.
 
Panasonic Lumix GH6 multiexpozice srovnání
výřezy z 25MPx snímků (nativní 25MPx snímek vlevo, 100MPx snímek zmenšený na 25 MPx vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Tady jde opravdu vidět, že multiexpozice přidává detaily, které jsou o něco ostřejší, linie jsou celistvější a jde vidět, jak dokáže obejít problémy Bayerovy interpolace. Velmi slušná práce obzvlášť i proto, že jde o snímek focený z ruky. Počítejte však, že vyfocení takového snímku chvilku zabere, skládání expozic trvá 13 sekund a něco trvá i samotné vyfocení snímků (nastavit lze i prodlevu spouště). Funkce si poradí téměř s čímkoli a nevadí ji ani delší expozice, kde přijde ke slovu i účinná stabilizace.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.