Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem

28.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem
Panasonic nedávno představil nový fotoaparát Lumix GH6, který byl napjatě očekáván. Zvýšilo se rozlišení 4/3" čipu na více než 25 MPx, dostáváme zde 4K video při 120 fps, většina režimů je v 10bitové hloubce a máme tu především Dynamic Range Boost.
Dnes jsme se podívali na vlajkovou loď Panasonicu v Micro Fourd Thirds systému, nový Lumix GH6, a je nutno uznat, že jde o do značné míry přelomový fotoaparát. Zatímco GH5 II je spíše lidovějším přístrojem pro vloggery, GH6 je vyloženě profesionální nástroj a navzdory ne až tak velkému senzoru tu jsou vidět velké kroky vpřed. Především tu máme nový 25MPx snímač, který po dlouhé době přináší pro tento systém vyšší rozlišení. Nemá to ale v zásadě žádný negativní dopad na kvalitu obrazu, ba právě naopak. Fotografie mohou být detailnější, šum se nijak nezvýšil, a především musím ocenit velmi dobrý dynamický rozsah senzoru. Už i bez aktivní funkce Dynamic Range Boost je to velmi dobré a překvapovalo mě, co vše lze vytáhnout z jasů i stínů bez toho, aniž by se to celé topilo v šumu.
 
Výše zmíněná funkce přináší funkce z high-endových profesionálních kamer do sféry pro běžné smrtelníky a umožňuje to, aby byly jednotlivé snímky zpracovávány dvěma různými obvody s důrazem na světla i stíny zároveň. Rozšiřuje to zejména dynamický rozsah ve světlech a umožňuje více přeexponovávat s nižším rizikem přepalů. Hlavní jsou pokroky v oblasti videa, a tak jsme se tu dočkali velmi detailního videa např. v 5.7K při 60p. 4K video umí fotoaparát i ve 120 fps včetně autofokusu, Full HD video pak dokonce při 240 fps (ale bez průběžného ostření). Ve slow-motion se dostáváme na 300 fps a hlavní je to, že se to obešlo bez výraznějšího dopadu na kvalitu obrazu. Nechybí ani záznam ve formátu V Log s rozšířeným dynamickým rozsahem a lepší je i kvalita videa za špatného světla, byť tady se nadále projevují limity menšího senzoru.
 
Panasonic Lumix GH6 Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GH6
za nadprůměrné funkce nejen pro video i velmi dobrou kvalitu výstupu. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Zajímavostí je aktivní chlazení, které umožňuje neomezené natáčení. Při delším natáčení (v závislosti na podmínkách) se může automaticky pustit a na nižších rychlostech moc neruší, na vyšších už může být slyšet, nicméně to platí pro interní mikrofon (a ten asi budou typičtí uživatelé GH6 používat jen zřídka). Ventilátor si vyžádal zvětšení a posunutí displeje dozadu, takže GH6 rozhodně není úplně malým fotoaparátem a je dokonce větší než full framový Lumix S5. Drží se však velmi dobře, má hodně ovládacích prvků a takřka nekonečné možnosti konfigurace tlačítek. U displeje si dokonce můžete vybrat, zda jej vyklápět nahoru nebo do strany. 
 
Tradiční otázkou je zaostřování DFD, které je u fotografií zase o něco lepší, i když stále ne dokonalé. U sledování bych uvítal trochu větší jistotu, že neztratí objekt, a možnost menší výchozí plochy pro výběr sledování. Druhou negativní vlastností fotoaparátu je dosti nízká výdrž akumulátoru, což platí zejména tehdy, natáčíte-li video. Náhradní akumulátor a ideálně powerbanka s kabelem jsou příslušenstvím, které lze rozhodně doporučit.
 
Jinak ale v podstatě není fotoaparátu co vytýkat. Excelentní je stabilizace, která má takový účinek, že není problém fotit ani několikasekundové expozice z ruky. V noci tak klidně můžete volit nízké citlivosti a ještě k tomu clonit. Velmi zajímavá je také funkce multiexpozice, která vytváří až 100MPx snímky. Opět je možné fotit z ruky a GH6 je schopna poradit si i s pohybujícími se objekty. Výsledkem jsou opravdu o něco detailnější fotografie. Potěší i rychlé sekvenční snímání, které může bez AF a DR Boost dosahovat až 75 fps.
 
Lumix GH6 je ve výsledku hodně nadprůměrným fotoaparátem, resp. bychom mohli říci kamerou. Cena sice může vypadat na 4/3" fotoaparát jako hodně vysoká, ale vzhledem ke schopnostem a profesionálním funkcím jde o přístroj, který je pro cílovou skupinu naopak docela levný. Proto si od nás tentokrát vyslouží ocenění TREFA.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Natáčení profesionálního videa nejen ve 4K
2. Noční fotografie i z ruky
3. Pořizování velmi kvalitního slow-motion videa
 
 

Plusy

 
+ Solidní kvalita obrazu a dynamický rozsah (+ funkce Dynamic Range Boost)
+ Perfektní výkon stabilizace
+ 4K120p a Full HD 240p video
+ Slow-motion video až do 300 fps
+ Dotykový polohovatelný displej (dvěma způsoby)
+ Bohaté možnosti konfigurace ovládání
+ Možnost nabíjení baterie a používání fotoaparátu současně
+ Multiexpoziční režim se 100 megapixely
+ Aktivní chlazení zajišťuje neomezené natáčení
+ Dobrý poměr ceny a výkonu
 
 

Minusy

 
- Slabá výdrž na baterii
- Pro mnohé až příliš velké rozměry a hmotnost
- Občasné vrtochy systému DFD
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GH6 včetně objektivu děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 71 000 Kč s DPH (včetně objektivu Leica 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.