Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GM5: mikro-CSC

2.2.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na opravdu maličký CSC fotoaparát, Panasonic Lumix GM5. Jde o zástupce populárního Micro Four Thirds systému s 16MPx senzorem a dotykovým displejem. Nezapomnělo se dokonce ani na hledáček.
Panasonic Lumix GM5 je opravdu miniaturním CSC fotoaparátem s rozměry nejmenších profi kompaktů. Se setovým 12-32mm objektivem je opravdu velmi kompaktní a vejde se do kapsy bundy, a ta nemusí být ani vyloženě zimní. Při takto malých rozměrech překvapí přítomností elektronického hledáčku, pochopitelně nemůžete počítat s nějak výrazným zvětšením obrazu. Stále je to ale použitelné a přítomnost hledáčku rozhodně chválím. Díky tomu byl ale použit širokoúhlý displej, čímž na straně zbývá velmi málo místa pro palec (nemluvě o velmi malé ploše pro zobrazení 4:3 fotografie na 16:9 displeji), tlačítka jsou utlačena na boku a jsou dost malá. Navíc je zadní roller dost blízko displeje, takže není až tak velký problém nechtíc se dotknout displeje a nastavit si ostřící bod do pravého horního rohu. Jinak ale dotykový displej chválím, umožňuje i pohodlné nastavování parametrů.

Chválím velmi rychlý autofokus i jeho slušnou automatiku, vhod přijde i výběr AF bodu dotykem. Autofokus sám o sobě nabídne rozsáhlé možnosti nastavení, takže každý má možnost si fotoaparát nastavit dle libosti. Manuální ostření je s 12-32mm objektivem trochu problematické, protože objektiv nemá ostřící kroužek, a tak je nutné ostřit pomocí tlačítek nebo displeje. U objektivů s ostřícím kroužkem (takových je drtivá většina) je to úplně v pohodě, elektronická vazba je rychlá a přesná. Velmi rozsáhlé jsou možnosti nastavení expozice, zde lze opět chválit, máte tu bohaté možnosti nastavení bracketingu, intervalového snímání a dalších, nemluvě o expozičním času až do 1/16000 sekundy.


Panasonic Lumix GM5 hodnocení


Užít si můžete Full HD video s možností automatiky i manuálního nastavení, potěší i 1080p50 záznam. Naopak moc nepotěší absence interního blesku. K dispozici je sice externí blesk přímo v balení, ten má ale docela zvláštní tvar, je dost velký na výšku (ztrácí se kompaktnost přístroje) a není příliš silný. Synchronizační čas blesku je jen 1/50 sekundy. Ani výdrž na baterii nepatří k těm největším, ale to je daň za malé rozměry a malou baterii. Z pozitivních věcí mohu zmínit Wi-Fi, která se snadno konfiguruje a na rozdíl od mnoha jiných přístrojů i poměrně slušně funguje.

Fotoaparát má velmi krátké prodlevy, buffer je spíše průměrný, sekvenční snímání dostatečné, s elektronickou závěrkou nadprůměrné. Díky elektronické závěrce (na první nebo obou lamelách závěrky) chybí mechanická vazba, na což si ale časem zvyknete. Spoušť nicméně vyžaduje silnější domáčknutí. Pokud ji zmáčknete jen lehce tak, jak to stačí u mnoha jiných přístrojů, stisk se nezaznamená a logicky pak nefotíte.

Kvalita obrazu je slušná, což platí zejména o RAWu. Tam lze dosáhnout poměrně nízkého šumu vzhledem k velikosti senzoru (na úrovni nejslabších APS-C senzorů), dynamický rozsah také vzhledem k rozlišení a velikosti čipu není špatný a nabídne docela pěkné možnosti hraní si s RAWy. JPEGy jsou dobré, ale některé plochy (zejména ty lehce za hranicí hloubky ostrosti) jsou docela zvláštně rozpatlány, což platí především o středních citlivostech.

Nový Panasonic Lumix GM5 mě tedy velmi potěšil a patří rozhodně k velmi dobrým přístrojům Micro Four Thirds systému. Osobně mi vadily některé ergonomické prohřešky a mnohé zarazí dosti vysoká cena. Základní set za cenu 23 tisíc rozhodně není levný. Ať tak či onak, GM5 se dost povedl.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Každého, kdo se nechce tahat s velkým fotoaparátem, přitom chce solidně fotící přístroj s možností výměny objektivů
2. Bezdrátové focení přes Wi-Fi


Plusy


+ Extrémně malé rozměry a hmotnost
+ Velmi rychlé ostření

+ Solidní Full HD video
+ Elektronický hledáček (byť poměrně malý)
+ Dotykový displej
+ Rozsáhlé možnosti nastavení expozice
+ Slušná kvalita obrazu (v RAWu)


Minusy


- Ergonomické nedostatky
- 1/50s synchronizační čas blesku
- Slabší výdrž na baterii
- Vysoká cena
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GM5 děkujeme Panasonicu.


Cena v době testování: cca 23 000 Kč s DPH (včetně objektivu 12-32mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jako hodnotíte fotoaparát Panasonic Lumix GM5?
V anketě šlo hlasovat od 2.2.2015 do 2.2.2016. Počet hlasujících: 10
Výborný60 %
Průměrný40 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.