Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX7: vymazlený superfoťák

11.11.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Hodně žádaným fotoaparátem pro otestování byl Panasonic Lumix GX7 a nyní vám vaše přání splníme. Do redakce dorazil tento fotoaparát s 16MPx 4/3" Live MOS snímačem a mnoha zajímavými technologiemi, např. výklopným hledáčkem.

Příslušenství


V krabici jsme obdrželi fotoaparát, objektiv s krytkou těla a objektivu (přední krytka u nás chyběla), sluneční clonu, nabíječku s kabelem, popruh, USB kabel, Li-Ion akumulátor, CD-ROM se softwarem a základní manuál.


Panasonic Lumix GX7 příslušenství



Výdrž baterie


Elektrickou energii dodává Li-Ion akumulátor DMW-BLG10E s napětím 7,2V a kapacitou 1025 mAh. Podle výrobce to má stačit na vyfocení 350 snímků se 14-42mm objektivem nebo 320 snímků s 20mm pancakem. V testu jsem dosahoval různých hodnot, poprvé se mi podařilo dostat se až k 520 snímkům, na druhé nabití to bylo o něco slabší a při cca 350 snímcích se objevila červená ikonka baterie (takže by mělo být možno vyfotit ještě takových cca 20-30 snímků navíc). Výdrž je tak na svou kategorii přiměřená, nenadchne ani neurazí.


LCD displej


Zde se budeme věnovat zobrazení LCD displeje (případně hledáčku). V horním řádku jsou informace o rozlišení, kvalitě záznamu a podobných věcech, je tam i stav baterie. Dole jsou naopak expoziční hodnoty a je možné si přidat i histogram. Při změně clony nebo času se objevuje graf zobrazující obě hodnoty, šedě jsou hodnoty nedostupné, červeně pak hodnoty, které znamenají překročení minimální nebo maximální expozice.


Na dalších ukázkách vidíte quick menu (ve spodním řádku nastavení a v horním řádku konkrétní volby) a menu pro jednotlivé položky čtyřsměrného ovladače.


Fotoaparát podporuje i zobrazení elektronické vodováhy. Na pravé straně je malá šipka, která rozbaluje pravý sloupec obsahující další tlačítko pro dotykové ovládání. Jsou zde i další funkční tlačítka.


Na dalším snímku je vidět manuální natáčení videosekvencí, kdy lze upravovat clonu a čas. Pravý snímek ukazuje výběr expozičního režimu.


Zde je výběr scénických režimů a barevných úprav snímků.


U bezdrátového Wi-Fi rozhraní si můžete vybrat jeho úlohu, tedy vzdálené snímání, prezentaci na televizi, odesílání snímků při záznamu nebo odeslání snímků na kartě. Pravý snímek ukazuje hlavní menu přístroje. To má několik záložek podle toho, v jakém jste režimu.


Zde je např. výběr rozlišení videosekvencí. Vedle nastavení pro snímky a videosekvence jsou zde dvě technické záložky, první je věnována spíše ovládání přístroje, nastavení autofokusu a podobně, druhá pak vyloženě technickým nastavením jako je nastavení času, update firmwaru a další.


Snímky lze zobrazit celoplošně, dole máte základní expoziční informace.


Náhled si můžete nechat i zmenšit a doplnit o mnoho dalších informací nebo barevné histogramy.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.