Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX7: vymazlený superfoťák

11.11.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Hodně žádaným fotoaparátem pro otestování byl Panasonic Lumix GX7 a nyní vám vaše přání splníme. Do redakce dorazil tento fotoaparát s 16MPx 4/3" Live MOS snímačem a mnoha zajímavými technologiemi, např. výklopným hledáčkem.
Test Panasonicu Lumix GX7 máme společně zdárně za sebou. Musím říci, že zde se Panasonic opravdu hodně snažil a předložil fotoaparát, u kterého jen těžko budete hledat nějaké vady. Na první pohled může zarazit cena fotoaparátu (26 tisíc za tělo, 28 tisíc v setu se 14-42mm objektivem v době testování), nicméně fotoaparát vám to bohatě nahradí mnoha svými vlastnostmi. Zpracování je dobré, ergonomie ovládání díky mnoha tlačítkům a rychlým odezvám je na CSC značně nadprůměrná. Své k tomu přidává i výklopný displej s ostrým obrazem a dotykovým ovládáním, což dále umožňuje nejen výběr ostřícího bodu, ale také rychlé nastavování položek v menu. V neposlední řadě tu máte dokonce výklopný hledáček s velmi dobrým rozlišením, snad jen jeho zvětšení by mohlo ještě trochu narůst.

Fotoaparát je vybaven novým 16MPx Live MOS snímačem, který je u Panasonicu poprvé mechanicky stabilizovaný, díky čemuž stoupá využitelnost s objektivy jako jsou nestabilizované pevné objektivy Panasonicu, všechny objektivy Olympusu a v neposlední řadě vylepší použitelnost i se starými manuálními skly. Její účinek není sice nějak zázračný, zhruba 1-2 EV, ale pořád lepší než nic (pokud má objektiv optickou stabilizaci, naštěstí zůstává aktivní ta optická). Lumix GX7 potěší krátkými synchronizačními časy blesku a podporovány jsou i bezdrátové externí blesky.

Vynikající je rychlost ostření se 14-42mm objektivem, vysoce nadprůměrná je i citlivost za špatného světla (od -4 EV!). S 20mm F1,7 pancakem to už s rychlostí taková sláva není, ale nezdržuje. Velmi bohaté jsou i možnosti manuálního ostření s focus peakingem a dalšími pomocnými technologiemi. Možnosti nastavení expozice jsou rovněž velmi bohaté, a to už od 1/8000 sekundy, nechybí dokonce podpora elektronické závěrky, takže fotoaparát umí být při focení naprosto neslyšný. Samozřejmostí je možnost omezovat rozsah ISO automatiky, jen mi tu chyběla možnost využít automatické ISO v manuálním režimu.


Panasonic Lumix GX7 ocenění TREFA

Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GX7 za vynikající možnosti ovládání,
svižnost a dobrou kvalitu obrazu. Logo ocenění je ke stažení zde


Chvála poputuje i na adresu videosekvencí ve Full HD rozlišení s progresivním záznamem. Dobré jsou detaily, ostření, clonění, naopak až tak moc nečekejte od mikrofonů a bohužel nejsou podporovány externí mikrofony. Mechanická stabilizace u videa nepracuje. Jak už je dnes zvykem, fotoaparát je vybaven bezdrátovým připojením Wi-Fi. To výborně pracuje zejména se smartphonem ve funkci dálkového ovládání. Výdrž na baterii patří k průměru. Rychlost fotoaparátu je výborná, sekvenční snímání dosahuje vysokých rychlostí a překvapením je také nadprůměrně velký buffer.

Nový snímací čip si také nedělá ostudu. Samozřejmě, že možnosti 4/3" čipu nejsou nekonečné, ale dává na svou velikost překvapivě dobrý obraz i na vyšších citlivostech. Dobré je i zpracování obrazu procesoru Venus Engine. Dynamický rozsah je také dostatečný. Chválím také to, že je možné upravit míru odšumování.

Výsledné hodnocení je tedy rozhodně pozitivní a fotoaparát po zásluhách získává naše ocenění TREFA. Pochopitelně lze namítat, že za stejnou cenu můžete mít střední střídu APS-C zrcadlovek, které budou kvalitou obrazu a hloubkou ostrosti o něco lepší. Lumix GX7 na druhou stranu nabídne výrazně menší rozměry a hmotnosti zejména co se objektivů týče a celá výbava může být doslova poloviční. A to může být pro mnohé velmi dobrý argument. Výbava je navíc rozhodně bohatá (Wi-Fi, elektronická závěrka - naprosto neslyšný chod, vysoce citlivý autofokus,...).


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Pohotové focení (v rámci CSC třídy)
2) Natáčení kvalitního Full HD videa (po obrazové stránce)
3) Focení s manuálními objektivy (dostatek redukcí, stabilizace v těle)
4) Dálkové snímání pomocí Wi-Fi
5) Naprosto neslyšné focení (podpora elektronické závěrky)
 
 

Plusy


+ Kvalitní Full HD video (po obrazové stránce)
+ Nadprůměrná ergonomie ovládání, vysoká rychlost
+ Polohovatelný displej i hledáček

+ Mechanická stabilizace obrazu (ale jen s malým účinkem)
+ Dobré zpracování
+ Nadprůměrná citlivost autofokusu za špatného světla
+ Možnost elektronické závěrky, čas až 1/8000 sekundy
+ Bezdrátové připojení Wi-Fi
+ Nadprůměrně velký buffer
+ Podpora bezdrátových blesků
+ Rychlý autofokus se 14-42mm objektivem
 
 

Minusy


- Chybí podpora externích mikrofonů (interní by mohl být lepší)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GX7 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix GX7 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 28 000 Kč s DPH (včetně objektivu 14-42mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix GX7?
V anketě šlo hlasovat od 11.11.2013 do 6.11.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný93 %
Průměrný7 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.