Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX9: postřehy z praxe

2.7.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na nový CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX9 s výklopným elektronickým hledáčkem. Slibuje rychlé ostření, 4K videosekvence a také velmi účinnou stabilizaci. Jak si povede v našem testu?

Protisvětlo

 
Panasonic Lumix GX9 má několik technologii pro práci s protisvětlem. Je zde I.Dynamický pro softwarové vytažení stínů, nechybí však ani klasické hardwarové HDR z více expozic.
 
Panasonic Lumix GX9 protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/800 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Fotoaparát dost výrazně podexponoval snímek, ten je opravdu hodně tmavý. Přesto to vypadá, že je v něm nějaká kresba. Mrkněme tedy na RAW. Dynamický rozsah ve stínech je s ohledem na velikost čipu velmi dobrý. I po drastickém prosvětlení je zde spousta kresby, nicméně přeci jen je nutné počítat s vysokým šumem. Tak to s tím prosvětlováním nepřehánějte.
 
Panasonic Lumix GX9 protisvětlo 1 I.Dynamický
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
I.Dynamický na maximální výkon viditelně prosvětluje stíny, které nejsou tak černé jako v předchozím případě. Pochopitelně je nutné počítat s trochu vyšším šumem a odšumováním ve stínech ve srovnání s předchozím případem. Díky kratší expozici je trochu více kresby i ve světlech (menší přepal kolem Slunce).
 
Panasonic Lumix GX9 protisvětlo 1 HDR
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
HDR z více expozic přináší nejmenší přepaly a také trochu prosvětlené stíny s o něco nižším šumem. Místy je ale vidět silnější odšumování a vyhlazování kresby.
 
Panasonic Lumix GX9 protisvětlo 2 Javorový vrch
 
expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
I stinné plochy vypadají být pěkně prokreslené. Hodně chválím kresbu 12-60mm objektivu (vynikající i v rozích), nicméně jeho odlesky jsou dost nepříjemné. Můžete se podívat na snímek v RAW formátu. Dynamický rozsah senzoru bych opět hodnotil kladně. Pokud to nepřeženete s prosvětlováním, stíny nabídnou velmi dobré detaily a akceptovatelný šum.
 
Panasonic Lumix GX9 protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/125 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Nelze mít námitky. Vzhledem k podmínkám vyšel snímek jasově rozumně, stíny jsou přijatelně prokreslené (nejsou beznadějně rozmyté). Opět se můžete podívat na snímek ve formátu RAW a znovu vás hodně potěší dynamický rozsah senzoru. Zachráníte toho spoustu z jasů i stínů, kde ale musíte počítat akorát s tím, že se začíná objevovat barevný šum.
 
 

Zoom

 
Optický zoom není vlastností fotoaparátu, ale použitého objektivu. Přesto se podíváme, co si budete moci dovolit, pokud zvolíte set s 12-60mm objektivem od Panasonicu.
 
Panasonic Lumix GX9 zoom 12mm ohnisko
 
expoziční čas 1/640 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Velkou výhodou výše zmíněného objektivu je to, že začíná na přepočtených 24 milimetrech, což je širší úhel záběru, než je u setových objektivů zvykem. Potěší navíc i výbornou ostrostí až do rohů.
 
Panasonic Lumix GX9 zoom 60mm ohnisko
 
expoziční čas 1/640 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 60 (120) mm, klikněte pro zvětšení
 
Další výhodou je kromě širšího začátku i delší konec. Jinak řečeno, 12-60mm objektiv nabídne ve své třídě nadprůměrný 5× optický zoom, takže vám i více přiblíží. Nadále je vidět celoplošně excelentní kresbu.
 
Panasonic Lumix GX9 zoom digitální
 
expoziční čas 1/640 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 60 (120) mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení
 
Sám fotoaparát se může postarat akorát o digitální zoom. Ten je 2násobný. V praxi tak je interpolace už poněkud vidět a dostáváte sice 20MPx snímek, ve skutečnosti jde ale o 5MPx výřez.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.