Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX9: postřehy z praxe

2.7.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na nový CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX9 s výklopným elektronickým hledáčkem. Slibuje rychlé ostření, 4K videosekvence a také velmi účinnou stabilizaci. Jak si povede v našem testu?
Otestovali jsme novinku Panasonic Lumix GX9 a jako většina CSC od Panasonicu, i tento model nás dost potěšil. Otázkou je akorát cílení modelu, které mi nebylo moc jasné. Je lehce nad GX80, ale zároveň je dost daleko od vlajkových lodí jako je G9 nebo GH5. Kdo by tak chtěl funkce těchto pokročilých přístrojů ve skladném těle, bude zklamán. Panasonic nabízí spoustu těl, ale malé vysoce schopné nikoli.
 
To rozhodně neznamená, že by Lumix GX9 nebyl schopný fotoaparát. Je velmi dobrý a je také za mnohem příznivější cenovku než někdejší modely GX. Ocenit tak lze pohotové ovládání, které lze v obrovské míře konfigurovat, je tu výborný výklopný dotykový displej a dokonce i výklopný hledáček (ten kvůli širokoúhlému poměru stran nabídne výborné zvětšení u videa, ale jen průměrné u fotografií). Rychlost fotoaparátu je výborná, vůbec nezdržuje.
 
Panasonic Lumix GX9 hodnocení Trefa
 
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GX9
za bohatou nabídku funkcí i solidní poměr ceny a výkonu,. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Už tradičně je velmi dobrý autofokus. Perfektně ostří za špatného světla, je i velmi rychlý a přesný s výjimkou průběžného ostření, kde je jako většina Panasoniců poněkud lenivější. Velmi bohaté jsou i možnosti nastavení expozice včetně podpory elektronické závěrky, spousty režimů bracketingu a dalších. Pokud však jde o výdrž na baterii, nečekejte příliš.
 
Video může přinést radost i trochu zklamání. Pokud jde o stabilizaci, kvalitu záznamu, možnosti nastavení a další detaily, vše je výborné. Přeci jen tu jde ale dobře vidět, že řada GX ztratila ambice být high-endem ve skladném těle, takže tu nenajdete jack pro externí mikrofon, 4K video končí na 30p, chybí slow-motion a již zmíněné 4K video také trpí na dosti výrazný ořez. Panasonic zde přidal funkce jako je Sequence Composition, která zopakuje pohybující se objekt několikrát ve scéně. Je to dobrá hračka, ale nic, co by nešlo udělat i v editorech.
 
Kvalitu obrazu budu určitě chválit. 4/3" čip není žádný obr, ale jeho obrazové výsledky jsou přesto slušné a má i velmi dobrý dynamický rozsah. Zvolená velikost senzoru však má své limity a u vyšších citlivostí jsou už vaše možnosti úpravy RAWů docela omezené. Pokud jde o JPEG, tam lze upravit sílu odšumování, takže doporučuji dát ji na úplné minimum. Koupíte-li si GX9 se setovým 12-60mm objektivem Lumix, těšte se na překvapivě kvalitní objektiv (je opravdu skvělý), jeho jediným problémem je protisvětlo. S tím má hodně velké problémy.
 
Ve výsledném hodnocení si tak Lumix GX9 opět odnáší vysoký počet bodů (v našem případě hvězdiček). Osobně bych od modelu GX9 čekal větší odlišení se ve srovnání s GX80, nějak Panasonicu začíná chybět skladný high-end, kterým byla svého času např. GX7. Na druhou stranu to Panasonic odráží na ceně, která je mnohem lidovější, než na co jsme byli u této řady zvyklí. Poměr ceny a výkonu je tak překvapivě dobrý a vzhledem k hodně solidním výkonům ve všech oblastech si Lumix GX9 zaslouží ocenění TREFA. Za pět hvězd to ale tentokrát nebude.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení 4K videa
2. Pořizování snímků z ruky i ve špatných světelných podmínkách
3. Ty, kteří chtějí skladnější CSC fotoaparát
 
 

Plusy


+ Velmi slušná kvalita obrazu v RAWu i JPEGu
+ Solidní možnosti natáčení videa
+ Výborné možnosti ovládání a konfigurace
+ Bohaté možnosti nastavení ostření a expozice
+ Solidní elektronický hledáček a dotykový displej
+ DFD ostření, výborné u fotografií

 

Minusy


- Letargický autofokus ve videu
- Nízká výdrž na baterie
- Výrazný ořez ve 4K videu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GX9 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 25 500 Kč s DPH (včetně objektivu Lumix 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.