2.7.2018, Milan Šurkala, recenze

Dnes se podíváme na nový CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX9 s výklopným elektronickým hledáčkem. Slibuje rychlé ostření, 4K videosekvence a také velmi účinnou stabilizaci. Jak si povede v našem testu?

reklama
4k video | od: Hirogen (484)  10.8.201819:42
Mne spis prekvapuje, ze u Canon M50 vsichni kritizuji orez na 4k videu, prestoze jsem vysvetlil duvod. Tady u Panasonicu to ale nikomu nevadi...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
skla | od: mlsný amatér (338)  2.7.201810:32
Dlužno ještě podotknouti, že skla od Panasonicu a Olympusu jsou plně kompatibilní, takže komu by se zoom se světelností horší, než 2,8 v celém rozsahu nelíbil, může použít Olympusácký 14 ­- 40­/2,8.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(1)
Re: skla | od: Kabe (786)  2.7.201813:15
Možná jsou plně kompatibilní, nicméně viděl jsem dost ukázek, kdy v rámci MFT skla jedné značky spolupracovala s AF tělem druhé značky problematicky.
Nicméně i tak mi není jasné, proč by měl někdo používat olympusácký 14­-40­/2,8, když může použít Panasonic Lumix G X Vario HD 12­-35mm f­/2,8 II ASPH.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: skla | od: stn35 (207)  2.7.201814:36
a navyse na eglobalcentral sa da zakupit tento svetelny zoom za takmer polovicu ceny co u nas..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(2)
Re: skla | od: mlsný amatér (338)  4.7.20189:21
Výjimky potvrzují pravidlo. Panasonic a Olympus se na plné vzájemné kompatibilitě dohodly a oba ji striktně dodržují. A ten Olympusí zoom je o něco kvalitnější.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: Kabe (786)  4.7.201814:08
Videl jsem pomerne dost vypovidajici videa nejednou na to, abych veril tomu, ze to jsou vylozene vyjimky. Samozrejme ale nechci tvrdit, ze jde o nejake pravidlo. Ten olympusi zoom je ale taky o vice nez tretinu drazsi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: skla | od: Kabe (786)  4.7.201814:41
Konstatovani o te cene beru zpet, popletl jsem si objektivy. Mmch je to 14­-40 nebo 12­-40?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: mlsný amatér (338)  4.7.20189:27
Různých skel pro MFT je u nás k mání přes 150 druhů, přičemž Oly a Pana jsou bez problémů kompatibilní. U jiných značek, např. Voigtlander, nebo Sigma a t. d. už to pravda být nemusí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: Pavel Matějka (799)  5.7.20187:27
Bez problému kompatibilní ­- nemusí fungovat DFD nebo zdvojená stabilizace, mohou být problémy s opravou soudkovitosti. Nemusí jít upgradovat firmware objektivu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: skla | od: Kabe (786)  5.7.20189:01
To je upozorneni o d vyrobce? Nebo zkusenost? Dik.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: pavel_p (199)  17.7.201810:44
http:­/­/av.jpn.support.panasonic.com­/support­/global­/cs­/dsc­/connect­/FourThirds_lens.html
Opačně se to dá snad taky najít, ale mám za to, že Panasonic má v objektivech uloženo jak korigovat jejich vady a Olympus s tím neumí ­(nebo aspoň dříve neuměl­) pracovat ­(otázka pak je, jestli tuto informaci uloží aspoň do RAWu­). Pak mám za to, že není vzájemně kompatibilní stabilizace ­(i když pokud má Panasonic stabilizaci chipu, tak s nestabilizovaným objektivem od Olympusu ze zkušenosti funguje)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: kolyy (358)  4.7.201810:59
Potvrdzujem, moje 4 objektívy Olympus ostria rýchlo a bezproblémovo na mojich telách Panasonic. Ďalšie som testoval a rovnaký výsledok. Môžeme sa baviť o tom, že niektoré objektívy Panasonic ostria pri kontinuálnom ostrení o niečo rýchlejšie a rozhodnejšie ako porovnateľné objektívy Olympus, najmä na dlhších ohniskách ­(zrejme efekt DFD­), ale to je tak všetko. Aj AFC s objektívmi Olympus je použiteľné, a to sa bavíme o ostrení na báze kontrastu.

Olympus 12­-40­/2,8 má pár výhod oproti Panasonicu 12­-35­/2,8 ­- lepšia celoplošná kresba na širokom ohnisku, dlhší dosah, podstatne lepšie makro. Panasonic kontruje najmä menšími rozmermi a optickou stabilizáciou ­(ktorá je však prakticky nepodstatná pre stabilizované telá­). Pri porovnaní autofokusu som nijaký zásadný rozdiel nepozoroval. Osobne mám Panasonic ­(dobrá ponuka z bazáru­), neváhal by som však zobrať ani ten Olympus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skla | od: stn35 (207)  4.7.201815:49
len velka skoda ze uz eglobalcentral neponuka objektivy olympus zuiko ,ktore vyradil zo svojej ponuky cca pred rokom.. je tam len 12­-35 ­/ f2.8 od panasu , cize v tomto pripade ak chcem usetrit nemam na vyber.. u nas za dvojnasobnu cenu ten olympus zuiko kupovat nebudem len koli malym takmer nebadatelnym zmenam..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
upresneni | od: Kabe (786)  2.7.201810:13
". Při běžném focení je tak ostření opravdu extrémně rychlé ­(překonává většinu zrcadlovek a jejich objektivů­)­"
Co znamena ­"bezne foceni­"?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: upresneni | od: Choakinek (2426)  2.7.201819:31
Nejspíš jde o takové focení, které se realizuje za běžného denního světla a u kterého se výhradně využívá jen ostření jednorázového, nikoliv kontinuálního.

A u toho posledního slova bych se na chvíli zastavil. I takový velikán fotografie, jako je Roman Pihan, doporučuje výhradně jednorázové zaostření i při použití nějakého čupr dupr fullframe DSLR těla. Prý je lepší předostřit na očekávanou vzdálenost nějakého pohybujícího se objektu ­(na rovinu, kde chceme mít objekt ostrý a kde se objeví­), než používat kontinuální ostření ­- kvůli úspěšnosti zaostření.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: upresneni | od: Kabe (786)  2.7.201820:02
No mi z toho a i z recenze o G9 https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-g9­-skutecne­-vyborny­/7212­-2 vyplyva, ze u Panasonicu fakt radeji zasadne ostrit na stredovy bod a nevyuzivat DFD ostreni...pak ale tedy jaky smysl maji vysechna ta ostatni ostreni? To se mi nezdalo, tak uz pred casem jsem se zeptal Milana Surkaly na tyto veci v souvislosti prave s tou linknutou casti te recenze a zatim odpoved nedorazila ­- tak uvidime.

S tim zbytkem co pises si dovolim trochu nesouhlasit. Rozhodne jsou situace, kdy kontinualni ostreni smysl ma a jsou i situace, kdy ma smysl i sledovani objektu.....samozrejme zalezi na spouste parametru dane situace od fotaku pres fotografa po scenu. Tech moznosti je strasna spousta a spise mi prijde, ze je to o tom, pro danou situaci umet vybrat co mozna nejlepsi moznost. To, co popisujes, je samozrejme prima, ale ne vdy se to hodi pouzit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(3)
Re: upresneni | od: Cejpatka (279)  3.7.20180:04
Mě by spíše zajímalo, jak autor vlastnost měří tu rychlost? Ne, že bych chtěl zpochybňovat uváděných 0,1 až 0,15 sekundy, ale jakým způsobem se to vlastně při testovaní měří?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: upresneni | od: mlsný amatér (338)  4.7.20189:29
To, co běžně provozuje zhruba 90% fotografů. A Oly M1 má nastavitelnou podporu panningu, např.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: upresneni | od: Kabe (786)  4.7.201813:53
proc se tu vsichni snazite odpovidat misto autora vyroku? Me osobne zajima hlavne to, co tim myslel autor vyroku. Je mi lito, pokud muj dotaz nebyl takto pochopen, priste jej budu jednoznacneji adresovat. Prislo mi, ze je jasne, ze takovou formulaci kazdy muze myslet trochu neco jineho a z toho, ze tedy vyplyne, ze jsem chtel vedet, co tim myslel autor vyroku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
GX9_VS_G80 | od: skroty (1)  2.7.20188:06
Dobrý den, zvažuji koupi G80 a čekal jsem na nějaké články o GX9. Mohl by jsem požádat o radu. Foťák bude sloužit na standardní focení, rodina, zvířata, nějaká ta oční obloha ale připojovat ho k dalekohledu nebudu .... od toho jsou canony. Respektive se rozhoduji mezi GX9 12­-32+35­-100 ­/­/ G80 12­-60 ­/­/ XT20 18­-55. Poprosím tedy o jakoukoliv radu ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: GX9_VS_G80 | od: RiMr (733)  2.7.201811:33
Zvažte ­"starou­" G7čku... za ty prachy za které se dá dnes sehnat je poměr cena­/výkon neskutečný... není utěsněná, nemá stabilizovaný čip a má stejně všivý AF ve videu jako skoro všechny Panasoniky ­(srovnávám s Alfami od Sony s PDAF­) ­- vyjma GH5 po posledním updatu a G9. Moje nejpoužívanější tělo, otloukánek pro všechno.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: GX9_VS_G80 | od: JonSnih (248)  2.7.201817:35
@skroty: Doporučuji si zajít do fotokrámu a obě mašinky si osahat. Nevím, jak velké máš ruce, ale GX9­/GX80 mohou být pro některé ruce už na hranici ergonomie. Obzvlášť s většími ­(nejen­) F2.8 objektivy. Osobně bych bral tu G80 ­(má snímač z GH4­). Nová se dá sehnat za 18 000. K tomu bych vzal bazarovou 12­-35­/2.8 ­(seženeš do 15 000 Kč­), kterých se teď prodává nějak podezřele hodně. I ta PL 12­-60­/2.8­-4.0 je také zajímavá volba, byť dražší. Setový objektiv 12­-60­/3.5­-5.6 není špatný, ale záleží, jestli chytneš povedený kus. Další možností je koupit to přímo komplet s nějakým objektivem:

https:­/­/www.paladix.cz­/bazar­/index.php?adid=509408
https:­/­/www.paladix.cz­/bazar­/index.php?adid=525215

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: GX9_VS_G80 | od: pavel_p (199)  17.7.201812:06
G80 mám. Oproti staré G5 působí robustně, stabilizace na chipu je s pevným Olympusem 45­/f1,8 super a foťáku není téměř co vytknout. Počasívzdornost je využitelná pokud si člověk nemůže počasí vybrat. Objektiv 12­-60mm je překvapivě dobrý ­(v mnoha ohledech i lepší než 12­-35­/f2,8 ­- delší ohnisko, asi malinko lepší ostrost na ohnisku 35mm a mnohem méně odlesků v protisvětle­)
Nevýhody: výdrž baterky a způsob indikace ­(dvě čárky ze tří jsou tak půlka, jedna čárka na pár desítek fotek a to asi u všech Panasoniců­), rozměry z něj nedělají foťák úplně na každodenní nošení ­(daň za robustní grip a lepší ergonomii, zejména s těžšími objektivy­) a třeba proti G5 se zdá výrazně těžší. Krytka sáněk blesku se dá snadno vysunout omylem.
S focením noční oblohy nemám zkušenost.
Nicméně s MFT jsem začal díky GF1 pro relativní skladnost zejména s malými objektivy, i když to proti kompaktu nespňuje dokonale, ale kvalita je jinde. U G80 už je ke zvážení, proč právě tento systém a ne jiný, byť si myslím, že má stále co nabídnout a je zde velký výběr objektivů, ale není to vyloženě drobek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GX9 | od: stn35 (207)  2.7.20184:16
wau! jednym slovom skvele! tak ako csc fotak ­(spomedzi 4­/3 masiniek to naj v pomere cena­/vykon­/vybava­) ovsem na nocne sceny resp pri horsom svetle a aj na bokehy+portrety by som radsej pouzil pevne svetelnejsie objektivy 42,5mm­/f 1.7 ci kratsi 25mm­/f1.7 II., pancake 20mm ­/f1.7 II alebo este svetelnejsiu leicu summilux 25mm­/f1.4 prip klasiku od olyho 45­/f1.8 ..ozaj do testu by ste mohli prip este dodatocne pridat par foto s nejakym z tychto pevnych svetelnych objektivov, aspon pre porovnanie.. co sa tyka svetelnejsieho zoomu je tu este 12­-35mm­/f 2,8 II. no osobne by som volil asi kombinaciu 12­-60mm univerzal zoomu s nejakym svetelnym pevnym sklom napr 42,5mm, ten sa osvedcil
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(5)
Re: GX9 | od: stn35 (207)  2.7.201817:18
vy smradi jebli minuskovat to viete ,ale napisat co som uviedol zle to uz nie.. vsetko je pravda, overte si to!!!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(5)
Re: GX9 | od: Kabe (786)  2.7.201818:53
oni to maji misto masturbace, Pan je ale miluje a tak nedojdou zatraceni
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(4)
Re: GX9 | od: Choakinek (2426)  2.7.201819:39
Hlavně si myslím, že možnost kydat mínusy eliminuje napsat argument, což je možná dobré v diskuzích s mnoha příspěvky, což v žádném případě není jev patrný na tomto serveru, takže si myslím, že by tu možnost kydat mínusy vůbec neměla být.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(1)
Re: GX9 | od: mlsný amatér (338)  4.7.20189:25
Argument si přečtu, na +­/­- nekoukám. Proč? Argument, pokud je věcný a správný, je vždy objektivnější, než nějaká matematická nálepka, kterou může fláknout i naprostý hlupák, který o meritu věci nic neví.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(1)
Re: GX9 | od: Sakini (400)  4.7.20189:53
Respekt, to je aspoň rozumný komentář.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: GX9 | od: Kabe (786)  4.7.201813:59
Nemohu souhlasit, ze komentar je ­"objektivnejsi­", naopak komentar psany jednou osobou, pokud vyjadruje jeji pohled­/nazor se vzdy subjektivni.
Jinak ty plusy a minusy jsou nahodou sranda, tak nejak to dokresluje onrazek o celkove urovni mista, kde je to pouzito, a to ve vice ohledech.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.