Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX100 II: postřehy z praxe

17.12.2018, Milan Šurkala, recenze
Ve třídě profi kompaktů se objevil nový Panasonic Lumix LX100 II. Vychází ze svého předchůdce, nicméně přináší např. dotykový displej a vyšší 17MPx rozlišení. Nechává si vysoce světelný objektiv a 4/3" rozměr čipu.
Dnes jsme se podívali na velmi zajímavý kompakt společnosti Panasonic, model Lumix LX100 II, který nahradil stávající LX100. Přináší několik užitečných vylepšení, jako je např. dotykový displej nebo o něco vyšší rozlišení. Jak si ale stojí v dnešním velmi konkurenčním prostředí? Stála tato vylepšení za to? Pokud se bavíme o ergonomii ovládání, té rozhodně pomohl již zmíněný dotykový displej, nicméně stále ještě není výklopný. I tak jde rozhodně o velký krok vpřed. Velmi slušný je i hledáček, nicméně sem by mířila i první výtka. Díky jeho poměru stran 16:9 není pro fotografie tak velký, jak by mohl být (skvělý je pro video). Pokud vám nesouhlasí jas obou displejů, doporučuji si je nastavit v menu, což by mohlo trochu pomoci.
 
Lumix LX100 II má opět DFD zaostřování, které je v jednorázovém režimu opravdu velmi rychlé a docela dobré výkony předvádí i v průběžném režimu (s ohledem na to, že jde stále jen o pokročilé kontrastní ostření). Oceňuji schopnosti ostření za špatného světla, velmi dobré je i sledování objektu, naopak o něco horší mi přišel automatický výběr AF bodů (řekl bych, že v minulosti vybíral body trochu lépe). Nechybí možnost využít Post Focus a Focus Stacking, které pracují se 4K videosekvencemi, takže nečekejte plné rozlišení. Stále jde ale zejména v případě první funkce o solidní vymoženost (ta druhá produkuje artefakty).
 
Panasonic Lumix LX100 II hodnocení
 
Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, potěší i elektronická závěrka s časy až 1/16000 sekundy, což umožní využívat velmi dobrou světelnost objektivu i při hodně dobrém světle. Automatika je poněkud opatrná a rád volí spíše kratší expoziční časy, mnohdy má tendenci spíše podexponovávat. Volbu expozičních režimů nastavujete pomocí clonového a časového kroužku, což velmi uvítají "klasici", někteří by ale asi uvítali klasické PASM kolečko.
 
Pokud jde o video, zde se toho moc nezlepšilo, možná dokonce trochu naopak. Zatímco LX100 tak ve své době byl excelentním fotoaparátem, LX100 II se už tolik nevymyká a jde rozhodně o slušný, ale ne až tak vynikající přístroj. Stále nabídne velmi dobré 4K video při 30p, nicméně 60p je ve 4K vyhrazeno jiným modelům Panasonicu. Stále zde nenajdete ani zpomalené video a kvůli nárůstu rozlišení je nyní 4K výřez o něco menší než u LX100. Výsledkem tak je ne zrovna malý crop faktor, což nepotěší (ve Full HD je to v pořádku). Stabilizace je však perfektní, zoomování plynulé a autofokus je také o něco svižnější, což opět platí především ve Full HD (ve 4K je lenivější).
 
K nadprůměru patří slušná Wi-Fi a Bluetooth, které jsou poměrně lehce konfigurovatelné, nicméně např. záznam GPS souřadnic přes telefon mi přišel být docela komplikovaný a ne zrovna spolehlivý. Výdrž baterie také není právě špatná, na svou kategorii patří spíše do lehce lepšího průměru. I rychlost je naprosto v pořádku, snad jen náběh přístroje by mohl být o něco svižnější.
 
Kvalita obrazu je rovněž dosti slušná, a to i přesto, že se ze 4/3" snímače využívá menší ořez (kvůli multi-aspect záznamu), takže jde spíše o 1,2" senzor. Míra šumu je přijatelná, dynamický rozsah slušný, každopádně však při větších hrátkách s jasem počítejte s nárůstem jasového i barevného šumu. Fotoaparát nicméně dost těží z výborné světelnosti objektivu a dobré stabilizace, takže pokud je možné spolehnout se na jednu nebo obě tyto vlastnosti, můžete i za opravdu hodně špatného světla snadno fotit s nízkými citlivostmi a dosáhnout tak překvapivě nízkého šumu. V JPEGu rozhodně doporučuji stáhnout odšumování na minimum.
 
Objektiv Leica si nicméně vyslouží i trochu kritiky. Ocenit lze rozhodně výbornou světelnost objektivu, středovou ostrost a krásně jemný bokeh zejména při větším zoomu. O něco horší je to s rohovou ostrosti, není to úplně ideální krajinářský přístroj, nicméně např. 35mm ohniskovou vzdálenost po přepočtu má zmáknutou výborně. Většina optických vad je velmi dobře korigována, přesto tu zůstal už od LX100 jeden velký problém a tím jsou odlesky v protisvětle. Ty jsou opravdu hodně výrazné a jsou schopny zkazit dost fotek. Tady by měl Panasonic a Leica konečně něco udělat (trápí to většinu objektivů ve fotoaparátech Panasonicu).
 
Panasonic Lumix LX100 II je tedy velmi dobrým kompaktem, nicméně dnes to na Trefu stačit nebude. Nejde o to, že by snad LX100 II byl špatným přístrojem, to vůbec. Má ale jeden nemalý problém a tím je LX100. Předchůdce se dnes prodává skoro za poloviční cenu proti LX100 II (12,5 tisíce proti 23 tisícům), což je obrovský rozdíl, přitom novinka nepřinesla ani zdaleka tolik vylepšení, která by ospravedlnila tak velký cenový rozdíl (máme tu dotykový displej, vyšší rozlišení, lepší bezdrátovou konektivitu nebo nabíjení přes USB). Některé z neduhů předchůdce navíc zůstaly. Jmenovitě může zmínit např. problémy s odlesky. Ostatně ani výklopný displej. 4K bez cropu nebo zpomalené video by nebylo na škodu vyřešit.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení portrétů
2. Noční focení i z ruky
3. Panning díky inteligentní stabilizaci
4. Natáčení Full HD i 4K videa
 
 

Plusy


+ Výborná světelnost, příjemný bokeh
+ Solidní AF systém v AFS (rychlost, citlivost i v noci)
+ Nadprůměrná optická stabilizace
+ Solidní rychlost a slušná konfigurovatelnost ovládání
+ Velmi dobrá kvalita videa
+ Solidní výdrž na baterii, nabíjení přes USB
 
 

Minusy


- Výrazné odlesky v protisvětle
- Nepříliš dobrý poměr ceny a výkonu (vůči původní LX100)
- Výraznější crop ve 4K videu
- Pomalé zoomování
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix LX100 II děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 23 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.