Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX100: pozoruhodný profi kompakt

27.5.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vás potěšíme testem fotoaparátu Panasonic Lumix LX100. Tento profi kompakt má 4/3" senzor a vysoce světelný objektiv Leica. Jeho světelnost má velmi pěkné hodnoty F1,7-2,8. Umí natáčet i 4K videosekvence
Panasonic Lumix LX100 při svém uvedení potěšil snad každého. Sliboval 4/3" snímač, širokoúhlý objektiv s výbornou světelností, 4K videosekvence, Wi-Fi a mnoho dalšího. Naše recenze ukázala, že mnoho vlastností je skutečně skvělých, zatímco některé zase až tak dobré nejsou. Ergonomie patří k průměru. Fotoaparát se dobře drží, je přiměřeně skladný, problémy jsou však s ovladači na objektivu, které jsou příliš blízko sebe a např. zapnout manuální ostření nebo makro bez nechtěného zazoomování je docela obtížné. Iritující věcí (alespoň pro mě) je tradiční rychlý nástup úsporného režimu, který po 15 sekundách prohlížení fotografií zasune objektiv, což je přesně ta doba, kdy člověk s detailním prohlížením fotky končí a musí pak čekat na opětovný start přístroje a opětovné zazoomování. Mnoha lidem to samozřejmě vůbec vadit nemusí, mě to vyloženě vytáčelo. Ani umístění tlačítka pro natáčení videa není zrovna nejlepší.

Hledáček je výborný, dá se přes něj manuálně ostřit v tak špatných světelných podmínkách, že jsem prostě žasnul. Nepřišel mi sice tak velký, jak hlásá výrobce, každopádně i tak je velkou chloubou přístroje. V dnešní době mě překvapil displej, který není dotykový, což mi poněkud chybělo pro výběr ostřících bodů (ten je u Panasoniců značně komplikovaný, protože prostřední tlačítko čtyřsměrného ovladače spouští hlavní menu, zatímco u mnoha jiných výrobců je právě rychlým přístupem do režimu polohování AF bodu).

Ostření je docela komplikovaná kapitola. Fotoaparát disponuje DFD ostřením, které je simulací fázového ostření pomocí klasické kontrastní klasiky. Vyfotí dva snímky kontrastně jinam zaostřené, z čehož vypočítá fázový posun a podle toho pak přeostří. Je nutné říci, že rychlost ostření je jednoduše excelentní. Je to asi nejrychleji ostřící fotoaparát, který jsem doposud testoval (zaostří pod 0,1 sekundy, v podstatě v okamžiku zmáčknutí spouště). Je tu ale jeden ne zrovna malý problém. Testovaný kus (a podle ohlasů na internetu i jiné kusy, možná jen nějaká série) totiž občas ostřil nepřesně.

Většinou to bylo na maximálním zoomu s DFD ostřením při mírném přiclonění. Nicméně výjimečně byl mimo i na jiných ohniskových vzdálenostech nebo při odclonění. Na fotoaparát se prostě nedá spolehnout a znovu se ukazuje, že pokud jde o přesnost, není nad klasickou kontrastní klasiku a vše, co zavání "fázovým" ostřením nebo jeho simulací, zavání také případným průšvihem (podobně jako mnoho CSC fotoaparátů s fázovým ostřením na čipu neostří úplně přesně, přestože k tomu teoreticky není žádný důvod, zatímco jejich chudší "kontrastní" příbuzní s tím nemívají takový problém). Ostatně to ukazuje i jednobodový režim na LX100, který nefotí s DFD, ale klasicky kontrastně. Ostří sice hrozivých 0,8 sekundy, ale na všech myslitelných clonách a na všech ohniskových vzdálenostech... přesně.


Panasonic Lumix LX100 hodnocení Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix LX100
za zajímavý objektiv, solidní video a dobrou kvalitu snímků. Logo ocenění je ke stažení zde


Možnosti nastavení expozice jsou téměř nekonečné, světelnost objektivu je výborná a dovoluje překvapivě dobře mazat i pozadí. A především, bokeh je na kompakt překvapivě jemný a připomíná spíše pevné světelné objektivy než zoomovací sklo na kompaktu. Videosekvence jsou nadprůměrně kvalitní se slušným autofokusem i stabilizací, i zde lze nastavovat expozici dle libosti. Komu nestačí Full HD, dostane dokonce 4K video. Naopak překvapivě nepočítejte se zpomaleným záznamem, ten tu nenajdete. Zajímavostí je to, že synchronizační čas blesku je 1/4000 sekundy a výdrž baterie o něco předčila údaje výrobce a lze ji hodnotit jako solidní a mírně nadprůměrnou. Bezdrátové připojení Wi-Fi fungovalo velmi slušně, zde nemám větších námitek.

Po stránce snímače musíte počítat s tím, že je sice se 4/3" úhlopříčkou, ale využívá se trochu menší 1,2" část, a tak oproti 1" kompaktům zas až tolik navíc nenabídne. Šum je poměrně nízký (doporučuji snížit odšumování pro zachování detailů ve stínech), dynamický rozsah překvapivě slušný, ale výkony podobné APS-C čipům prostě nečekejte (už proto, že díky ořezu se od nich vzdaluje více než v případě, že je využit jeho celých 16 megapixelů např. v Micro Four Thirds přístrojích).

Protože objektiv by bez korekcí extrémně zkresloval, v JPEGu i RAWu jsou prováděny optické korekce. Ty ale způsobují to, že původně velmi ostré rohy jsou natažením (korekcí zkreslení) sice narovnány, ale ztrácí svou ostrost a kresba je tak především na nejširší ohniskové vzdálenosti spíše průměrná. Objektiv má obrovské problémy v protisvětle, tak hodně trpí na nepříjemné odlesky. Tady je nutno říci, že odlesky jsou dost výrazné a použitelnost fotoaparátu v protisvětle hodně limitují.

Jak tedy Panasonic Lumix LX100 zhodnotit? Musím říci, že jsem čekal trochu více. V některých podmínkách méně spolehlivý autofokus, omezená použitelnost v protisvětle a za určitých podmínek nepřesvědčivá ostrost objektivu kvůli výrazným optickým korekcím nejsou zrovna nevýznamné minusy. Na druhou stranu tu je mnoho dobrých plusů. Výborná světelnost, rychlost, krásný bokeh, 4K video, dobrá kvalita obrazu v RAWu, excelentní hledáček a pár dalších pozitiv. Zda fotoaparátu dát nebo nedát ocenění TREFA, byl neskutečně těžký oříšek. Když dám čtyři hvězdičky, bude to málo. Když dám čtyři a půl, bude to zase moc, je to někde mezi. Nakonec mu ale ocenění uděluji.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení v noci i bez stativu (světelnost, výborný MF)
2. Natáčení Full HD nebo 4K videa
3. Méně náročné portréty


Plusy


+ Extrémně rychlý DFD autofokus
(viz i negativa)
+ Excelentní hledáček
(možnost manuálního ostření i v nadprůměrné tmě)
+ Full HD a 4K videosekvence
+ Výborná světelnost objektivu, výrazně nadprůměrný bokeh

+ Solidní rychlost přístroje
+ Slušný senzor (rozumná míra šumu, solidní dynamický rozsah)
+ Poměrně spolehlivá Wi-Fi


Minusy


- Výrazné odlesky protisvětle
- Méně spolehlivý AF s DFD (jen za určitých podmínek, možná jen problém některé série)
- Výrazné optické korekce zkreslení se někdy projevují ve slabší kresbě
- Otravně rychlý úsporný režim objektivu
- Obtížně ovladatelné prstence objektivu (jsou moc blízko sebe)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix LX100 děkujeme Panasonicu.


Cena v době testování: cca 21 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix LX100?
V anketě šlo hlasovat od 27.5.2015 do 7.5.2016. Počet hlasujících: 9
Výborný56 %
Průměrný44 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.