Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LZ10: překvapivý všeuměl

1.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Lumix DMC-LZ10 vypadá již od pohledu velmi slibně. 5× násobný optický zoom začínající na 30 mm, optická stabilizace a 10Mpix snímač. My jsme se podívali na to, zda dokáže všechny tyto trumfy náležitě využít, nebo přináší nepříjemná překvapení.
Abyste mohli sami dobře porovnat kvality, či nekvality fotoaparátu, můžete se podrobně podívat na přiložené ilustrační fotografie pořízené Lumixem LZ10.


expoziční čas 1/640 s, clona F5,7, citlivost ISO 100, ohnisko 88 mm, klikněte pro zvětšení

Na 88mm ohnisku je fotoaparát schopen podat dobré výkony. Ostrost je dobrá, šum by mohl být trochu menší, modrá obloha začíná být mírně postižena barevným šumem. Ten se dá snadno a účinně odstranit.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 160, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Jedno přírodní foto s vysokým dynamickým kontrastem. To fotoaparát zvládá jen průměrně. K fotografii nemám výhrady, jen mě opět zaráží zvláštní charakter šumu.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 160, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Makra se dají s fotoaparátem fotit bez problémů. Ostření na takto krátké vzdálenosti je rychlé a přesné. Teď už je jen na fotografovi, aby se moc nehýbal a neposunul si tak rovinu zaostření.


expoziční čas 1/200 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Výhodou širokého ohniska je také to, že můžete fotit architekturu ze všech možných úhlů a většinou se tam vždy nějak zajímavě vleze. Třeba ne celá budova, ale šířka záběru může fotografii dodat zajímavý nádech.


expoziční čas 1 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Právě proto mám rád manuální režimy. Můžu si takto hrát a vyfotit třeba jedoucí Porsche. Samozřejmě to chce desítky pokusů, než vyjde jeden přijatelný. Možnosti manuálních režimů jsou u fotoaparátu Panasonic Lumix bohaté, makro dokáže ostřit již poměrně blízko a tak si můžete opravdu hrát dosyta.


expoziční čas 1/800 s, clona F5,7, citlivost ISO 100, ohnisko 88 mm, klikněte pro zvětšení

Jen pár minut před tím, než byla skipová věž Dukly odstřelena a srovnána se zemí. Samotnou explozi a pád zaznamenal fotoaparát sekvenčním snímáním na 11 snímků. Rychlost sekvenčního snímání mohla být o něco lepší, přibližně 1,5 fps není mnoho.


expoziční čas 1/80 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Makro ve spolupráci s nízkou clonou se podepisuje na rozostřeném pozadí. I zde si můžete všimnout zajímavého šumu na fotografiích.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Pravá síla 30mm ohniska. Ač jsem nebyl až tak daleko, na snímek se mi vešla celá budova a zbyla ještě spousta místa okolo.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 43 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem testoval nastavování expozice. Namíření na kopec se projevilo správnou expozicí kopce a lesů, nicméně obloha byla v prostřední části silně přepálená. Namíření na oblohu logicky správně exponovalo oblohu a způsobilo podpaly okolo. Snímku to však dodalo dramatičtější atmosféru.


expoziční čas 1/8 s, clona F3,3, citlivost ISO 400, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

I přes použití citlivosti ISO 400 je fotografie poměrně dobrá. Šum sice v obraze je, ale nezpůsobuje výraznější degradaci detailů. Stejně tak se dobře projevila stabilizace. Čas 1/8 s z ruky je už docela dlouhý a to i na krátké ohnisko.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.