Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.7.2008, Milan Šurkala, recenze
Lumix DMC-LZ10 vypadá již od pohledu velmi slibně. 5× násobný optický zoom začínající na 30 mm, optická stabilizace a 10Mpix snímač. My jsme se podívali na to, zda dokáže všechny tyto trumfy náležitě využít, nebo přináší nepříjemná překvapení.
KarelRe | 27.9.200916:23
Samospoušť ­- 10s a 2s opravdu má, v tom není problém, ale nastavení jakékoliv jiné z Vámi uváděných samospouští jsem nikde nenalezl, jak se to dá použít? Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 27.9.200917:12
Chyba je na mé straně, takovou samospoušť fotoaparát nemá, jedná se o copy&paste chybu. Omlouvám se.
Odpovědět0  0
KarelRe | 27.9.200917:34
O nic nejde, jen jsem měl obavy, že jsem tak blbý, že ani nenajdu funkci ve foťáku.. Obzvlášť, když tohle je čistě věcí softwaru, takže by neměla být problém a navíc by se mi velmi hodila. Škoda, ale tak od fotoaparátu, který jsem dostal k televizi za korunu, nemůžu čekat zázraky. Děkuji za velmi rychlou odpověď.
Odpovědět0  0
Honza J | 15.6.200911:21
Dobrý den,po přečtení článku Panasonic Lumix LZ10: překvapivý všeuměl jsem na vážkách zda si pořídit podobný model,tj. LZ8.Nejvíce by mi asi vadila neostrost snímků a udávaná malá světelnost objektivu a tím v podstatě nemožnost použití zoomu většího než 2­-3x.Chci nahradit stávající Olympus C 350,který nemá dobrou výdrž na baterie a nepomohla ani koupě Sony 2700 mAh­-někoik desítek fotek a baterie jsou vybité.LZ8 má údajně výdrž na baterie až 400 snímků, opt.zoom 5x,stabilizace obrazu,takže proto o něm uvažuji.Je velký rozdíl mezi kvalitou u starších kompaktů a nynějších nebo to je podobné?Případně jaký vyvážený přístroj do 4­-5000 by jste mi mohl doporužit?
Děkuji,Honza J
Odpovědět0  0
Busy . | 15.6.200912:11
Ked fotak hlasi vybite baterie, to este nemusi znamenat, ze su naozaj vybite :­) Treba skusit nejakym merakom, ci su naozaj vsetky vybite, napriklad ci jedna z nich nie je vadna ­(ma vyrazne mensiu vydrz ako ine­).

Predpokladam, ze sa jedna o NiMH AA, u tych este hraje dolezitu ulohu pomerne velke samovybijanie. Casto sa stava, ze plne nabite baterie po mesiaci zvladnu maximalne niekolko fotiek, aj ked sa s nimi medzitym vobec nefotilo. LZ8 je na 2xAA, ako prve by som si overil, ci je donho mozne pouzit bateriu CRV3 ­(priama nahrada dvoch tuzkovych AA­) a ak ano, kupil by som dobijatelnu Li­-ion R­-CRV3 ­(takto som to urobil v mojom starom Olympuse C­-2 a odvtedy ma prestali trapit problemy s predcasne vybitymi AA NiMH akumulatormi­). A ak nie je mozne pouzit CRV3, tak by som kupil aspon nejake Eneloop­-ky, tie zvyknu byvat sice drahsie, ale zato ovela kvalitnejsie ako bezne NiMH.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.6.200916:04
K těm bateriím. Zkuste si koupit normální klasické alkalické baterie, 4 kusy za cca 40­-80 Kč. některé fotoaparáty totiž nedokážou dobře běžet na NiMH články, které mají napětí 1,2 V, zatímco alkalické baterie nabídnou 1,5 V. U některých fotoaparátů to tak je.
Kvalita snímků. No abych řekl pravdu, čím novější, tím horší. Jde to z kopce, a to hodně :­-­( Takže obrazovou kvalitou si dle mého názoru novým fotoaparátem příliš nepolepšíte, jde spíše o rychlost, lepší makro a podobné věci. Na kvalitu obrazu dnes skoro všichni kašlou.
Neostrost snímků mohla být způsobena vadným kusem, to se občas stává. S tou světelností bych to neviděl tak tragicky od 2­-3x zoomu, protože mizernou světelnost zde mají prakticky všechny kompakty. Je právě spíš o tu oblast 1,5­-3x zoom ­(v první polovině zoomu­), kde většinou světelnost roste nějak rozumně se vzrůstajícím ohniskem, ale u LZ8­/10 prakticky ihned vyskočí na skoro maximální hodnotu.
Jinak v této cenové hladině bych koupil Canon A590 IS.
Odpovědět0  0
Kuzňa | 9.6.200914:50
Dobrý den, nyní vlastním již dosti opotřebovaný finePix E500 a je na čase přejít k něčemu novějšímu ­(jsem s nim ale jinak vcelku spokojen­). Uvažiji o koupi tohoto foťáku, ale po přečtení recenze jsem na rozpacích. Foťák má v podstatě vše, co bych od něho očekával ­(a to zoom 5x, videosekvence min. 640x420, přisvětlovací diodu, manuální režim, možnost AA baterií...­) za podle mého názoru příznivou cenu... Ale jak říkám, kritikou nešetříte... Je na tom opravdu tak špatně ­(světelnost dohromady se zoomem apod.­)? Foťák by byl využíván jen pro rodinné účely ­(většinou foceno na auto, čas od času bych si vyhrál s manuálem + nějaká ta videosekvence než mi děti úplně odrostou­). Uvažoval jsem ještě o Canonu A720is, ale ten už není na trhu a jeho nástupce se mi nepodařilo nelézt. Díky za případnou reakci.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 10.6.200915:03
On Panasonic LZ10 svým způsobem není špatný fotoaparát, v podstatě ideální hračka. Špatné ostření může být chybou testovaného kusu. Světelnost už nikoli. Ono F5,2 na 60mm ohnisku je skutečně moc, za šera a tmy fotoaparát vyžaduje blesk nebo vyšší citlivost, protože jinak získáte neostré snímky. Mít o skoro dvakrát tak dlouhé časy ve srovnání s konkurencí není právě ideální.
Canon A720 IS nástupce má, modely A2000 IS a A2100 IS. Bohužel Canon začal hodně dávat důraz na marketing a málo na fotografii, a tak oholil všecko dobré, co na tom fotoaparátu bylo a přidal samé, s prominutím, blbosti. Z geniálního fotoaparátu udělal naprosto nezajímavý kompakt.
Odpovědět0  0
Busy | 1.7.200821:40
Mohli by ste prosim este napisat, ci sa da v tomto fotaku pouzit baterka CRV3 ? Aj, ked podla detailneho obrazku otvoru na baterky sa mi skor zda, ze sa asi pouzit dat nebude.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 1.7.200823:28
Nezkoušel jsem, neboť CRV3 baterie nemám k dispozici, ale podle tvaru bych řekl, že se tam skutečně nevejdou. Nepokládal bych to za velkou chybu, už na NiMH akumulátory má fotoaparát velmi vysokou výdrž. S dvěmi nabitými sadami máte dostatek ­"šťávy­" minimálně na 1000 fotografií.
Odpovědět0  0
Busy | 2.7.200811:32
Cely problem je len v tom, ze sa snazim technologii NiMH vyhnut a miesto nej pouzivat Li­-ion, pretoze za tych 7 rokov, co intenzivne pouzivam dobijacie baterky NiMH aj Li­-ion, sa mi Li­-ion ukazuje ako ovela lepsia a praktickejsia technologia. A jedina, bezne dostupna Li­-ion bateria, priamo nahradzajuca dve tuzkove baterky, je prave dobijatelna R­-CRV3. Je pravda, ze na prave cerstvo nabite NiMH urobim 1000 fotiek, ale urobim na ne tych 1000 fotiek aj ked som ich nabijal pred tromi mesiacmi ­(akoze nepouzivana zelezna rezerva­) ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.7.200812:13
Záleží na tom, jaké NiMH baterie máte. Asi před dvěma měsíci jsem testoval poslední foťák s AA bateriemi. Tehdy to vyšlo tak, že mi po testování zbyly baterie s téměř plným nabitím ­(nabíjel jsem je chvíli před tím, než jsem foťák vracel­). Vyfotil jsem ještě pár fotografií, takže tam mohlo zbýt cca 85­-90% energie. Po dvou měsících jsem je použil u tohoto Panasonicu a vydržely kolem 330 fotografií, zbylo tam tedy cca 50­-60% energie, což je velmi slušné. Jednalo se o baterie Varta PowerAccu 2700mAh. Naproti tomu jsem kdysi používal celkem slušné Sanyo 2500mAh a ty jsou vybité poměrně rychle a to nehovořím o Trustech, které byly samovybité během několika dní. Takže ono záleží na kvalitě.
Pokud chce někdo šetřit na bateriích, pak říkám jednoznačné ano Li­-Ion akumulátorům, to je naprosto bez diskuze. Levné AA baterie jsou ve srovnání s Li­-Ion akumulátory naprostá napoužitelná tragédie ­(už se mi stalo, že plně nabité baterie vydržely tak 30 fotek a po příštím nabití třeba 150­).
Pokud se však na AA bateriích nešetří a je člověk ochoten připlatit téměř dvojnásobek za kvalitní AA baterie, pak si dovolím tvrdit, že jde o velmi konkurenceschopnou alternativu k Li­-Ion akumulátorům. Mám zkušenosti s kvalitními i nekvalitními AA bateriemi a rovněž malými i velkými Li­-Ion akumulátory. Mám­-li to seřadit dle preferencí, pak od nejlepší volby by to bylo Velký Li­-ion akumulátor těsně následovaný kvalitními AA bateriemi. O něco dále až malé Li­-Ion akumulátory ve stylových fotoaparátech ­(fakt moc nevydrží­) a hluboko vzadu až nekvalitní AA baterie.
Odpovědět0  0
Busy | 2.7.200813:51
No prave, ta strata az 50% energie po dvoch mesiacoch ma dost odradza. Obcas, ked nie je toho az tolko na fotenie, trva aj styri mesiace pokym vybijem baterie vo fotaku. Ked potom nahradim baterie nahradnymi, zistim, ze aj tie su uz prakticky vybite :­( Jedna moznost by mohla byt pravidelne ­(povedzme raz mesacne­) baterie nechat uplne vybit a znovu doplna nabit, ale zase takymito ­"prazdnymi­" cyklami by som im zbytocne znizoval zivotnost. Dalsia moznost je pouzivat baterie Eneloop, ktore by sa nemali samovybijat tak rychlo, ale s nimi nemam ziadne prakticke skusenosti. Preto si myslim, ze bezne NiMH su vhodne pre tych, ktori raz za cas urobia vela fotiek ­- vzdy pred akciou si vsetky baterie doplna nabiju a nemaju problem. Ale ak clovek nefoti vela naraz, ale povedzme tak tri­-styri fotky denne, je pre neho lepsie ked pouziva Li­-ion.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.7.200815:55
No ta ztráta nebyla 50%, ale jen kolem 30% ­(85% versus 55%, přibližně­). A i to je možná přehnané. Samozřejmě máte pravdu, u Li­-Ion akumulátoru má člověk mnohem větší jistotu. Ale třeba konkrétně u tohoto fotoaparátu, který používá pouze dvě AA baterie, není problém mít nabité dvě sady a třeba i po čtvrt roce mít každou sadu nabitou na zhruba 50%. Což dle mého názoru docela stačí. Stále vám vydrží na nějakých 500 fotografií, to není málo. Nevýhodou NiMH článků je pochopitelně to, že je dobré je před nabitím úplně vybít. Pokud tedy vím, že budu hodně fotit a mám dvě sady akumultároů na 50%, musím s tím počítat a neměl bych je nabíjet. Li­-Ion akumulátory lze nabíjet prakticky kdykoli. Ale na druhou stranu, který Li­-Ion akumulátor ve fotoaparátu podobné třídy vám nabídne výdrž přes 500 fotografií? Chcete­-li fotit po dlouhé době více než 500 fotografií, budete muset nabíjet oboje. Nechci zde upřednostňovat AA baterie, sám jsem spíše zastáncem Li­-Ion akumulátorů, ale ty AA baterie se jim, pokud jsou velmi kvalitní, skutečně vyrovnají.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.