Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 18mm F1.8

2.12.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 18mm F1.8
Panasonic má už pěkně ucelenou nabídku kompaktních full frame objektivů se světelností F1,8. Poslední novinkou je Lumix S 18mm F1.8 (S-S18), který nabídne velmi širokoúhlý 100° záběr. My ho dnes otestuje na 24MPx fotoaparátu Lumix S5

Autofokus, ostření

 
Autofokus objektivu je krásně tichý a velmi rychlé. Doostření je běžně dosažitelné pod 0,1 sekundy, a také přeostření z obou maxim na zhruba půl metru se obvykle pohybuje okolo 0,15 sekundy. Pokud zapnete i.AF, fotoaparát bude sám přeostřovat ještě při náhledu, tedy budete jen doostřovat a častěji budete u onoho kratšího času. U manuálního zaostřování pak rychlost závisí na nastaveních, o kterých jsme mluvili v předchozí kapitole.
 
Panasonic udává minimální zaostřovací vzdálenost 18 cm, v testu jsem naměřil cca 17 cm (7 cm od přední čočky), což se projevuje v 0,22× zvětšení. Není překvapením, že objektiv není příliš vhodný na makro. To bychom mu ale neměli vyčítat, nebylo to ani jeho účelem.
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 focus breathing
zaostření na minimum
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 focus breathing
zaostření na nekonečno
 
Focus breathing není problémem. Jak vidíte na snímcích, rozdíly mezi úhlem záběru při zaostření na minimum a maximum je jen cca 1,5 %.
 
 

Focení makra

 
Jako u všech recenzí, i dnes to vyzkoušíme na tradičním snímku kleští, což je předmět, u něhož dobře známe typické rozměry.
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 makro kleště
expoziční čas 1/60 s, clona F1,8, citlivost ISO 125, ohnisková vzdálenost 18 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zde vidíme, že zvětšení opravdu není příliš velké. Příjemně mně ale překvapilo, že u této scény je i při ostření na minimum s plně otevřenou clonou bokeh relativně jemný, v zaostřené ploše je dobrá kresba bez výraznějších duchů.
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv má pevnou ohniskovou vzdálenost, je tedy bez optického zoomu a nemůžeme zde studovat průběh světelnosti. Ta má jednu hodnotu, F1,8, a 9lamelová irisová clona pak umožňuje nastavit max. F16.
 
 

Bokeh

 
Bude zajímavé sledovat také kvalitu bokehu, k čemuž přímo nabádá velmi dobrá světelnost objektivu.
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 1/20 s, clona F1,8, citlivost ISO 400, ohnisková vzdálenost 18 mm, klikněte pro zvětšení
 
Zaostřené plochy je tu opravdu málo. Ostřilo se na nejmenší možnou vzdálenost, takže je v podstatě skoro vše v bokehu. Odlesky jsou kulaté a do značné míry plné, nepotěší akorát aberace na jejich hraně.
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 bokeh clona F4
expoziční čas 1/4 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisková vzdálenost 18 mm, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění klesá chromatická aberace v bokehu, nemizí však úplně. Nepotěší docela viditelný 9úhelníkový tvar odlesků.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.