Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

11.3.2021, Milan Šurkala, recenze
Levnější full frame CSC fotoaparáty společnosti Panasonic dostaly nový setový objektiv. Je jím kompaktnější Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060). Nabídne působivou širokoúhlou ohniskovou vzdálenost 20 mm.

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje manuální i automatické zaostřování. Pokud jde o to manuální, zapíná se přepínačem na těle objektivu nebo podobným přepínačem na těle fotoaparátu (je jedno, který použijete). Jak už bylo řečeno v první kapitole, chování zaostřovacího kroužku objektivu lze do značné míry konfigurovat. Vazba může být lineární, kdy plně odpovídá rychlosti otáčení, nebo nelinerární, kdy je při pomalém otáčení více zpomalena, a naopak při rychlejším točení o dost zrychlena. Osobně mi přišel přechod mezi oběma režimy příliš agresivní, kdy se objektiv při zvolnění tempa najednou v podstatě zastaví. Volit lze i úhel mezi maximální a minimální polohou. S lineární volbou mi přišlo být ovládání přirozenější.
 
Co se týče autofokusu, zde není co kritizovat. Ostření je velmi tiché i pro video, zaostřování je také hodně rychlé. Doostřování je na celém ohniskovém rozsahu dílem méně než 0,1 sekundy a začíná být těžké ho vůbec měřit, přeostření celého ohniskového rozsahu pak zabere zhruba 0,15 až 0,25 sekundy dle zvoleného zoomu.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm minimální zaostřovací vzdálenost
 
Lumix S 20-60mm není ideálním objektivem na makro, ale něco málo zvládne. Zatímco mnohdy mají základní objektivy podobnou minimální zaostřovací vzdálenost v celém ohniskovém rozsahu, zde je dosaženo 4,5 cm od přední čočky do 26mm ohniskové vzdálenosti, pak to začne rychle růst a stoupá až na 24 cm.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm zvětšení
 
Tomu odpovídá i průběh zvětšení. Nejlepší hodnoty 0,43× dosahuje na 26mm ohniskové vzdálenosti. Samotná hodnota je docela slušná, blíží se už základním ne-makro objektivům s přídomky "macro" a zvětšením 1:2, jenže jde o velmi širokoúhlý záběr, a to může činit potíže (např. stínění si objektivem, obtížné komponování snímku kvůli hodně věcem v pozadí).
 
 

Focení makra

 
Zvětšení objektivu můžete vidět na snímku níže. Není úplně marné, ale je nutno počítat s velmi širokým úhlem záběru. Také to bude chtít trochu clonit, neboť jak vidíte, při plně otevřené cloně je kresba dosti mléčná.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm makro kleště
expoziční čas 1/60 s, clona F3,9, citlivost ISO 1250, ohnisková vzdálenost 27 mm, korekce 1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv má světelnost F3,5-5,6 typickou pro setové objektivy, nicméně kvůli jeho širokoúhlému rozsahu to současně znamená, že se tyto hodnoty posouvají do širokoúhlejších ohniskových vzdáleností. F3,5 tak má na svých počátečních 20 mm. Jenže zatímco druhý extrém např. v podobě objektivu Sony 28-70mm má také F3,5 na svém počátku, ten je v jeho případě 28 mm, kde má Panasonic už F4,1. Ten je tak zhruba o 1/3 EV méně světelný na srovnatelných ohniskových vzdálenostech. Irisová clona má 9 lamel a maximální hodnotu F22 v celém ohniskovém rozsahu.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm průběh světelnosti
 

Bokeh

 
Podíváme se také na kvalitu bokehu, tedy jak moc a jak jemně objektiv rozmazává pozadí.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm bokeh clona F5,2
expoziční čas 3,2 s, clona F5,2, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 48 mm, klikněte pro zvětšení
 
Odlesky jsou kulaté a víceméně i docela plné, byť okraje mají poněkud výraznější konturu.
 
Panasonic Lumix S 20-60mm bokeh clona F8
expoziční čas 6 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 48 mm, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění se situace příliš nemění. Hloubka ostrosti se pochopitelně zvýšila, odlesky mají ale stále podobný charakter.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.