Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.

20.5.2019, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na setový objektiv pro nové full frame CSC od Panasonicu, model Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Je optimalizován pro natáčení videa, ale potěší i pro pořizování fotografií?

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje manuální i automatické ostření, přepínač najdete na jeho těle. Autofokus je velmi rychlý a tichý, výborný i pro video. Rychlost ostření v běžných podmínkách činí 0,1 sekundy včetně vyfocení snímku. To platí v případě, že je předostřeno, což velmi účinně zajišťuje funkce i.AF ve fotoaparátu (průběžné doostřování náhledu). Přeostření většiny ohniskového rozsahu (z 5 metrů na 0,5 metru) pak zabere okolo 0,25 sekundy, což je rovněž výborný výsledek. Manuální ostření je také v pořádku, zaostřovací kroužek jde hladce a jeho vazba je ideální.
 
Panasonic 24-105mm F4 Macro OIS průběh zaostřovacích vzdáleností
 
Panasonic tvrdí, že minimální zaostřovací vzdálenost objektivu činí 30 cm od roviny senzoru a má ve většině rozsahu pravdu. Na nejširším úhlu záběru nicméně začíná trochu blíže s 27 cm. Pokud jde o vzdálenost od přední čočky, pak se tato vzdálenost pohybuje od 12 do 15 cm. Překvapivě je minimum k dispozici na největším zoomu, což vede také k solidnímu zvětšení.
 
Panasonic 24-105mm F4 Macro OIS zvětšení objektivu
 
To totiž na maximálním zoomu dosahuje příjemné hodnoty 0,5×. Objektiv tak dostal slůvko "Macro" do svého názvu, o pravý makro objektiv se ale nejedná. Jsou to ale lepší hodnoty než např. u zrcadlovkového AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR s 0,25× nebo Canon EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM s 0,31× zvětšením.
 
 

Focení makra

 
Zde se podíváme, jak se 0,5× zvětšení objektivu projevuje v praxi. Tradičně k tomu poslouží snímek kleští.
 
Panasonic 24-105mm F4 Macro OIS makro kleště
 
expoziční čas 1/125 s, clona F5, citlivost ISO 12800, ohnisko 105 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Jak je vidět, zvětšení je docela příjemné. Rozhodně to není na nějaké profesionální makro a detaily malého hmyzu, stačí to ale na běžné focení detailů.
 
 

Světelnost a clona

 
Testovaný objektiv má konstantní světelnost F4 v celém ohniskovém rozsahu, takže na širších ohniskových vzdálenostech (do 30 mm) má proti typickým zástupcům full frame třídy s F3,5-5,6 mírnou 1/3EV nevýhodu. Pak se to ale zlepšuje a od cca 40 mm je už světelnější. Na delších ohniskových vzdálenostech tak může být výhoda až 1 EV (proti Nikkoru s F3,5-4,5 je to jen 1/3 EV). Objektiv je vybaven 9lamelovou irisovou clonou, která má v celém ohniskovém rozsahu maximální hodnotu F22.
 
Panasonic 24-105mm F4 Macro OIS průběh světelnosti
 
 

Bokeh

 
Dále se podíváme na podání bokehu, tedy jak fotoaparát maže pozadí.
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 OIS bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1,6 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 58 mm, klikněte pro zvětšení
 
I když na některých snímcích je bokeh trochu nervóznější (s aurou), zde je jemný s poměrně plnými kulatými odlesky (ty méně výrazné pak mají výraznější hranu).
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 OIS bokeh clona F8
 
expoziční čas 6 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 58 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ani s přicloněním se bokeh nezhoršuje. Hloubka ostrosti je pochopitelně větší, ale bokeh je nadále docela jemný, odlesky drží kulatý tvar a jsou většinou dostatečně plné. Slušný výsledek.
 
 

Stabilizace

 
Objektiv má optickou stabilizaci obrazu, tu ale není možné otestovat zvlášť (Lumix S1R při zapnutí optické stabilizace automaticky povolí i tu v těle a funguje tedy jako duální.
 
 
105mm ohnisková vzdálenost, 2 sekundy, se stabilizací
 
 
105mm ohnisková vzdálenost, 2 sekundy, bez stabilizace
 
Účinek této dvojice je opravdu více než vynikající. Při 105mm ohniskové vzdálenosti jsem mohl z ruky fotit i s časem 2 sekundy a dostával jsem více než polovinu dostatečně ostrých snímků. To znamená účinek okolo 7 EV.
 
 
24mm ohnisková vzdálenost, 5 sekund, se stabilizací
 
 
24mm ohnisková vzdálenost, 5 sekund, bez stabilizace
 
Na nejširší ohniskové vzdálenosti 24 mm se poloviční úspěšnost dosahovala někde okolo 4-5 sekund, bez stabilizace to pak bylo při 1/25 sekundy. Také zde tak bylo dosaženo excelentního 7EV účinku.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.