Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 35mm F1.8

10.3.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 35mm F1.8
Panasonic během posledního 1,5 roku představil čtveřici pevných objektivů se světelností F1,8. Dnes se v recenzi podíváme na další variantu, Lumix S 35mm F1.8. Má podobně tak kompaktní rozměry jako ty zbývající.
Máme zde závěr recenze, kde si shrneme poznatky z testování objektivu Lumix S 35mm F1.8. Je až s podivem, jak si je podobný s nedávno testovaným modelem 85mm F1.8. Zatímco tvarová podobnost pevných objektivů F1.8 je u Panasonicu záměrná, v podstatě i v ostatních vlastnostech má tato dvojice podobné výhody a nevýhody, výčet plusů a minusů je takřka totožný. Jde tedy o kompaktní a relativně lehký objektiv, který sice nepůsobí luxusně, přesto potěší solidním zpracováním, zvýšenou odolností a dobrým ovládáním (zaostřovací kroužek jde poměrně plynule a přesně).
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 hodnocení
 
Testovaný objektiv prokázal, že umí kreslit velmi ostře už od nejnižších clon, a pokud ostříte na větší vzdálenosti, solidní jsou i rohy, které ztrácí jen trochu ostrosti. Zkreslení je korigováno pomocí vestavěných profilů, vinětace je silnější (až 1,6 EV), ale také může být potlačena samotným fotoaparátem. Stejně jako u 85mm verze, i zde mohou být problémem odlesky v protisvětle a občas se vyskytne chromatická aberace. Občas si ji všimnete, což může platit např. o zelených konturách v bokehu nebo namodralém ladění v zaostřených plochách.
 
V zásadě jde o povedený objektiv, který je spolehlivým pracantem. Do značné míry potlačil neduhy typické pro staré světelné objektivy, takže je velmi dobře použitelný i na plně otevřené cloně bez výraznějších optických problémů, ale současně nelze říci, že by se jich úplně zbavil. Je to velmi slušný objektiv, kterému ale trochu chybí ten "wow" efekt, který můžete zažít např. s Lumixem S Pro 50mm F1.4. Pokud jde o cenu, ta u full frame CSC objektivů 35mm F1.8 patří k těm průměrným až lehce nižším.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Focení širokoúhlejších snímků s rozmazaným pozadím a trojrozměrným efektem
2. Natáčení videa s malou hloubkou ostrosti
 
 

Plusy

 
+ Solidní optické výkony už od plně otevřené clony
+ Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
 
 

Minusy

 
- Místy chromatická aberace (v zaostřené ploše i bokehu)
- Odlesky v protisvětle

 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix S 35mm F1.8 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 17 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.