Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 50mm F1.8

26.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 50mm F1.8
Dalším objektivem Panasonicu pro jeho full frame CSC systém, na který se dnes podíváme, je pevná padesátka se světelností F1,8. Ta je mnohem levnější než mnohem větší verze Pro F1.4, přináší také kompaktnější rozměry.

Autofokus, ostření

 
Jak už je u moderních objektivů obvyklé, nabídne manuální i automatické ostření. Pokud jde o to manuální, to se provádí zaostřovacím kroužkem, který má konfigurovatelný chod. Vazba může být nelineární (pomalejší otáčení kroužku přeostřování ještě více zpomalí, naopak rychlé otáčení ho více urychlí), případně lineární (nastavitelná od 90° do 360° mezi minimální a maximální zaostřovací vzdáleností).
 
Autofokus je velmi tichý a svižný. Doostřování je obvykle záležitostí okolo 0,1 sekundy, přeostření z nekonečna na cca půl metru si pak vezme asi 0,3 sekundy. Obojí to jsou velmi slušné časy.
 
Objektiv má dle výrobce ostřit od 45 cm, osobně jsem naměřil 42 cm od roviny snímače a 32 cm od přední čočky. Výsledkem je také o trochu větší zvětšení, než je papírově uváděno. Naměřil jsem 0,155×, což není mnoho, ale jako většina padesátek, ani tento není určen pro makro, takže mu to nelze vytýkat. Zkusil jsem tradičně sice i makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptrie, ta si ale s objektivem moc nerozumí. Dost vinětuje, rohy jsou neostré a zvětšení vzroste na 0,38×.
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 zaostření na blízko
zaostření na minimum
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 zaostření na maximum
zaostření na nekonečno
 
Pokud jde o focus breathing, pak při přeostření na krátkou vzdálenost objektiv zvyšuje svou ohniskovou vzdálenost a obraz přibližuje zhruba o necelých 8 %.
 
 

Focení makra

 
Jak jsme už řekli, objektiv nabídne 0,155× zvětšení. Jak se to projevuje, to můžeme studovat na tradičním snímku kleští.
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 makro kleště
expoziční čas 1/60 s, clona F1,8, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 50 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Jak sami vidíte, zvětšení není moc vysoké. Oceňuji to, že i při ostření na nejkratší vzdálenost je při plném odclonění objektiv schopen dosáhnout solidní ostrosti. Chromatická aberace je docela mírná.
 
 

Světelnost a clona

 
Jde o pevný objektiv bez zoomu, takže se nemůžeme bavit o průběhu světelnosti. Ta činí F1,8 a k dispozici dostáváme 9lamelovou clonu řízenou z těla fotoaparátu. Maximální hodnota činí F22.
 
 

Bokeh

 
Světelné pevné objektivy jsou obvykle zajímavé díky možnosti výrazného mazání pozadí. Jaký bude bokeh u Lumixu S 50mm F1.8, to se podíváme na následujících snímcích.
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 0,4 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 50 mm, klikněte pro zvětšení
 
Při plně otevřené cloně je bokeh jemný, takřka mu není co vytýkat. Jednou vadou na kráse může být akorát trocha chromatické aberace.
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 bokeh clona F4
expoziční čas 2 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 50 mm, klikněte pro zvětšení
 
S přicloněním se mi líbilo, že zmizela chromatická aberace. Odlesky jsou plné bez výraznějších okrajů, chytají jen velmi mírný 9úhelníkový nádech. Dobrá práce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.