Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 85mm F1.8

13.4.2021, Milan Šurkala, recenze
V redakci se nám ukázal pevný full frame objektiv Panasonic Lumix S 85mm F1.8 (S-S85), který podrobíme tradičnímu redakčnímu testu. Jak si tento světelný a relativně kompaktní kousek povede?

Autofokus, ostření

 
Se zaostřováním to budeme mít vcelku jednoduché. Na těle objektivu je přepínač manuálního a automatického zaostřování, tentokrát žádné posouvání zaostřovacího kroužku jako u objektivu 50mm F1.4. Manuální zaostřovací kroužek má příjemnou odezvu, tu si nicméně můžete sami upravit. Chod od maxima do minima může mít 90° až 360° dle nastavení a zde mi např. vyhovovalo spíše trochu více (210°-240°) než u setového objektivu 20-60mm (tam mi vyhovovalo spíše 150°-180°).
 
Autofokus je velmi tichý a hodně rychlý. Doostřování je většinou záležitostí na 0,1 sekundy, přeostření z maxima na zhruba metr pak zvládne za 0,25 až 0,3 sekundy, což je také hodně slušné. Pro fotky i video je to tak naprosto bezproblémové.
 
Nejde o objektiv určený pro makro, takže se ani nelze divit tomu, že minimální zaostřovací vzdálenost činí 78 cm od roviny senzoru, resp. 67 cm od přední čočky. Maximální naměřené zvětšení dosahuje 0,133×. Byla vyzkoušena i makro předsádka Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie. To už zvětšení vyskočí na 0,56×, což je mnohem použitelnější. Vzdálenost od roviny čipu je v takovém případě 28 cm, od přední čočky předsádky 15 cm. Počítejte sice s relativně ostrými rohy, ale nekontrastními (vznikají duchové) a vytaženými ven.
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 focus breathing 1
zaostření na nekonečno
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 focus breathing 2
zaostření na minimum
 
Pokud jde o focus breathing, při zaostřování na nejkratší ohniskovou vzdálenost je obraz přeci jen o něco přiblížen proti focení při ostření na nekonečno. Naměřil jsem zhruba 14% rozdíl, což si lze všimnout při rychlejším přeostření.
 
 

Focení makra

 
Nyní se podíváme, co výše uvedená čísla o zvětšení znamenají v praxi. Dobře to půjde vidět na objektu, jehož velikost dobře známe.
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 makro kleště
expoziční čas 1/100 s, clona F3,9, citlivost ISO 1600, ohnisková vzdálenost 85 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Opravdu vidíme, že objektiv není stavěný na focení velkých detailů (myšleno ve smyslu zvětšení).
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 makro kleště Raynox DCR-150
expoziční čas 1/100 s, clona F4, citlivost ISO 4000, ohnisková vzdálenost 85 mm, korekce +1,3 EV, předsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení
 
S makro předsádkou je zvětšení mnohem lepší. Pochopitelně počítejte s tím, že bude potřeba také pořádně clonit. F4 na nějaké rozumné výsledky opravdu nestačí, což ukazuje i tento snímek.
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv nemá zoom, takže nemusíme studovat průběh světelnosti. Ta činí F1,8, což je velmi dobrá hodnota a dovoluje snazší focení za horšího světla i dosahování velmi malé hloubky ostrosti. Maximální hodnota irisové clony činí F22, skládá se z 9 lamel.
 
 

Bokeh

 
Jde o hodně světelný objektiv, takže vás jistě bude zajímat, jak dobře dokáže mazat pozadí.
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 bokeh clona F1,8
expoziční čas 0,4 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 85 mm, klikněte pro zvětšení
 
Při ostření na velmi krátké vzdálenosti je potřeba počítat s měkčí kresbou. Bokeh je přiměřeně jemný, ačkoli odlesky mají poněkud výraznější okraje. Vidíme také chromatickou aberaci na některých odlescích.
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 bokeh clona F4
expoziční čas 2 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 85 mm, klikněte pro zvětšení
 
S přicloněním je kresba ostřejší, odlesky plnější. Chytají ale mírný 9úhelníkový tvar.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.