Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8

6.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8
Objektiv 24-70mm F2.8 nesmí chybět v nabídce žádného systému full frame a Panasonic není výjimkou. My se dnes podíváme na zoubek objektivu Lumix S Pro 24-70mm F2.8. Půjde o excelentní zoomovací objektiv?

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje manuální i automatické zaostřování. To automatické je rychlé a poměrně tiché, nicméně v režimu AF-C objektiv trochu vibruje. Co se týče rychlosti, doostření je záležitostí do 0,1 sekundy, pokud necháte objektiv neustále udržovat zaostřený náhled. Pokud je úplně rozostřeno, na nejširší ohniskové vzdálenosti z minima i maxima na cca 70cm vzdálenost objektiv zaostří stále za nějakých 0,1 až 0,15 sekundy. U maximálního zoomu je to o něco více, tam se zpravidla pohybujeme okolo 0,2 až 0,4 sekundy. I to je ale velmi pěkné a svižné.
 
Manuální zaostřování je do značné míry konfigurovatelné. Navolíte ho na těle fotoaparátu nebo na objektivu posunem zaostřovacího kroužku blíže k sobě. V takovém případě se objeví zaostřovací stupnice a mezi minimem a maximem je asi 90° úhel. Kroužek má příjemně tuhý a hladký chod. Pokud ho necháte vepředu a manuální zaostřování zvolíte na těle, kroužek trochu více "šustí", chod je ale podobný. Navíc je však konfigurovatelný z těla fotoaparátu. Můžete si tedy zvolit rychlost převodu (úhel mezi minimem a maximem), lze si také zvolit lineární vazbu nebo nelineární. Tehdy je pak při pomalém otáčení přeostřování ještě více zpomaleno a naopak.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 zaostřovací vzdálenosti
 
Pokud jde o minimální zaostřovací vzdálenosti, ty se v celém rozsahu zoomu takřka neliší. Od přední čočky je to zhruba okolo 19 až 21 cm, od roviny snímače je to pak 36 až 38 cm.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 zvětšení
 
Vidíme, že tento objektiv se na focení detailů moc nehodí. Maximální zvětšení dosahuje jen 0,2×, což není mnoho.
 
 

Focení makra

 
Nyní se podíváme, co takové zvětšení znamená v praxi. Ukážeme si to na snímku kleští.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 makro kleště
expoziční čas 1/80 s, clona F2,8, citlivost ISO 800, ohnisková vzdálenost 70 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Na nějaké opravdové makro to není, to ale není ani účelem objektivu. Přesto by nebylo špatné, kdyby uměl i trochu více. V tomto je mnohem lepší univerzálnější, ale méně světelný model 24-105mm F4.
 
 

Světelnost a clona

 
Se světelností to máme docela jednoduché, ta je konstantně F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Tedy je o 1 EV lepší než u objektivu 24-105mm F4 a o 1 až 2 EV lepší než u základního modelu 20-60mm F3.5-5.6.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 průběh světelnosti
 
 

Bokeh

 
Podání bokehu bude pro mnohé patrně důležitou vlastností tohoto objektivu, přece jen jde o dost světelný zoom, který dokáže mazat pozadí více než ty základní s F3,5-5,6 nebo F4.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 0,8 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 47 mm, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh je dost jemný, přestože si u odlesků můžeme všimnout výraznějších okrajů. Oceňuji také výbornou ostrost v zaostřené ploše, což při plně otevřené cloně a ostření na krátko nebývá u objektivů zvykem.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 clona F5,6
expoziční čas 3,2 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 47 mm, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění se odlesky stávají plnějšími. Bokeh zůstává nadále jemný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.