Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8

6.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8
Objektiv 24-70mm F2.8 nesmí chybět v nabídce žádného systému full frame a Panasonic není výjimkou. My se dnes podíváme na zoubek objektivu Lumix S Pro 24-70mm F2.8. Půjde o excelentní zoomovací objektiv?
Dostáváme se do závěru a konečného hodnocení testovaného objektivu Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8. Ten je klasickým zástupcem objektivů 24-70mm F2.8, které jsou považovány za jakýsi základ pro profesionální fotografy s full frame systémy. Panasonic řadí svůj objektiv do řady Pro a je to cítit i ze solidního zpracování. Nechybí zvýšená odolnost, příjemné ovládání prstenců s adekvátně tuhým a hladkých chodem (snad jen s výjimkou oblasti okolo max. zoomu). Dnešní objektivy této třídy jsou dost velké a těžké, bohužel Panasonic v tomto "vede" a jeho objektiv je asi největší a nejtěžší.
 
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 hodnocení
 
Ostření je solidně rychlé a tiché, v režimu AF-C nicméně objektivem trochu vibrovalo. Líbila se mi možnost konfigurování ostření, a tak manuální zapnete posunutím prstence nebo přepínačem na těle, tam si nastavíte i citlivost a další detaily. Nepočítejte s velkým zvětšením, na druhou stranu potěší to, že i při plném odclonění a ostření na krátkou vzdálenost neztrácí ostrost nebo kontrast. Bokeh bych řadil spíše k mírném nadprůměru, minimálně vzhledem k tomu, že jde o zoomovací objektiv. Někdy umí být sice trochu neklidný, ale v zásadě zde objektiv předvádí dobrou práci a v rozmazaném pozadí vás nebude trápit ani nadměrná chromatická aberace.
 
Hodnocení optiky je u moderních objektivů ošidné, protože se do značné míry spoléhají na softwarové korekce, které ovlivňují nejen JPEGy, ale dnes jsou většinou konvertorů pomocí vestavěných profilů aplikovány rovnou i na RAW. Sám objektiv tak sice trpí na silné sférické zkreslení u širokého úhlu záběru, ale díky korekcím v obou formátech se s tím vlastně asi ani nesetkáte (ledaže byste vyloženě chtěli). Ve výsledku tu tedy máme rovné linie, poměrně nízká je také vinětace a chromatickou aberací trpí objektiv zpravidla jen mírně. Kresba je ostrá, většinou po celé ploše a už od nízkých clon. Rozhodně se nemusíte bát nižších clon kvůli obavám o kresbu. To pochopitelně neznamená, že byste si přiclonením trochu nepomohli. Stinnou stránkou jsou většinou silnější odlesky v protisvětle.
 
Pokud jde o cenu, ta činí 68 tisíc Kč s DPH, což není málo, nicméně pohled do ceníků konkurence ukazuje, že ta není o moc levnější (ani jeden z originálních výrobců nemá tento objektiv pro CSC s doporučenou cenou pod 60 tisíc Kč). Ve výsledku je to objektiv, který splní to, co od objektivu tohoto typu očekáváte. Až na odlesky v protisvětle asi nemá žádnou výraznější slabinu, optické výkony jsou solidní a je to určitě "sklo", proti kterému nelze nic namítat a lze ho v případě zájmu doporučit.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Krajinářskou fotografii
2. Fotografie s přiměřeně rozmazaným pozadím
 
 

Plusy

 
+ Solidní optické výkony
+ Slušné zpracování
 
 

Minusy

 
- Odlesky v protisvětle
- Velké rozměry i hmotnost
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix S Pro 24-70mm F2.8 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 68 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.