Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S5: kompaktnější video-profík

11.3.2021, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na full frame fotoaparát Panasonic Lumix S5. Ten je skladnější variantou fotoaparátu Lumix S1. Má stejný 24MPx čip, podporuje funkce pro profesionální natáčení videa včetně Log záznamu.
Videosekvence jsou u Lumixu S5 tak důležitým tématem, že si vysloužily vlastní kapitolu. Panasonic totiž cílí tento fotoaparát i na docela profesionální natáčení videa. I když tu nenajdeme všechny funkce, které má např. Lumix GH5, i tak je toho dost. Pojďme nejprve na dostupná rozlišení. Lumix S5 dokáže přes HDMI do externího rekordéru Atomos Ninja V poslat dokonce 5.9K video ve 12bitovém RAW formátu, což je v této cenové kategorii ojedinělé (např. Nikon Z6 II to umí jen za poplatek a musí se odeslat do servisního centra), nicméně ten jsem neměl k dispozici, a tak jsem se musel spokojit se 4K videosekvencemi.
 
Ty zvládá i v Cinema 4K (DCI 4K) rozlišení 4096×2160 pixelů a při interním záznamu lze využít 60p 4:2:0 8bit nebo 30p 4:2:2 10bit. Pokud se spokojíte s UHD 4K, pak je 60p k dispozici i při 4:2:0 10bit. Full HD končí na 60p 4:2:2 10 bit. V 8bitové hloubce by vás nikdy nemělo překvapit přehřátí fotoaparátu a délka záznamu je tak neomezená. Docela ještě tyto režimy zjednodušuji, protože maxima platí pro formát MOV, zatímco v MP4 je to trochu více omezené (není ale v silách této recenze vypisovat všechny možné kombinace). Některé režimy jsou H.264/MPEG-4 AVC, některé v H-265/HEVC, takže se vám může stát, že jedno video vám počítač a video editor přechroustá a z jiného bude paf (pro video recenze jsem musel některá videa převádět přes Luma FX na iPadu Pro, protože můj stařičký Premiere Elements to jednoduše nedal).
 

Srovnání kvality záznamu různých režimů slow-motion videa.
 
Nechybí ani zpomalené video (slow-motion). To je k dispozici v rozlišení Full HD (1920×1080 pixelů) a maximem je zde 180 fps. Má to však háček. Do snímkovací frekvence 120 fps včetně je možné využít autofokus, a to dokonce i průběžný ve videu (byl bych však opatrný, má tendenci se občas rozjíždět). 150 fps tomu utne tipec a není možné nejenže ostřit ve videu, ale ani před videem (není tak možné si předostřit autofokusem, musíte ostřit výhradně ručně). 180 fps je na tom stejně, ale dochází k jinému výřezu z čipu, takže video je více přiblížené a kvalita detailů klesá (viz srovnání kvality videa výše). Větší crop se ale může i hodit, když chcete větší přiblížení, což přišlo vhod např. ve videu ze smažení řízků níže. To bylo natáčeno s 85mm objektivem s velmi malým zvětšením, takže díky cropu je to mnohem lépe použitelné.
 

Ukázkové slow-motion video natočené fotoaparátem Lumix S5 a objektivem Lumix S 85mm F1.8. Většina natočená ve 180 fps.
 
Určitě bych neměl zapomenout na ten fakt, že na rozdíl od Lumixu S1R, kde má 4K60p video jen malý crop, v případě Lumixů S1 i S5 je ořez výrazně větší. Naměřil jsem 1,5× crop faktor, což je hodně a např. z velmi širokoúhlého 20-60mm objektivu se tak rázem stane zhruba 30-90mm. To je fajn, pokud vám chybí zoom, ale nepotěší, když chcete širokoúhlý záběr. 4K30p video je ale bez cropu z plné šířky snímače. Pokud zapnete digitální stabilizaci obrazu, připravte se na další 1,09× crop. Samotná stabilizace je velmi účinná a má dva režimy. Klasický pro vyhlazování všeho a vhodná např. i pro panning a další účinnější režim pro statické scény. Lépe udrží scénu v jednom místě, ale zase je nevhodná pro pohyb (poněvadž se snaží udržet scénu na jednom místě, drží se jí zuby nehty, a když to přeženete, tak logicky škubne).
 
Panasonic Lumix S5 potěší i tím, že si sami můžete vybrat, zda se budou nastavení z focení snímků přenášet na video nebo ne. Jinými slovy řečeno, zda clona nastavená v režimu A (čas v režimu S a podobně) bude použita, když zmáčknete červené tlačítko pro natáčení videa. Původně to fotoaparát nastaveno neměl a musel jsem až do manuálu, abych přišel na to, jakou kombinaci v menu nastavit, aby to fungovalo. Do uživatelských režimů si pak můžete uložit třeba barevné profily (např. V-Log v konkrétním expozičním režimu) a když ho budete potřebovat, jednoduše ho vyvoláte.
 

Ukázky barevných režimů fotoaparátu Lumix S5 včetně Cinelike a V-Log.
 
Tyto barevné profily jsou také silnou zbraní fotoaparátu. Vedle mnoha běžných režimů, jako jsou různé živé, přirozené, černobílé a podobné, tu máme také filmové režimy Cinelike a mnohé jistě potěší také V-Log. Jde o extrémně plochý režim s vysokým 14EV dynamickým rozsahem. Sám fotoaparát má v sobě zabudovanou i konverzní tabulku LUT pro zobrazení V-Log videosekvencí (Vlog_709) tak, jak by vypadaly po aplikaci této tabulky (tuto tabulku si můžete ve formátu CUBE stáhnout ze stránek výrobce). Kdo chce, může si do fotoaparátu nahrát 4 vlastní LUT ve formátu VLT. Podobně je to i s HLG záznamem, kde lze ukázat konverzi do Rec.709 buď s prioritou pro světlé plochy nebo prioritou jasu pro hlavní objekty. Aby toho nebylo málo, Lumix S5 umožňuje i automatické natažení anamofického záznamu.
 

Video ukázky natočené ve V-Log při citlivosti ISO 4000 a vyšší, barevně upravené pomocí 3D LUT od Panasonicu. Druhá polovina ukazuje srovnání výchozího a barevně upraveného videa.
 
Bohaté jsou i možnosti nastavení expozice. Máme zde duální nativní ISO (ISO 640 a ISO 4000, kde by měl snímač dosahovat nižšího šumu v těchto citlivostech nebo mírně vyšších u V-Log záznamu, kde nelze nastavit nižší ISO než ISO 640, resp. ISO 320 v režimu rozšíření). V běžných režimech lze pro video nastavit cokoli od ISO 50 do ISO 204800 v rozšířeném rozsahu.
 

Ukázky rozdílu šumu při citlivostech ISO 640, 4000 (obě nativní) a 3200 ve V-Log.
 
Rozdíly jsou viditelné i na displeji. Pokud máte např. zapnutý focus peaking u manuálního ostření, ISO 3200 výrazně zrní, ISO 4000 je krásně klidné. Můžete se sami přesvědčit na výřezech, vyšší ISO je znatelně čistější než nižší ISO. Nízký kontrast je zapříčiněn tím, že jde o záznam V-Log.
 
Panasonic Lumix S5 V-Log duální ISO 1
vlevo ISO 3200, vpravo ISO 4000 (klikněte pro zvětšení)
 
Panasonic Lumix S5 V-Log duální ISO 2
vlevo ISO 3200, vpravo ISO 4000 (klikněte pro zvětšení)
 
Expoziční časy mohou být od 1/30 sekundy do 1/16000 sekundy (a to i při 60p), s manuálním zaostřováním je k dispozici až 1/2 sekundy. Poněvadž jde o poměrně profesionální fotoaparát pro video, najdete zde i nastavování pomocí expozičních úhlů od 11° do 358° (např. 180° úhel znamená, že je exp. čas poloviční proti zvolené frekvenci - tedy při 30 fps se použije 1/60 sekundy). Je zde i volba sec/dB, kde nastavujete čas v sekundách, ale tzv. gain/zisk (v podstatě citlivost) v decibelech od 0 do 54 dB.
 


Vliv různých nastavení rychlosti a citlivosti na výkon DFD systému v režimu průběžného ostření AFC.
 
Nesmí chybět ani hodnocení autofokusu. Zde musím říci, že jednoznačné hodnocení neexistuje. Hodně totiž závisí na nastavení fotoaparátu. Rychlost lze nastavit od -5 do +5, citlivost pak od -3 do +3 (ve fotografickém režimu jsou nastavení trochu odlišná). Tyto hodnoty ovlivňují, jak rychle bude přeostřováno a jak rychle má reagovat na změnu zaostření. Záleží tedy na konkrétní scéně, čeho chcete dosáhnout. Obrovský vliv zde ale má snímkovací frekvence videa. Zatímco ve 30p je DFD opravdu hodně letargické a ani při nejrychlejším nastavení není vyloženě svižné, u 60p se chová mnohem lépe. Je mnohem svižnější a lépe reaguje. I tak je potřeba počítat s tím, že se občas rozjede. Zajímavostí je, že v režimu V-Log je schopnost zaostřování horší než v jiných režimech.
 
Vyzkoušel jsem, zda by se fotoaparát dal využít i při vlogování. Pokud využijete 30p video, potěší 20mm extrémně širokoúhlý záběr, dopředu výklopný displej, velmi dobrá detekce tváří. Autofokus ostří rozhodně použitelně. Pokud před objektivem vyvádíte psí kusy, tak se občas trochu ztratí, ale ani jednou se mi nestalo, že by se beznadějně rozjel a nenašel. Při normálním natáčení jsou to jen občasná mírná rozostření. Při 60p videu je AF svižnější, ale zase musíte počítat s cropem, takže se dostanete na 30mm ohniskovou vzdálenost. To už je pak o něco obtížnější udržet se v záběru, čemuž moc nepomáhá kilogramová hmotnost soustavy.
 
Poněkud mě zarazilo chování AFS a AFC ve videu. To nereaguje na nastavení voliče těchto režimů a v menu lze nastavit jen jednu z těchto hodnot (tedy buď bude AFS na obou hodnotách, tedy na AFS i při nastavení na AFC, nebo bude na AFC na obou hodnotách, tedy opět nejen na samotném AFC, ale i na AFS). Docela nepříjemné, když některé scény chcete průběžně zaostřené a některé napevno. Možná mi někde něco uniklo, ale nepřišel jsem na to, zda lze nastavit fotoaparát tak, aby reagoval na páčku zaostřovacích režimů ve videu (takto lze pevné zaostření simulovat přepnutím na MF).
 
Pokud jde o podrobnější rozepsání snímkovacích frekvencí a rozlišení, to bych raději nechal na prostudování si manuálu. Těch možností je opravdu hodně. Ke stažení dávám tři videosekvence. Máme zde 4K30p (18 sekund, 322 MB, H.264), 4K60p (11 sekund, 253 MB, HEVC H.265) a slow-motion video FHD120p (50 sekund, 117 MB). Kvalitu videa můžete posoudit i na mnoha klipech z YouTube vložených na této stránce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.