Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S5: kompaktnější video-profík

11.3.2021, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na full frame fotoaparát Panasonic Lumix S5. Ten je skladnější variantou fotoaparátu Lumix S1. Má stejný 24MPx čip, podporuje funkce pro profesionální natáčení videa včetně Log záznamu.
Dnes jsme se podívali na fotoaparát Panasonic Lumix S5, který je kompaktnější variantou fotoaparátu Lumix S1. Míří především na ty, kteří chtějí natáčet profesionální video, neboť podporuje např. 10bitové barvy v kódování 4:2:2, kodek H.265, HLG, V-Log záznam s až 14EV dynamickým rozsahem (tedy SW klíč pro V-Log je už v ceně), nechybí mu dokonce ani dvě nativní ISO citlivosti, nastavování expozice nejen pomocí expozičního času, ale i úhlů. Nechybí 4K 60p nebo slow-motion ve Full HD až při 180 fps. Přes HDMI zvládne dokonce 5.9K ve 12bitovém RAWu, máme tu i anamorfický záznam. Při 8bitovém 4K záznamu by nikdy nemělo dojít k přehřátí fotoaparátu a natáčení je neomezené.
 
Na video je to vskutku vynikající přístroj, jen je potřeba počítat se zaostřováním DFD, které je především ve 30p poněkud lenivé. V 60p je to mnohem lepší a jeho výsledky pochopitelně závisí na nastavení (lze nastavit vlastnosti a chování pro fotografie i video). Budete-li ostřit ručně, jen těžko seženete v této třídě něco lepšího pro natáčení videa. Zkusil jsem i použitelnost pro vlogování, pro toto je to bezproblémově použitelný přístroj. Potěší 20mm záběr kitového objektivu, velmi dobrá detekce tváří, dopředu výklopný displej a autofokus je i v 30p režimu dostatečný. Ani jednou se mi nestalo, že by se při tom beznadějně rozjel.
 
Lumix S5 ale potěší i fotografy. Jeho 24MPx snímač předvádí solidní výsledky, má přijatelnou míru šumu a solidní dynamický rozsah, což však platí spíše o stínech než o světlech. Není pak ani divu, že má fotoaparát tendenci trochu podexponovávat. Kvalita JPEGů hodně závisí na zvoleném odšumování a zde bych rozhodně doporučil ho stáhnout na nižší hodnoty. Zvláštní jsou barevné flíčky na malých jasných ploškách. Co se týče autofokusu, ten funguje ve většině případů solidně, ale jak už bylo řečeno u videa, závisí také na tom, zda ho vhodně nastavíte. AFS je velmi rychlé a přesné, s AFC občas narazíte. V zásadě ale není problém ho mít trvale zapnuté.
 
Panasonic Lumix S5 hodnocení
 
Panasonicy už tradičně nabídnou takřka nekonečné možnosti nastavení ovládání, což ale může způsobit i to, že se v menu budete poněkud ztrácet. Podobně tak bohaté jsou i možnosti fotografických nastavení. Expoziční časy, typy závěrek, citlivosti, chování AF a mnoho dalších drobností mohou posloužit k vyladění si Lumixu S5 přesně podle vašich potřeb. Je-li pro vás řada S1 moc velká, radost udělají o něco menší rozměry. Přesto to není žádný drobek a cenu si to vybralo na menším akumulátoru, který nabídne solidní výdrž pro fotky, ale už o něco menší pro video. Nabíjet se ale dá i přes powerbanku, navíc je možné ho takto i napájet. Jde o stejný akumulátor, který má GH5, takže pokud přejdete z tohoto modelu, akumulátory vám zůstanou. Zklamáním byl pro mě účinek režimu čištění senzoru. Fotoaparátem tedy zatřese opravdu velmi vydatně, ale prach z čipu obvykle nezmizel.
 
Lumix S5 má do strany výklopný displej, což uvítá mnoho lidí, ale tohle je individuální (osobně preferuji spíše výklopné jen nahoru/dolů). Je dotykový a dobře se ovládá. Hledáček je také stále velmi dobrý, přestože má mnohem nižší rozlišení než řada S1. Jde o levnější řadu, takže tu už nemáme slot pro SD a CFexpress, ale dva SD sloty. Což je při cenách karet CFexpress možná i dobře. Pokud potřebujete vysokou rychlost, stále máte možnost využít SDXC UHS-II. Samotný fotoaparát je velmi rychlý, ale třeba přístupy na kartu bych uvítal i svižnější. Interní stabilizaci jsem naměřil slušný 4,5EV účinek. Pokud ho seženete se základním objektivem, jistě oceníte 20mm ohniskovou vzdálenost a optimalizaci pro fotografie i video. Obojí nabízí odolnou konstrukci.
 
A jaký je výsledný verdikt? Lumix S5 je rozhodně povedený fotoaparát, ostatně dnes už na vyloženě špatné fotoaparáty snad ani nenarazíme. Nabídne solidní kvalitu obrazu, vynikající možnosti natáčení videa. Pár věcí by chtělo ještě dotáhnout a dnes je asi největším problémem Lumix S5 jeho větší bráška Lumix S1 za velmi podobnou, ne-li nižší cenu.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení velmi kvalitního, až profesionálního 4K videa (případně 5.9K přes HDMI)
2. Focení slušných snímků i za špatného světla (i z ruky)
3. Natáčení slow-motion videa
 

Plusy

 
+ Výborné funkce pro video (4K 60p, 10bit 4:2:2 výstup i na kartu, V-Log, HLG, duální ISO, 5.9K v RAWu přes HDMI, anamorfický záznam...)
+ Solidní výkon stabilizace
+ Rychlý, spolehlivý, citlivý a přesný AF systém (v AFS)
+ Dotykový plně polohovatelný displej
+ Full HD 180p slow-motion video (do 120 fps i s AFC)
+ Dobrý dynamický rozsah snímače a šum
+ Bohaté možnosti nastavení a konfigurace ovládání
+ Multiexpoziční režim s 96 megapixely
+ Dobrý elektronický hledáček (navzdory nižšímu rozlišení)
+ Rozumné rozměry
 
 

Minusy


- Nízká výdrž baterie
- DFD v AFC nedosahuje výkonů fázového ostření konkurence
- Pomalejší přístup na kartu
- Málo účinný režim pro čištění snímače
- Silnější výchozí odšumování v JPEGu (jde však nastavit)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix S5 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 60 000 Kč s DPH (včetně objektivu Lumix S 20-60mm F3.5-5.6)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.