Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ10: kapesní dělo

15.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O Panasonic Lumix TZ10 je dle papírových specifikací velký zájem. My se v dnešní recenzi podíváme, zda je oprávněný. Jak fotí malý ultrazoom s 12MPx rozlišením, objektivem Leica s 12× optickým zoomem, manuálními režimy a integrovanou GPS?

Příslušenství


Panasonic Lumix TZ10 byl zabalen v malé černé krabici.



Uvnitř byl vedle fotoaparátu i Li-Ion akumulátor s nabíječkou a kabelem, dále USB a AV kabel, poutko na ruku, CD-ROM s plnou verzí manuálu a softwarem, jako poslední pak ořezaná verze manuálu.




GPS


Velkým lákadlem přístroje je GPS modul. Ten funguje docela dobře. Signál umí občas chytnout i u okna (není třeba být vždy na volném prostranství). Doba se samozřejmě hodně liší od aktuálních podmínek, někdy se to nepodaří ani za dvě minuty, někdy je to možné do 20 sekund (od kompletně vypnuté GPS, příp. po obrovské změně polohy). Pokud tedy fotoaparát vytáhnete v nějaké nové lokaci, doporučuji jej nechat chvilku zapnutý, ať si najde svou pozici. V průměru tak za minutu až minutu a půl bude vědět, kde je.

Po dalším zapnutí přístroje si ve výchozím režimu pamatuje poslední uloženou pozici, kterou do EXIFu ukládá do doby, než najde aktuální polohu. Tak se může stát, že po focení na Slovensku mám u doma focených snímků asi pětkrát GPS souřadnice z cesty. Fotoaparát periodicky snímá svou polohu a aktualizuje ji (jak již bylo řečeno, ne vždy úspěšně).

Pokud jste na pěším výletě, u některých snímků bude starší údaj z předchozího místa. V zásadě se ale aktualizace provádí velmi rychle. Co jsem se díval na fotografie z jedné procházky, chvílemi se poloha téměř neaktualizovala (ač by měla), ale většinou byla u nové pozice při focení zaznamenána i aktuální GPS pozice (pokud ne u prvního snímku na daném místě, tak u třetího už téměř s jistotou byla). Odchylka měření je dle mapy asi do 150 metrů. Nevýhodou trvalého zapnutí GPS (každých 5 minut se aktualizuje) je výrazně snížená výdrž na baterie. To se dá odstranit druhým režimem GPS, který vyhledává pozici pouze při zapnutém přístroji.

Výhodou je, že fotoaparát zobrazuje název měst, ve kterých se nachází a doplňuje je rovněž o nejbližší dominantu v dané oblasti. Jejich databáze je uložena ve fotoaparátu a čítá na 550 tisíc uložených lokací. Podle názvů lze snímky řadit jak při prohlížení ve fotoaparátu, tak i v doprovodném softwaru.


Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor DMW-BCG10E má nízké napětí 3,6 V a docela nízkou kapacitu 895 mAh, což má podle výrobce stačit na pořízení 300 snímků. Pokud máte vypnutou GPS a blesk nepoužíváte příliš často, lze se dostat ke zhruba 350 fotografiím, což je rozumné číslo. Nicméně zapnutá GPS výdrž výrazně snižuje a můžete počítat jen se zhruba 150 až 250 fotografiemi. A to není mnoho. Výhodou je rychlé nabíjení baterie za zhruba dvě hodiny.


Dodaný software


S fotoaparátem je dodáván software PHOTOfunSTUDIO 5.1 HD Edition. Ten přináší inovované rozhraní včetně rychlého a pohodlného nahrávání snímků do PC.



Po přenosu snímků se ukážou malé náhledy snímků, jejichž velikost pochopitelně můžete měnit. Snímky si můžete nechat řadit podle složek, ale i podle data pořízení.



Po rozkliknutí se zobrazí větší náhled, dělat zde ale nemůžete téměř nic.



U snímků si můžete nechat zobrazit i EXIF informace, včetně GPS údajů psaných v lidské formě (tedy názvu města).



V základním režimu si lze spustit editační okno. Pár možností zde je, ale pro výraznější úpravy snímků si sežeňte raději něco jiného.



A nakonec se podíváme ještě na poslední způsob řazení, a to dle GPS pozice.




Zobrazení displeje a menu


Na velký 3,0" LCD displeji s vysokým rozlišením 460.000 bodů je radost koukat, zvláště když snímky hezky přikrášluje. Zobrazení se nijak nevymyká dalším fotoaparátům Panasonic. Nechybí ani histogram, což určitě potěší. Po namáčknutí spouště se zobrazí expoziční nastavení včetně ISO citlivosti.


V manuálním režimu dole vidíte graf expozice, tlačítky vpravo/vlevo ovládáte clonu, nahoru/dolů pak čas. Účinek nastavení se na obrazu ukáže až po namáčknutí spouště. Vpravo je ukázáno menu pro výběr blesku.


Rychlé menu je řazeno horizontálně, naopak svisle jsou seřazena jednotlivá nastavení. Pravý snímek ukazuje aktivní GPS, které dobře detekovalo vesnici, ve které byl snímek pořizován. Název města se v případě delšího textového řetězce pomalu posouvá.


Scénické režimy se volí v tomto menu. Škoda, že se vždy musí začínat z levého horního rohu a nikoli od poslední volené možnosti. Klasické menu je pak rozděleno do čtyř kategorií, první je věnovaná fotografickým nastavením.


Druhá má na starosti videosekvence a třetí pak nastavení GPS.


Poslední se pak věnuje technickým nastavením. Zobrazení vyfocených snímků obsahuje několik důležitých expozičních údajů, histogram a několik klasických ikonek jako počet snímků, rozlišení a podobné.


Jako poslední je tu zobrazení videosekvencí a jejich přehrávání. Nic zvláštního.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.