Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

23.5.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Panasonic velmi ráda překvapuje a kapesní ultrazoom Lumix TZ100 je jedním z typických příjemných překvapení. V malém těle nabídne 10× optický zoom i velký 1" snímač. Umí i 4K videosekvence. Jak si povede v testu?

Stabilizace


Fotoaparát je vybaven optickou stabilizací obrazu. Tu je možné nastavit pro stabilizaci pouze ve vertikálním směru (pro panning) nebo ve všech směrech. Test proběhl s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 120 milimetrů.



se stabilizací, 1/6 sekundy



bez stabilizace, 1/6 sekundy



bez stabilizace 1/60 sekundy



Se stabilizací jsem byl schopen pořizovat ostré snímky až do časů 1/6 sekundy včetně. S troškou snahy nebyl problém dosáhnout neroztřesené fotografie (nízký kontrast a ostrost výše uvedeného snímku přičtěte třem ND filtrům před objektivem, abych s takovým časem ve dne mohl vůbec fotit). Jak vidíte, bez stabilizace je snímek s takovým časem naprosto nepoužitelný. Abych zjistil účinek stabilizace, bylo nutné zjistit, se kterým časem jsem schopen dosáhnout stejného množství neroztřesených snímků. Toto nastalo při 1/60 sekundy, kdy už většina snímků byla ostrá. Účinek stabilizace je tedy 3,3 EV. Při 1/80 sekundy jsem měl už všechny snímky krásně ostré.


Fotografování portrétů, blesk


Fotoaparát má docela slušnou detekci tváří, která je doplněná i o detekci oka. Díky tomu při ostření budete mít v drtivé většině případů zaostřeno přesně na oči, což chválím.


Panasonic Lumix TZ100 portrét

expoziční čas 1/200 s, clona F5,2, citlivost ISO 250, ohnisko 103 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát zaostřil přesně, míra detailů je velmi dobrá. Světelnost objektivu není zrovna nejlepší, a tak nečekejte výkony jiných 1,0" kompaktů, přesto můžete počítat s aspoň nějakým mazáním pozadí a rozhodně jde vidět, že portrét nebyl focen obyčejným kompaktem. K dispozici je i RAW snímek.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +2 EV (1/60 s, AUTO ISO 1600)

Vyskakovací blesk mnoho výkonu nepobral, na osvětlení chodby při nejnižší citlivosti nestačí. K solidnímu výkonu potřebuje navyšovat ISO citlivost. Na druhou stranu je dobrý v tom, že obvykle nevytváří efekt červených očí. Korekce blesku je možná od -2 EV do +2 EV a podporuje klasické režimy jako je vypnutí, zapnutí, redukce červených očí, slow synchro a slow synchro s redukcí efektu červených očí. Lze synchronizovat na první nebo druhou lamelu. Automatický blesk funguje v režimu automatiky iA.


Výdrž baterie


K napájení je použit Li-Ion akumulátor DMW-BLG10E s napětím 7,2 V a kapacitou 1025 mAh. Výrobce hovoří o možnosti vyfotit 300 snímků přes displej nebo 240 snímků přes hledáček, což jsou dost nízká čísla. V testu jsem většinou fotil na PASM režimy bez blesku a přes displej, takže se dalo očekávat dost přes 300 snímků na jedno nabití. Skutečná výdrž mi ale docela vyrazila dech, neboť je výrazně lepší. Průměrná výdrž se během testu pohybovala okolo 450 snímků a k tomu ještě přes 21 minut videa na jedno nabití. Výborný výsledek.


Displej


Zobrazení displeje fotoaparátu je typické pro Panasonic. Dole jsou tedy expoziční parametry, nahoře pak zejména informace o kvalitě záznamu. Zobrazení můžete doplnit o vodováhu.


Zde dále vidíte výběr ostřících režimů, vpravo je pak dotykové doplňkové menu, které vyvoláte dotknutím se šipky napravo na displeji.


Při úpravě expozičních nastavení se zobrazí animace časů i clony a pokud jsou hodnoty červeně, jedná se o pod nebo přeexpozici. Pravý snímek ukazuje režim natáčení videa a zobrazení ohniskové vzdálenosti.


I u natáčení videa funguje dotykové menu, které je výborným pomocníkem při ovládání. Vyvolává podstatně méně otřesů než ovládání kolečky.


Zde je pak technologie Post Focus, konkrétně výběr části obrazu, na kterou se má zaostřit.


Dále zde máme menu nabídky scénických režimů a obrazových efektů.


Hlavní menu se většinou dělí na 5 různých záložek. V některých režimem se zde objeví i šestá záložka specifická pro tento režim. Jako první jsou tu fotografická nastavení, další se věnuje videu, třetí pak uživatelským nastavením (fotografická nastavení a konfigurace ovládání přístroje). Čtvrtá záložka se věnuje technickým nastavením a poslední pak režimu prohlížení.


Můžete tu vidět výběr rozlišení videa, podobně mohou vypadat i jiné nabídky. Pravý snímek ukazuje celoplošné zobrazení vyfocených snímků včetně základních expozičních informací.


Náhled ale může být zmenšený s více informacemi nebo histogramy včetně těch barevných.




Wi-Fi


Lumix TZ100 nabídne bezdrátové Wi-Fi připojení a musím uznat, že se dá snadno rozběhat a funguje i dosti rychle. Odezvy jsou dost krátké.


Můžete využít dálkové ovládání, přenášet snímky do smartphonu, přidávat GPS souřadnice a najdete tu ještě pár dalších funkcí. Pravý snímek ukazuje náhled fotografie, zobrazení detailů na displeji, ovládání zoomu, spoušť a další tlačítka.


Pod ikonkou baterie je malá šipka, kterou se rozklikne menu pro ovládání expozice, vyvážení bílé a dalších detailů. Vpravo pak vidíte např. výběr clony.


Natáčet můžete i videosekvence. Nechybí ani možnost nastavení dalších parametrů jako jsou ostřící režimy.


Dálkové ovládání ale není jediná funkce Wi-Fi. Možné je také snadno kopírovat snímky z fotoaparátu do smartphonu a vkládání GPS souřadnic ze smartphonu do fotoaparátu. Nejprve je ale dobré provést synchronizaci času (což ale trvá poměrně dlouho). Pak už jen smartphone loguje souřadnice, které po výletě necháte vložit k pořízeným fotografiím. Přesnost je dána tím, jak přesný máte smartphone.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.