Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ200: kamarád na cesty

10.4.2020, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali kapesní ultrazoom Panasonic Lumix TZ200 s velkým 1" snímačem. Nabízí 20MPx rozlišení, podporu UHD 4K videosekvencí, objektiv má pak solidní 15× optický zoom. Bude to ideální společník na cesty?
Kapesní ultrazoom Panasonic Lumix TZ200 pokračuje v nastoleném trendu povedených fotoaparátů řady TZ, která přináší solidní schopnosti v malém balení a za příjemnou cenu. Novinka nadále přináší povedený 1,0" senzor s 20 megapixely, přijatelnou mírou šumu, solidním dynamickým rozsahem a podporou 4K videa. To je kvalitní, hodně detailní, solidní je i optická stabilizace obrazu, nicméně počítejte s výraznějším ořezem obrazu (není tu oversampling jako např. u nového Sony RX100 VII) a dnes už bych přeci jen čekal možnost ovládat expozici u videa i mimo speciální manuální video režim. DFD ostření je velmi rychlé a přesné u fotografií (počet nesprávně zaostřených snímků je velmi nízký), u videa je ale lenivější, což platí pro 4K video.
 
Panasonic Lumix TZ200 hodnocení
 
Fotoaparát potěší kompaktními rozměry, rozhodně však nejde o fotoaparát, který byste strčili do kapsy u kalhot. Máme tu dotykový displej se solidním obrazem, není však výklopný. Elektronický hledáček není příliš velký, má malou očnici, takže jsem ho při testu v podstatě nepoužíval a mnohem pohodlněji se mi fotilo "na Japonce".
 
Proti Lumixu TZ100 je zásadní změnou (a takřka jedinou) nový objektiv. Přináší 15× zoom proti 10× u předchůdce, má trochu delší začátek a bohužel i trochu horší světelnost (na koncích ohniskového rozsahu, jinak jsou si průběhem velmi podobné). Opticky je docela slušný, přijatelně ostrý, na poměry 1,0" kompaktů má i vcelku dobré makro. Nepříjemným překvapením je podpora clony maximálně do F8 a absence ND filtru, což univerzálnost fotoaparátu poněkud omezuje. Optická stabilizace pomůže, nicméně jsem čekal ještě o něco lepší výsledek. V protisvětle občas očekávejte silnější odlesky objektivu.
 
Celkově jde o příjemný univerzální kompakt, který nabídne poměrně slušné možnosti nastavení, dobrou kvalitu fotografií i videa, to vše při docela malých rozměrech. Hlavním problémem modelu TZ200 se tak stává minulý model TZ100. Ten nabídne podobné schopnosti při znatelně nižší ceně. To neznamená, že by TZ200 byl drahý, i on má velmi dobrý poměr ceny a výkonu, jen TZ100 je v dnešní době opravdu velmi výhodnou koupí. Lumix TZ200 i tak mohu doporučit zejména tomu, kdo chce solidní univerzál s větším zoomem.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení na cestách
2. Natáčení solidního 4K a Full HD videa


Plusy

 
+ Kompaktní rozměry
+ Rozumná kvalita obrazu (včetně možnosti nastavení odšumování)
+ Přijatelná cena
+ Solidní možnosti natáčení videa (4K, Full HD i slow-motion)
+ Univerzální objektiv (15× zoom, přijatelné makro)
 
 

Minusy

 
- Omezený rozsah clon a absence ND filtru
- Slabší průběžný AF u 4K videa
- Odlesky objektivu v protisvětle


Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix TZ200 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 16 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.