Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ200: kamarád na cesty

10.4.2020, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali kapesní ultrazoom Panasonic Lumix TZ200 s velkým 1" snímačem. Nabízí 20MPx rozlišení, podporu UHD 4K videosekvencí, objektiv má pak solidní 15× optický zoom. Bude to ideální společník na cesty?

Noční scéna

 
Focení nočních snímků je u Panasonicu už tradičně bezproblémová disciplína. Využít lze snadno až 60sekundový expoziční čas, výbornou práci předvádí i velmi citlivý autofokus, který umožní zaostřit téměř na cokoli.
 
Panasonic Lumix TZ200 noční scénaexpoziční čas 8 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisková vzdálenost 27 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Kvalita obrazu je dobrá, šumu je poměrně málo. Pokud jde o hvězdičky kolem zdroje světla, tak s nimi moc nepočítejte. Můžete se podívat také na snímek v RAW formátu. Mrkneme se také na výsledky při různých citlivostech.
 
Panasonic Lumix TZ200 ISO noční snímky 20MPx
 výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Detaily začínají zlehka mizet při citlivosti ISO 800, nicméně docela slušně použitelné je i ISO 1600. Výše je už degradace detailů poměrně silná, ISO 3200 je spíše nouzové.
 
 

Standardní scéna

 
K dispozici máme i tradiční dva snímky mlýnů a krajiny.
 
Panasonic Lumix TZ200 standardní scéna krajinaexpoziční čas 1/60 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Objektiv nabídne širokoúhlý záběr vhodný pro krajinky. Pokud jde o ostrost, nečekejte sice profesionální výsledky, je však přijatelná a rozumná po celé ploše. K dispozici dávám snímek v RAW formátu.
 
Panasonic Lumix TZ200 standardní scény Mlýny Šenovexpoziční čas 1/80 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisková vzdálenost 46 mm, klikněte pro zvětšení
 
Také zde je vidět průměrnou ostrost (můžete se podívat i na RAW). Linie na šedé stěně mlýnů jsou vykresleny spíše v náznaku.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.