Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Photosmart R967: Překvapivě šikovné hápéčko

31.10.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Již při první zmínce o R967 kolovaly ohlasy, že HP posílá na trh zajímavý a konečně konkurenceschopný model. Tento 10mpix kompakt nabízí plnou manuální kontrolu nad expozicí a v řadě parametrů mile překvapil, ale bude nahánět hrůzu kompaktům zavedených značek?
Model Photosmart R967 představuje špičku mezi kompaktními fotopřístroji u HP, přesto zůstává otázkou, jak uspěje na turbulentním trhu s digitálními fotoaparáty... V době velké popularity ultrazoomů či modelů s alespoň 5-násobným optickým zoomem, sází v tomto případě hápéčko spíše na nadupanost snímače. To může být ovšem onen pověstný kámen úrazu, protože použitý objektiv HP Precision asi nikoho příliš neohromí svým trojnásobným optickým přiblížením (navíc při slabší světelnosti) a deset milionů obrazových buněk umístěných v čipu zase "běžný" fotograf v drtivé většině případů nevyužije.

Naopak novinku musíme pochválit za velmi povedený design a vskutku robustní a kompaktní kovovou konstrukci. Zde udělalo HP velký pokrok, který korunovalo umístěním velkého třípalcového LCD displeje (s velice dobrým rozlišením a velkým úhlem pohledu) na zadní stranu modelu. To bude totiž asi kromě velice solidního funkčního vybavení (manuální nastavení expozice, teploty bílé nebo tří druhů bracketingu, Design Gallery) asi největším lákadlem pro potencionální zákazníky. Postrádali jsme snad jenom reálný histogram, v Menu najdete alespoň ten náhledový...
 
V testech jsme odhalili nejenom pomalý provoz modelu (především náběh a ukládání snímků kulhá i za průměrem běžným v této třídě), ale také překvapivou žravost modelu, což není právě ideální, protože vysokou energetickou náročnost nemůžete odlehčit vypnutím LCD displeje při fotografování, protože model nedisponuje optickým hledáčkem. Z obrazových problémů bychom upozornili zejména na výraznou soudkovitost při širokoúhlém snímání a také na nepřehlédnutelnou hladinu šumu již při 200 ISO. Oba tyto nedostatky ovšem nijak v této kategorii nepřekvapí a tento model není bohužel vyjímkou.

Design (odolnost, kovový plášť)Pomalý provoz (náběh, ukládání snímků)
Manuální nastavení expozice Ovládání
LCD displej (velikost, rozlišení) Šum od 200 ISO
Kreativní funkceVyšší energetická náročnost provozu
Rozsah kompenzace expoziceAbsence reálného histogramu
Kvalitní videozáznamPomalejší ostření
Přisvětlovací lampaHP objektiv (slabší světelnost)
Manuální nastavení teploty bílé Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 9 300 Kč
Dostupnost na českém trhu: říjen 2006

Model na recenzi poskytla společnost HP, které tímto děkujeme