Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Postačí setový objektiv? Nikon vs. Sigma a Tamron

8.4.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme další zajímavý srovnávací test. Mnoho lidí si dává otázku, zda si vystačí se setovým objektivem, nebo mají koupit nějaký lepší. Dnes proto vyzkoušíme objektivy Nikkor 18-55mm F3,5-5,6 VR, Sigma 17-70mm F2,8-4 OS a Tamron 17-50mm F2,8 VC.
V závěru našeho testu si zhodnotíme jednotlivé objektivy a odpovíme na otázku, zda se vyplatí připlácet si za jiný objektiv než setový. Nejdříve začneme právě setovým objektivem.


Setový objektiv


Ten je příjemným překvapením. Sice je na něm znát velmi levný původ ve horším zpracování a především ostřením, které otáčí předním členem. Je dosti citlivý, takže se s ním hůře ostří. Majitele filtrů otáčení nepotěší. Stabilizace je účinná, světelnost F3,5-5,6 je bohužel standardem své třídy a ten bohužel není dobrý.



Kvalita obrazu je s ohledem na to, že jde o levný setový objektiv, překvapivě dobrá. Občas se můžete dočkat chromatické aberace, odlesků či jiných chyb, ty ale nejsou příliš silné. Naopak, patří rozhodně o jeden z nejkvalitnějších 18-55mm F3,5-5,6 objektivů na trhu. Už z toho důvodu není příliš nutné jej nahrazovat jiným objektivem. Objektiv má po většinu ohnisek s výjimkou těch nejširších rozumně ostrou kresbu, špatná není ani ostrost v rozích. Objektiv je použitelný i pro nenáročné makro.

Malé rozměry a hmotnost
Otáčení předního členu při ostření
Rozumné obrazové výsledky
Nižší kvalita obrazu na nejširším ohnisku
Přijatelné makro
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 000 Kč s DPH


Sigma 17-70 mm F2,8-4 OS


Nový objektiv od Sigmy zní velmi lákavě. Má téměř v celém rozsahu o 1 EV lepší světelnost a nová verze disponuje i optickou stabilizací. Potěší vnitřní ostření, takže se přední člen neotáčí ani nevysouvá. Manuální ostření není tak citlivé, takže manuálně se lépe ostří. Bohužel automatické ostření bylo asi největším neduhem přístroje. Je sice rychlé a nabízí o něco lepší makro než Nikon, ale je dosti náladové. Objektiv se občas dostane do situace, kdy se nemůže rozhodnout a pořád přeostřuje. Při tomto focus-huntingu nakonec většinou stejně zaostří špatně. Problém se vyskytuje zejména na delších ohniscích od 35 mm a ostření na vzdálenost na větší vzdálenost. Při makro režimu tento problém prakticky neexistuje.



Po optické stránce je na tom objektiv různě. Na širokém ohnisku to není dobré, má trochu výraznější sférické zkreslení, na nejdelším jen velmi slabé poduškovité. Neostrost v rozích u širokého ohniska je výraznější než se setovým objektivem, dobrá kresba je až při vyšších clonách kolem F8 - F10 dle situace. Stejně tak je zde výraznější chromatická aberace, vinětace a odlesky v protisvětle. Při středních a delších ohniscích jsou ale výsledky znatelně lepší, ostrost je výraznější, rovněž rohy jsou ostřejší a mají lepší kresbu už někde kolem clon F5,6. Na těchto ohniscích se objektiv za své výsledky určitě nemusí stydět.

Nejlepší ohniskový rozsah
Dosti náladový autofokus
Dobrá světelnost
Slabší výsledky na krátkých ohniscích
Příjemné manuální ostření
Ikona Odkaz na databázi
Slušné makro
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 500 Kč s DPH


Tamron 17-50mm F2,8 VC


Tento objektiv od Tamronu nabízí širší základní ohnisko než setový objektiv, stejně tak je kratší i to maximální, takže přibližuje ze všech objektivů nejméně. I zde je vnitřní ostření s příjemným ovládáním a bez otáčení či vysouvání předního členu. Autofokus je podstatně spolehlivější než u Sigmy, nicméně nejspolehlivěji ostří setový Nikon. Ostřící vzdálenosti jsou větší, takže pro makro se objektiv moc nehodí. Objektiv má velmi dobrou světelnost F2,8 v celém rozsahu ohnisek, takže je oproti Sigmě na nejdelším ohnisku o 1 EV světelnější. Objektiv je tak vhodný i pro snímání ve zhoršených světelných podmínkách.



Tamron má na nejširším ohnisku výraznější sférické zkreslení, na nejdelším jsou linie rovné. Výborná je optická kvalita, pouze na nejširším ohnisku a ostření na krátkou vzdálenost jsou rohy méně ostré. Objektiv při běžném focení na delších ohniscích s plně otevřenou clonu F2,8 kreslí poměrně dobře, od F4 už opravdu velmi dobře. Fotografie jsou od F3,5 až F4 o něco ostřejší než u předchozích dvou a mají větší "hloubku". Jednoduše řečeno, jsou živější. Objektiv bohužel dost trpí na odlesky, občas mu vadí i chromatická aberace.

Vynikající světelnost
Slabší makro
Nadprůměrná optická kvalita
Odlesky a chromatická aberace
Ostré snímky
Ikona Odkaz na databázi
Přijatelné ostření (automatické i manuální)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH


Shrnutí


Ačkoli objektiv Nikon stojí zhruba pět tisíc, při koupi zrcadlovky v setu si za něj připlatíte asi jen 2000 až 2500 Kč s DPH. V takovém případě je otázka, zda si opravdu připlatit přes 10 tisíc za jiný základní objektiv, ještě více palčivější. Pro setový objektiv Nikonu hovoří i ten fakt, že na rozdíl od jiných výrobců zrcadlovek a objektivů, se tento "seťák" opravdu dá používat. Nikonu se skutečně povedl a ačkoli má k dokonalosti stále hodně daleko, oproti konkurenčním setovým objektivům jiných značek je na tom mnohem lépe. Nákup jiného objektivu tak není příliš akutní.

Objektiv Sigma je sice na širších ohniscích horší než setový objektiv, na středních a delších je však naopak spíše lepší. Bohužel autofokus je dost náladový, doporučuji tedy objektiv před koupí vyzkoušet. Objektivy Sigma jsou totiž známy tím, že kvalita objektivů téhož typu se kus od kusu může občas lišit. Pečlivým výběrem z několika kousků si tedy možná vyberete takový, jehož autofokus bude pracovat o něco lépe. Kdo rád ostří ručně, toho objektiv určitě potěší. Velmi dobrá světelnost, lepší rozsah ohnisek i trochu lepší makro určitě nejsou k zahození.

Tamron se v některých obchodech nabízí levněji než Sigma. Má sice nejmenší rozsah ohnisek, ale zdaleka nejlepší konstantní světelnost. Nepočítám-li pár optických vad na širokém ohnisku (aberace, odlesky), pak nabízí nejlepší kvalitu obrazu téměř od plně odcloněného objektivu. Na F4 už jste v podstatě bez problémů. Autofokus nezlobí a snímky jsou příjemně ostré, mají "šťávu". Nevýhodou všech tří objektivů je nemožnost doladit automatické ostření manuálně.

Odpověď na otázku, zda vám za to příplatek stojí, si už musí odpovědět každý sám. Můj osobní názor je, že pro levnější zrcadlovky typu Nikon D3000 si bohatě vystačíte se základním setovým objektivem Nikonu, neboť i ten je dostatečně kvalitní. Pokud už ale máte zrcadlovku trochu lepší, řekněme D90, pak už bych dost vážně uvažoval o Tamronu, který nabídne ostřejší snímky a zejména s ním půjde mnohem lépe fotit i v horších světelných podmínkách. U Sigmy bych pro jistotu volil strategii pečlivého výběru z několika kusů.

 
Za zapůjčení Nikonu D90 a objektivu NIKKOR 18-55mm F3,5-5,6 VR děkujeme Nikonu.
 
Za zapůjčení objektivu Sigma DC 17-70mm F2,8-4 OS Macro HSM děkujeme Hama.

 
Za zapůjčení objektivu Tamron SP 17-50mm F2,8 Di II VC děkujeme firmě Penta.

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.